Nie wkładaj jajek do lodówki. Jajecznica będzie smakować inaczej

Jajka kurze to jeden z produktów spożywczych, który najczęściej gości w wielu polskich domach. Okazuje się, że choć tak popularne, mogą być nieprawidłowo przez nas przechowywane. Wiele osób nie wie o tym, że kurze jajka można trzymać poza lodówką, co może zmienić nawet ich smak.

Gdzie w domu najlepiej przechowywać jajka? Jedyną odpowiedzią nie jest lodówka
Gdzie w domu najlepiej przechowywać jajka? Jedyną odpowiedzią nie jest lodówka 123RF/PICSEL

Jajka poza lodówką? Lara Gessler zaskoczyła niektórych swoja wypowiedzią

Lara Gessler w programie "Rogalska Show" zaskoczyła niektórych widzów odpowiedzią na pytanie prowadzącej, co zawsze trzyma w lodówce. Wyjaśniła, że powiedziałaby, że jajka, ale ich akurat... w lodówce nie trzyma.

"A gdzie stoją jajka w sklepie?" - zapytała zaczepnie Lara Gessler, mając na myśli to, że faktycznie jajka w polskich sklepach spotkamy na półkach, a nie w lodówkach.

Córka słynnej Magdaleny Gessler wyjaśniła, że przechowywanie jajek poza lodówką sprawi, że jajecznica będzie bardziej "maślana" w smaku, a białko jajka spoza lodówki ugotowanego na miękko będzie zawsze idealne - nie gumowate.

Przechowując w ten sposób jajka należy jednak pamiętać o pewnych zasadach.

Temperatura i higiena - ważne aspekty przechowywania jajek

Jajka mogą być przechowywane poza lodówką
Jajka mogą być przechowywane poza lodówką123RF/PICSEL

W temperaturze pokojowej (około 20-22°C) świeże, nieumyte jajka mogą być przechowywane do 2 tygodni. Jeżeli zależy nam na dłuższej przydatności jajek, wtedy warto jednak włożyć je do lodówki.

W krajach europejskich często przechowuje się jajka poza lodówką ze względu na sposób ich obróbki po zebraniu (brak mycia, co pozostawia naturalną ochronną warstwę na skorupce). Inaczej jest m.in. w USA, gdzie jajka są myte i często pokrywane cienką warstwą oleju mineralnego, co usuwa naturalną ochronną warstwę. Takie jajka powinny być przechowywane w lodówce, a poza nią można je trzymać tylko przez 1-2 dni.

Jajka przechowywane poza lodówką powinny być trzymane w suchym miejscu, które nie jest wystawione na działanie promieni słonecznych. Wtedy możemy cieszyć się ich wyjątkowym smakiem.

Plusy przechowywania jajek poza lodówką. Smak to nie wszystko

To, w czym przechowujemy jajka też ma znaczenie. Papierowe, czyste wytłaczanki po jajkach powinny być czyste i suche
To, w czym przechowujemy jajka też ma znaczenie. Papierowe, czyste wytłaczanki po jajkach powinny być czyste i suche123RF/PICSEL

Delikatna jajecznica, pyszne białko jajka gotowanego na miękko to nie wszystko. Jajka przechowywane w temperaturze pokojowej są gotowe do użycia bez potrzeby doprowadzania ich do temperatury pokojowej przed gotowaniem czy pieczeniem.

Nie musimy także myć jajek przed ich przechowywaniem, bo posiadają one - przynajmniej te sprzedawane na terenie Unii Europejskiej - naturalną ochronę na powierzchni skorupki.

Jednak decydując się na taki sposób przechowywania jajek, trzeba pamiętać o ewentualnych minusach i zagrożeniach. Jajka przechowywane w lodówce wytrzymują dłużej, nawet do 5 tygodni. Poza lodówką ich okres przydatności do spożycia jest znacznie krótszy i trzeba go pilnować.

W wyższych temperaturach bakterie, takie jak Salmonella, mogą się szybciej rozwijać. Dlatego ważne jest, aby jajka były świeże i przechowywane w odpowiednich warunkach. Jednakże samo przechowywanie jajek w lodówce także nie chroni nas przed Salmonellą. Tylko odpowiednie sparzenie jaj może nas w pewnym stopniu uchronić przed zakażeniem się. Warto też pamiętać o tym, by jajka pozyskiwać z legalnych i sprawdzonych źródeł.

Na koniec warto także pamiętać o tym, że jeśli jajka są narażone na zmienne temperatury, mogą się szybciej psuć. Stała, umiarkowana temperatura jest kluczowa przy przechowywaniu poza lodówką.

Przepis na kalafiorowo-jajeczne muffinkiInteria Kulinaria
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas