Smakowite warzywo w słodkim wydaniu. Dżem rabarbarowo-pomarańczowy, idealny do podjadania

Kwaskowość rabarbaru w dżemie idealnie przełamuje pomarańcza
Kwaskowość rabarbaru w dżemie idealnie przełamuje pomarańcza123RF/PICSEL

Właściwości dżemu rabarbarowego

  • potas,
  • błonnik,
  • kwas foliowy,
  • magnez,
  • potas,
  • żelazo.

Jak się robi dżem z rabarbaru?

Jakie składniki przydadzą się do przygotowania dżemu z rabarbaru?
Jakie składniki przydadzą się do przygotowania dżemu z rabarbaru?123RF/PICSEL
  • 1 kg świeżego rabarbaru
  • 1 duża pomarańcza
  • 400-500 g cukru białego
  • 150 ml wrzątku

Przygotowanie dżemu z rabarbaru i pomarańczy

  1. Zaczynamy od odcięcia obu końcówek rabarbaru, a następnie podważając skórkę nożem, delikatnie ją zdejmujemy.
  2. Tak przygotowane warzywo kroimy na niewielkie kawałki. Pokrojony rabarbar umieszczamy w garnku, zalewamy 150 ml wrzątku i gotujemy przez 15-20 minut.
  3. Kiedy rabarbar całkowicie zmięknie, odcedzamy zebrany płyn i przecieramy warzywo przez sitko. Zebrane purée wkładamy do garnka na konfitury.
  4. Pomarańczę szorujemy w gorącej wodzie, a następnie dokładnie osuszamy. Dokładnie ścieramy całą skórkę na tarce.
  5. Otartą ze skórki pomarańczę obieramy z białej części, a miąższ kroimy na mniejsze kawałki. Na tym etapie warto wyciągnąć pestki.
  6. Do przetartego rabarbaru dodajemy cukier, skórkę oraz miąższ z pomarańczy. Garnek ze składnikami stawiamy na średnim ogniu i doprowadzamy do wrzenia.
  7. Rabarbar z dodatkami gotujemy przez 15 minut, do momentu, aż cukier się rozpuści, a sam dżem zgęstnieje.
  8. Gorący dżem rabarbarowo-pomarańczowy przekładamy do czystych i wyparzonych słoików, zakręcamy i stawiamy do góry nogami. Pozostawiamy do ostudzenia.
„Ewa gotuje”: Placek z rabarbaremPolsat