Solidna i treściwa zupa na obiad. Drugie danie będzie niepotrzebne

Tomasz Hirkyj

Tomasz Hirkyj

emptyLike
Lubię to
Lubię to
like
0
Super
relevant
0
Hahaha
haha
0
Szok
shock
0
Smutny
sad
0
Zły
angry
0
Lubię to
like
Super
relevant
264
Udostępnij

Szukamy łatwego i sycącego dania, które wystąpi w głównej roli podczas obiadu? Zupa soczewicowa może być strzałem w dziesiątkę, zwłaszcza wtedy, kiedy albo nie mamy pomysłu na komponowanie wyszukanego menu, albo po prostu nie mamy zbyt dużo czasu na przebywanie w kuchni. Zupa z soczewicy jest smaczna, zdrowa i nie trzeba się nią zbytnio przejmować - szybko wpisze się w kulinarne gusta domowników. Warto się na nią skusić, ponieważ pomaga utrzymać cholesterol na dobrym poziomie, a także wspiera odporność. Jak ją zrobić? Przekonajmy się.

Zupa soczewicowa jest banalna i szybko rozgrzewa żołądek
Zupa soczewicowa jest banalna i szybko rozgrzewa żołądekTomasz HirkyjArchiwum autora

Jak zrobić zupę soczewicową? Sprawdzony przypis

Zupa z soczewicy jest banalna w przygotowaniu, ale najpierw trzeba skompletować składniki. Oto one:

  • 1 szklanka soczewicy suchej,
  • 1 cebula,
  • 1 marchewka,
  • 4 małe ziemniaki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 puszka pomidorów krojonych bez skórki,
  • 1 litr wody albo bulionu warzywnego,
  • przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, papryka czerwona.

Sposób przygotowania zupy soczewicowej:

Bierzemy się do pracy - cebulę, ziemniaki i marchew obieramy i oba warzywa kroimy w kostkę. Do garnka wlewamy dwie łyżki oleju albo oliwy i na tłuszczu podsmażamy cebulę, aż do zeszklenia. Później wrzucamy marchew, ziemniaki oraz soczewicę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość mieszamy i podsmażamy dosłownie przez minutę. Dolewamy wodę lub bulion i gotujemy ok. kwadransa. Później dodajemy pomidory w puszce i gotujemy do momentu, aż soczewica i ziemniaki będą miękkie. Dopiero na sam koniec gotowania zupy, dodajmy przyprawy: sól, pieprz, kurkumę oraz paprykę czerwoną.

Zupa z soczewicy może mieć alternatywne dodatki. Jeśli chcemy, to można zupę zagęścić gęstą śmietaną i zieloną nacią: pietruszki albo kolendry.

Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration -:-
Loaded: 0%
Stream Type LIVE
Remaining Time -:-
 
1x
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
      reklama
      dzięki reklamie oglądasz za darmo
      Soczewica - niedocenione źródło zdrowia
      Soczewica - niedocenione źródło zdrowiaInteria.tv

      Soczewica: idealna na obiad

      Soczewica to doskonałe źródło błonnika i białka
      Soczewica to doskonałe źródło błonnika i białkapixel-shot.com (Leonid Yastremskiy)123RF/PICSEL

      Soczewica to roślina strączkowa, którą obecnie można kupić bez większego problemy w każdym sklepie, a jej cena nie nadwyręży domowego budżetu. Co prawda, jej przygotowanie nie jest trudne, ani czasochłonne, ale można ziarenka znaleźć już gotowe do spożycia zamknięte w słoiku. Nieważne, którą wersję wybierzemy, na pewno się nie zawiedziemy tym, co soczewica oferuje. Przede wszystkim to solidna porcja błonnika pokarmowego, a jak wiadomo - jest to sprzymierzeniec naszych jelit oraz pomaga utrzymać poziom cholesterolu w ryzach. Ponadto to cenne źródło białka, które znane jest z tego, że to cenny budulec tkanek naszego ciała. Warto wiedzieć, że substancja ta jest katalizatorem wielu cennych procesów zachodzących w organizmie, ale także pobudza odporność, czy dodaje niezbędnej energii.

      Dwa rodzaje soczewicy: wybierz mądrze

      Wiadomo już, że soczewica ma wiele walorów zdrowotnych i smakowych. W sklepach jednak w sklepach są dwa rodzaje soczewicy: zielona i czerwona. Obie nieco różnią się smakiem, ale jednak różnice dotyczą poziomu ich twardości oraz czasu gotowania. Poza tym te dwa rodzaje mogą być wykorzystywane do różnych dań.

      Soczewica czerwona - jest łagodniejsza, ponieważ w smaku wyczuwa się delikatną słodycz. Gotuje się krócej, ponieważ ok. 20 minut. Bardzo szybko się rozpada, więc to doskonały zagęstnik do zup, ale właśnie z niej można również przygotować smaczne pasty do pieczywa.

      Soczewica zielona - ma bardziej wyrazisty charakter, ponieważ jest nieco ostrzejsza, ale nie jest to bardzo wyczuwalne, więc może być odpowiednia nawet dla dzieci. Ten rodzaj strączków jest bardziej zwarty: można również dodać do zupy, ale to także doskonały zamiennik np. mięsa mielonego w potrawach, ponieważ nadaje się także do zapiekanek oraz sosów.

      Przejdź na