Smakowite warzywo w słodkim wydaniu. Dżem rabarbarowo-pomarańczowy, idealny do podjadania
Oprac.: Martyna Bednarczyk
Zapach ciasta z rabarbarem i kruszonką natychmiast przywołuje na myśl leniwe wiosenno-letnie popołudnia. Jeśli znudziło nam się wykorzystywanie sezonowego warzywa ciągle w ten sam sposób, mamy smakowitą propozycję. Wystarczy zaopatrzyć się w świeży rabarbar, a następnie przygotować z niego dżem. Posmarujemy nim kanapkę, wyłożymy na spód tarty lub udekorujemy kruche ciasteczka. Jakie składniki są niezbędne? Podpowiadamy.
Spis treści:
Właściwości dżemu rabarbarowego
Choć należy do grupy warzyw, nic nie stoi na przeszkodzie, by wykorzystywać rabarbar także do nieco słodszych propozycji. Kruche tarty, ciasta ucierane, drożdżowe czy niewielkie ciasteczka idealnie smakują z kwaskowatym posmakiem dorodnego rabarbaru. Z kilku łodyg w prosty sposób wyczarujemy esencjonalny kompot lub orzeźwiającą lemoniadę.
W sezonie nie możemy także pominąć okazji na przygotowanie przynajmniej kilku słoików słodko-kwaśnego dżemu rabarbarowego. Pod intensywnie zieloną lub czerwoną skórką rabarbaru skrywają się liczne składniki odżywcze. W charakterystycznym warzywie znajdziemy przede wszystkim sporo witaminy C, A oraz E. Dietetycy wskazują, że rabarbar obfituje także w:
- potas,
- błonnik,
- kwas foliowy,
- magnez,
- potas,
- żelazo.
Jak się robi dżem z rabarbaru?
Rabarbar to bardzo nietypowe warzywo. Idealnie odnajduje się zarówno w wytrawnych, jak i słodkich kompozycjach. Jeśli chcemy cieszyć się jego smakiem także po sezonie, przygotujmy wyborny dżem rabarbarowy. Odrobina pomarańczy nada przetworowi ciekawego charakteru. Doradzamy, by od razu napełnić kilka słoików, gdyż smakuje nawet najbardziej wybrednym.
Składniki na dżem z rabarbaru i pomarańczy
- 1 kg świeżego rabarbaru
- 1 duża pomarańcza
- 400-500 g cukru białego
- 150 ml wrzątku
Przygotowanie dżemu z rabarbaru i pomarańczy
- Zaczynamy od odcięcia obu końcówek rabarbaru, a następnie podważając skórkę nożem, delikatnie ją zdejmujemy.
- Tak przygotowane warzywo kroimy na niewielkie kawałki. Pokrojony rabarbar umieszczamy w garnku, zalewamy 150 ml wrzątku i gotujemy przez 15-20 minut.
- Kiedy rabarbar całkowicie zmięknie, odcedzamy zebrany płyn i przecieramy warzywo przez sitko. Zebrane purée wkładamy do garnka na konfitury.
- Pomarańczę szorujemy w gorącej wodzie, a następnie dokładnie osuszamy. Dokładnie ścieramy całą skórkę na tarce.
- Otartą ze skórki pomarańczę obieramy z białej części, a miąższ kroimy na mniejsze kawałki. Na tym etapie warto wyciągnąć pestki.
- Do przetartego rabarbaru dodajemy cukier, skórkę oraz miąższ z pomarańczy. Garnek ze składnikami stawiamy na średnim ogniu i doprowadzamy do wrzenia.
- Rabarbar z dodatkami gotujemy przez 15 minut, do momentu, aż cukier się rozpuści, a sam dżem zgęstnieje.
- Gorący dżem rabarbarowo-pomarańczowy przekładamy do czystych i wyparzonych słoików, zakręcamy i stawiamy do góry nogami. Pozostawiamy do ostudzenia.
Sprawdź również: