Ile cukru jest w czekoladzie? Katarzyna Bosacka zaskoczyła odpowiedzią

Oprac.: Karolina Iwaniuk
Czekolada to jeden z najpopularniejszych smakołyków na świecie, ale jej wpływ na zdrowie budzi wiele kontrowersji. Czy czekolada jest zdrowa? Jakie jej rodzaje są najlepsze dla naszego organizmu? Kiedy warto ją spożywać, a kiedy lepiej jej unikać? Katarzyna Bosacka zwróciła także uwagę na ważne zagadnienie w kontekście spożywania czekolady - na zawartość cukru.

Jaką czekoladę wybrać? To może zadziałać korzystnie na twoje ciało
Czekolada, tak często wybierana jako słodycz w ciągu dnia, potrafi wnieść do naszego organizmu wiele dobrego, ale też i złego. W zależności od tego, jaką czekoladę wybierzemy, możemy wiele zyskać.
Zobacz również:
- Wątroba i woreczek żółciowy wymagają regeneracji? Wprowadź koniecznie do diety
- Wymieszaj dwa składniki i spryskaj trawnik. Mech już nigdy nie będzie problemem
- Zakręcasz grzejnik w domu? Możesz obciążać serce, płuca i stawy
- Śliwa odwdzięczy się pięknym wyglądem i będzie obficie owocować. Oto najlepszy termin na cięcie
Czekolada, zwłaszcza ta o wysokiej zawartości kakao, jest bogata w składniki odżywcze korzystne dla zdrowia. Zawiera przede wszystkim flawonoidy, czyli silne przeciwutleniacze, które wspierają układ sercowo-naczyniowy i pomagają obniżyć ciśnienie krwi.
Najbardziej znana jest jednak ze swojej zawartości magnezu. To on wspiera pracę układu nerwowego i zmniejsza odczuwanie stresu. Czekolada o dużej zawartości kakao zawiera też żelazo, a także serotoninę, która wpływa na na poprawę nastroju.

Badania wskazują, że spożywanie gorzkiej czekolady w umiarkowanych ilościach może obniżać ryzyko chorób serca, poprawiać funkcje mózgu i działać antydepresyjnie.
Nic więc w tym dziwnego, że najlepsza dla zdrowia jest gorzka czekolada o wysokiej zawartości kakao - co najmniej 70%, a najlepiej 85-90%. Im więcej kakao, tym więcej zawiera wartościowych składników i mniej cukru oraz tłuszczów nasyconych.
To właśnie często cukier sprawia, że czekolada z czegoś, co może nam służyć, zamienia się w czynnik szkodzący naszemu zdrowiu.
Zobacz także: Sklepowa pinsa i pizza. Katarzyna Bosacka wskazała kluczowe różnice. Którą lepiej wybrać?
Bosacka ostrzega przed cukrem. Ile jest cukru w czekoladzie?
Katarzyna Bosacka znana ze swojej wnikliwości w skład różnych produktów spożywczych, tym razem przyjrzała się właśnie czekoladzie. Najpopularniejsza słodka przekąska ma w sobie sporo cukru i dbając o swoje zdrowie i sylwetkę, warto zwrócić uwagę na to, która czekolada jest najbardziej "osłodzona".
"Ile cukru kryje się w poszczególnych rodzajach czekolad:
- 100% kakao
- 90% kakao
- 60% kakao (deserowej)
- mlecznej
- białej" - zastanowiła się w opisie Bosacka.
W nagraniu specjalistka odpowiedziała na to pytanie. Jak się okazało w tej o zawartości 100 proc. kakao znajduje się zaledwie 1/10 łyżeczki. Do tej, w której znajduje się 90 proc. dodawane są już 2 łyżeczki cukru. Kolejno - w tej o zawartości 60 proc. kakao, czyli w popularnej deserowej - aż 7 łyżeczek cukru.
Na koniec zaskakujący pojedynek czekolady mlecznej i białej. W mlecznej, kochanej przez wielbicieli wszelkich słodkości znajduje się 12 łyżeczek cukru, a w białej tylko jedna łyżeczka więcej, czyli 13 łyżeczek cukru.
"WHO zaleca, abyśmy we wszystkich produktach, które spożywamy w ciągu dnia, nie przekraczali 10 łyżeczek cukru" - przypomniała Katarzyna Bosacka ogłaszając niechlubnych zwycięzców rankingu.