Sok z jagody kamczackiej. Wystarczy 50 ml dziennie, aby poczuć różnicę
Oprac.: Anna Gburek
W Polsce dobrze znana jest borówka leśna i borówka amerykańska. Z roku na rok rośnie popularność także jagody kamczackiej. Ten super owoc swoimi właściwościami zdrowotnym przewyższa wszystkie znane nam jagody, a nawet aronię. Sprawdzamy, co też mają w sobie te owoce i dlaczego sok z jagody kamczackiej warto włączyć do swojej diety.
Spis treści:
Właściwości soku z jagody kamczackiej
Jagody kamczackie rosną na krzewach głównie w Chinach, Rosji i Japonii. W Polsce warunki klimatyczne również pozwalają na jej uprawę i długie owocowanie, co sprawia, że z roku na rok staje się coraz popularniejsza w naszym kraju. Szczególnie że przybyła do Polski jako "jagoda długiego życia i dobrego wzroku" jak nazywają ją mieszkańcy japońskiej wyspy Hokkaido.
Nazwa ta nie jest bezpodstawna. Jagoda kamczacka zawiera znacznie większe stężenie prozdrowotnych substancji: witamin, składników mineralnych i przeciwutleniaczy niż dobrze nam znane w Polsce borówki. Z tego powodu sok z jagody kamczackiej jest często polecany osobom z niedoborami i awitaminozą.
Jagoda kamczacka zawiera dużą dawkę witaminy C - znacznie większą niż pomarańcze, witaminy z grupy B oraz sporą dawkę witaminy A. Ponadto jest źródłem: wapnia, magnezu, potasu - dostarcza go prawie tyle samo co banan, fosforu, żelaza i krzemu. Największą jej zaletą jest jednak duże stężenie przeciwutleniaczy, które jest najwyższe spośród testowanych dotąd owoców. Swoje właściwości zawdzięcza przede wszystkim obecności polifenoli, antocyjanów, flawonoidów i kwasów fenolowych.
Zastosowanie prozdrowotne soku z jagody kamczackiej
Świeże owoce jagody kamczackiej można spożywać prosto z krzaczka. Jednak ze względu na jej słabą dostępność, często zaleca się picie soku. Regularne picie tego napoju widocznie wpływa na kondycję organizmu i zdrowie.
Dzięki swoim właściwościom przeciwzapalnym, przeciwwirusowym i przeciwbakteryjnym znacząco zwiększa odporność organizmu na choroby. Poprawia wzrok i pamięć, wspomaga pracę mózgu. To jednak jeszcze nie wszystko. Sok z jagody kamczackiej ma silne właściwości przeciwutleniające, dzięki czemu chroni organizm przed działaniem wolnych rodników odpowiadających za starzenie się organizmu czy występowanie nowotworów.
Sok ten polecany jest także osobom z ryzykiem chorób sercowych. Obniża cholesterol, ciśnienie krwi i działa ochronnie na układ krwionośny czy nerwowy. Ponadto obniża cukier, dzięki czemu zalecany jest osobom chorującym na cukrzycę.
Ciekawostką jest również fakt, że sok z jagody kamczackiej może wyraźnie zwiększyć wydolność biegową i szybkość u biegaczy. Wszystko dzięki poprawie śródbłonka naczyń krwionośnych i szybszej redukcji stresu oksydacyjnego wywołanego treningiem.
Ile dziennie pić soku z jagody kamczackiej?
Zalecaną, dzienną dawką soku z jagody kamczackiej jest 50 ml. Aby jednak cieszyć się wszystkimi jego właściwościami, należy pić go regularnie. Świetnie smakuje samodzielnie, ale także jako dodatek do wody czy herbaty.
Jak zrobić sok z jagody kamczackiej?
Ze względu na dużą ilość witaminy C i innych mniej stabilnych związków, które rozpadają się pod wpływem wysokiej temperatury, najlepiej pić sok tłoczony lub wyciskany ze świeżych owoców. Ciężko jednak uzyskać taki sok w warunkach domowych. Na szczęście wiele tłoczarni ma w swojej ofercie sok z jagody kamczackiej.
Jeśli jednak masz swoje owoce i chcesz samodzielnie zrobić sok z jagody kamczackiej, jest to możliwe. Potrzebujesz do tego przynajmniej 1 kg owoców, cukru i wody. Jak go przygotować?
Przygotowanie soku z jagody kamczackiej:
- Kilogram jagód kamczackich zalej 0,5 l wody.
- Następnie dodaj cukru, jego ilość dopasuj do swoich preferencji smakowych.
- Na 1 kg owoców zaleca się 1 kg cukru, ale możesz użyć go także mniej, aby uzyskać mniej kaloryczny i orzeźwiający sok. Cukier możesz zastąpić także innym słodzikiem np. ksylitolem.
- Owoce wraz z cukrem i wodą gotuj na małym ogniu przez 20 min.
- Następnie wystudzony sok należy przelać przez gęste sito do butelek.
- Jeśli chcesz przedłużyć jego świeżość, warto butelki z sokiem pasteryzować w wodzie lub piekarniku.
Tak przygotowany sok będzie prawdziwą bombą witaminową w okresie jesienno-zimowym, kiedy najmocniej potrzebujemy produktów wysokowartościowych.
Przeczytaj także: