Ile cukru jest w czekoladzie? Katarzyna Bosacka zaskoczyła odpowiedzią

Czekolada to jeden z najpopularniejszych smakołyków na świecie, ale jej wpływ na zdrowie budzi wiele kontrowersji. Czy czekolada jest zdrowa? Jakie jej rodzaje są najlepsze dla naszego organizmu? Kiedy warto ją spożywać, a kiedy lepiej jej unikać? Katarzyna Bosacka zwróciła także uwagę na ważne zagadnienie w kontekście spożywania czekolady - na zawartość cukru.

Katarzyna Bosacka tym razem przyjrzała się czekoladzie i zawartości cukru
Katarzyna Bosacka tym razem przyjrzała się czekoladzie i zawartości cukruWojciech Olkusnik/Dzien Dobry TVN/East NewsEast News

Jaką czekoladę wybrać? To może zadziałać korzystnie na twoje ciało

Czekolada, tak często wybierana jako słodycz w ciągu dnia, potrafi wnieść do naszego organizmu wiele dobrego, ale też i złego. W zależności od tego, jaką czekoladę wybierzemy, możemy wiele zyskać.

Czekolada, zwłaszcza ta o wysokiej zawartości kakao, jest bogata w składniki odżywcze korzystne dla zdrowia. Zawiera przede wszystkim flawonoidy, czyli silne przeciwutleniacze, które wspierają układ sercowo-naczyniowy i pomagają obniżyć ciśnienie krwi.

Najbardziej znana jest jednak ze swojej zawartości magnezu. To on wspiera pracę układu nerwowego i zmniejsza odczuwanie stresu. Czekolada o dużej zawartości kakao zawiera też żelazo, a także serotoninę, która wpływa na na poprawę nastroju.

Polifenole zawarte w gorzkiej czekoladzie, mają silnie działanie przeciwutleniające
Polifenole zawarte w gorzkiej czekoladzie, mają silnie działanie przeciwutleniające123RF/PICSEL

Badania wskazują, że spożywanie gorzkiej czekolady w umiarkowanych ilościach może obniżać ryzyko chorób serca, poprawiać funkcje mózgu i działać antydepresyjnie.

Nic więc w tym dziwnego, że najlepsza dla zdrowia jest gorzka czekolada o wysokiej zawartości kakao - co najmniej 70%, a najlepiej 85-90%. Im więcej kakao, tym więcej zawiera wartościowych składników i mniej cukru oraz tłuszczów nasyconych.

To właśnie często cukier sprawia, że czekolada z czegoś, co może nam służyć, zamienia się w czynnik szkodzący naszemu zdrowiu.

Bosacka ostrzega przed cukrem. Ile jest cukru w czekoladzie?

Katarzyna Bosacka znana ze swojej wnikliwości w skład różnych produktów spożywczych, tym razem przyjrzała się właśnie czekoladzie. Najpopularniejsza słodka przekąska ma w sobie sporo cukru i dbając o swoje zdrowie i sylwetkę, warto zwrócić uwagę na to, która czekolada jest najbardziej "osłodzona".

"Ile cukru kryje się w poszczególnych rodzajach czekolad:

- 100% kakao

- 90% kakao

- 60% kakao (deserowej)

- mlecznej

- białej" - zastanowiła się w opisie Bosacka.

W nagraniu specjalistka odpowiedziała na to pytanie. Jak się okazało w tej o zawartości 100 proc. kakao znajduje się zaledwie 1/10 łyżeczki. Do tej, w której znajduje się 90 proc. dodawane są już 2 łyżeczki cukru. Kolejno - w tej o zawartości 60 proc. kakao, czyli w popularnej deserowej - aż 7 łyżeczek cukru.

Na koniec zaskakujący pojedynek czekolady mlecznej i białej. W mlecznej, kochanej przez wielbicieli wszelkich słodkości znajduje się 12 łyżeczek cukru, a w białej tylko jedna łyżeczka więcej, czyli 13 łyżeczek cukru.

"WHO zaleca, abyśmy we wszystkich produktach, które spożywamy w ciągu dnia, nie przekraczali 10 łyżeczek cukru" - przypomniała Katarzyna Bosacka ogłaszając niechlubnych zwycięzców rankingu.

Przepis na domową dubajską czekoladęKarolina Burda, Karolina BurdaINTERIA.PL