Smakowite warzywo w słodkim wydaniu. Dżem rabarbarowo-pomarańczowy, idealny do podjadania

Kwaskowość rabarbaru w dżemie idealnie przełamuje pomarańcza
Kwaskowość rabarbaru w dżemie idealnie przełamuje pomarańcza123RF/PICSEL

Właściwości dżemu rabarbarowego

Zobacz również:

    • potas,
    • błonnik,
    • kwas foliowy,
    • magnez,
    • potas,
    • żelazo.

    Jak się robi dżem z rabarbaru?

    Jakie składniki przydadzą się do przygotowania dżemu z rabarbaru?
    Jakie składniki przydadzą się do przygotowania dżemu z rabarbaru?123RF/PICSEL
    • 1 kg świeżego rabarbaru
    • 1 duża pomarańcza
    • 400-500 g cukru białego
    • 150 ml wrzątku

    Przygotowanie dżemu z rabarbaru i pomarańczy

    1. Zaczynamy od odcięcia obu końcówek rabarbaru, a następnie podważając skórkę nożem, delikatnie ją zdejmujemy.
    2. Tak przygotowane warzywo kroimy na niewielkie kawałki. Pokrojony rabarbar umieszczamy w garnku, zalewamy 150 ml wrzątku i gotujemy przez 15-20 minut.
    3. Kiedy rabarbar całkowicie zmięknie, odcedzamy zebrany płyn i przecieramy warzywo przez sitko. Zebrane purée wkładamy do garnka na konfitury.
    4. Pomarańczę szorujemy w gorącej wodzie, a następnie dokładnie osuszamy. Dokładnie ścieramy całą skórkę na tarce.
    5. Otartą ze skórki pomarańczę obieramy z białej części, a miąższ kroimy na mniejsze kawałki. Na tym etapie warto wyciągnąć pestki.
    6. Do przetartego rabarbaru dodajemy cukier, skórkę oraz miąższ z pomarańczy. Garnek ze składnikami stawiamy na średnim ogniu i doprowadzamy do wrzenia.
    7. Rabarbar z dodatkami gotujemy przez 15 minut, do momentu, aż cukier się rozpuści, a sam dżem zgęstnieje.
    8. Gorący dżem rabarbarowo-pomarańczowy przekładamy do czystych i wyparzonych słoików, zakręcamy i stawiamy do góry nogami. Pozostawiamy do ostudzenia.
    „Ewa gotuje”: Placek z rabarbaremPolsat