Roślina o potężnych właściwościach. Włącz do swojej diety, a organizm ci za to podziękuje
Zrównoważona i różnorodna dieta odgrywa kluczową rolę w utrzymaniu prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Jeśli zależy ci na zdrowiu, włącz tę roślinę do swojego jadłospisu, a przyniesie ci ona korzyści w wielu aspektach. Lucerna korzystnie wpływa na zdrowie oczu, wzmacnia odporność i wspiera kondycję zębów. Odkryj, jakie właściwości ma lucerna.
Spis treści:
Roślina o potężnej mocy. Właściwości nie ma końca
Lucerna, znana także jako Alfalfa, co w języku arabskim oznacza „ojca wszystkich roślin”. Obecnie stosowana jest zarówno w rolnictwie, jak i w medycynie naturalnej. To także źródło wielu składników odżywczych, co czyni ją niezwykle wyjątkową.
Lucerna zawiera witaminy z grupy B oraz witaminę C, która wspiera system odpornościowy i dba o zdrową skórę. Ponadto dostarcza witaminę D, niezbędną dla mocnych kości, oraz E i K, które chronią komórki przed stresem oksydacyjnym. Zawarty w lucernie beta-karoten, będący prekursorem witaminy A, jest kluczowy dla zdrowia oczu.
Dodatkowo roślina ta obfituje w minerały, takie jak potas, żelazo, wapń, magnez, mangan, krzem i fosfor, czyniąc ją wyjątkowo cennym elementem diety. Natomiast naturalny fluor obecny w lucernie pomaga chronić zęby przed próchnicą i chorobami przyzębia.
Jak wykorzystać lucernę w diecie? Twój organizm ci za to podziękuje
Lucernę można włączyć do diety na wiele sposobów, korzystając z jej bogactwa składników odżywczych. Najpopularniejszym sposobem wykorzystania lucerny w diecie są jej kiełki. Można je dodawać do sałatek, kanapek, wrapów, czy jako zdrowy dodatek do smoothie. Kiełki mają łagodny, lekko orzechowy smak.
Suszona roślina może być zaparzana jako herbata. Taki napar wspiera układ odpornościowy i trawienny, a także dostarcza wielu witamin i minerałów. Można pić go samodzielnie lub w połączeniu z innymi ziołami, takimi jak mięta czy rumianek.
Lucerna jest dostępna w formie kapsułek, tabletek lub proszku. Jest to wygodny sposób na codzienne dostarczanie organizmowi cennych składników odżywczych, szczególnie jeśli nie mamy możliwości regularnego spożywania świeżej rośliny.
Jak wykorzystać lucernę w kuchni? Oto kilka pomysłów
Kiełki lucerny są doskonałym dodatkiem do sałatek. Dodają chrupkości i świeżości, a także wzbogacają danie o witaminy i minerały. Możesz je mieszać z ulubionymi warzywami, orzechami, serem feta czy awokado, tworząc zdrową i pożywną sałatkę.
Kiełki lub proszek z rośliny można dodać do smoothie, aby podnieść jego wartość odżywczą. Wystarczy garść kiełków lub łyżeczka proszku, aby wzbogacić smoothie o dodatkowe białko, witaminy i minerały. Doskonale komponuje się z owocami, takimi jak banan, truskawki, czy mango.
Młode liście lucerny lub proszek można dodawać do zup, aby nadać im delikatnego, ziołowego smaku. Szczególnie dobrze sprawdza się w zupach kremowych, np. z brokułów czy marchewki. Możesz dodać lucernę pod koniec gotowania, aby zachować jak najwięcej wartości odżywczych.