Szukasz najlepszych ekologicznych nawozów? Szybko i tanio przygotujesz je w domu

Chcesz przez cały rok cieszyć się zdrową i bujną roślinnością? Nie musisz inwestować w drogie i pełne chemii nawozy ze sklepów ogrodniczych. W domowym zaciszu przygotujesz szybkie, tanie i ekologiczne nawozy, które w niczym nie będą ustępowały tym dostępnym na sklepowych półkach. Sprawdź, jak wykonać trzy najpopularniejsze nawozy!

Wykorzystaj domowe sposoby i przygotuj skuteczne nawozy do roślin
Wykorzystaj domowe sposoby i przygotuj skuteczne nawozy do roślin123RF/PICSEL

Nawóz ze skorupek jajek

W skorupkach jajek znajduje się aż 80% łatwo przyswajalnego wapnia, co czyni je doskonałym nawozem wapniowym. To także bogate źródło cynku, fluoru, siarki i krzemu. Nawóz przygotowany z pozostałych skorupek doskonale zasili nie tylko rośliny ogrodowe, ale także doniczkowe. Najbardziej lubią go: lawenda, piwonie, czarny bez, ogórki, cukinie czy kapusta. Jest w pełni naturalny, nie szkodzi środowisku, a na dodatek można go przygotować szybko i bajecznie prosto.

Sposób I

Aby przygotować płynny nawóz ze skorupek jajek, należy zalać je gotującą się wodą i odstawić na minimum tydzień w dość ciepłe i zacienione miejsce, co jakiś czas wszystko mieszając. Gdy zauważymy, że skorupki jajek całkowicie się rozpuściły, to znak, że nawóz jest gotowy. Przed pierwszym użyciem warto dokładnie nim wstrząsnąć. Taki nawóz stosujemy bezpośrednio na ziemię wokół wybranej rośliny.

Sposób II

Innym sposobem na przygotowanie domowego nawozu ze skorupek jajek będzie poddanie ich całkowitemu wysuszeniu, a następnie zmieleniu na drobny proszek. Taki nawóz wysypujemy dookoła rośliny lub mieszamy go z ziemią jeszcze przed sadzeniem. Szczególnie dobrze sprawdzi się w przypadku roślin doniczkowych.

Skórka od banana w roli nawozu

Jak wykorzystać banany w pielęgnacji storczyków?
Jak wykorzystać banany w pielęgnacji storczyków?123RF/PICSEL

Skórka od banana niemal odruchowo ląduje w koszu. Okazuje się, że to spory błąd, gdyż zawiera w sobie sporo składników mineralnych. Potas, fosfor, wapń czy siarka, to tylko niektóre pierwiastki zawarte w skórce od banana, których rośliny potrzebują do prawidłowego rozwoju. Nawóz ze skórki od banana można przygotować na kilka sposobów.

Sposób I

Najprostszym sposobem na wykorzystanie banana w roli domowego nawozu dla roślin ogrodowych będzie pocięcie jego skórki na mniejsze kawałki i umieszczenie bezpośrednio w podłożu. Najlepiej zabrać się do tego na 2-3 tygodnie przed przystąpieniem do sadzenia roślin. Dzięki temu skórka będzie miała czas na częściowe rozłożenie się i wstępnie użyźnienie gleby. Całkowity proces rozkładu potrwa jeszcze kilka tygodni, a w tym czasie skórka będzie uwalniała cenne składniki odżywcze.

Sposób II

Pozostałą po zjedzeniu banana skórkę dokładnie rozdrabniamy, umieszczamy w słoiku i zalewamy ciepłą wodą. Całość odstawiamy na 14 dni, pamiętając o codziennym mieszaniu. Po upływie potrzebnego czasu nawóz będzie gotowy. Uzyskany płyn dodatkowo rozcieńczamy wodą w stosunku 1:1. Wykorzystujemy go głównie do podlewania roślin ogrodowych i doniczkowych. Może być także stosowany w formie oprysku na mszyce.

Szybki nawóz z kawowych fusów

Fusy wydają się być zbędną pozostałością po wypitej kawie, a w rzeczywistości można stosować je jako bogaty nawóz roślinny. Kawa zawiera ważne składniki pokarmowe, m.in. azot, potas i magnez. Fusy świetnie sprawdzą się jako ściółka, podłoże lub odżywczy preparat, którym podlejemy posadzone rośliny. Jednymi z najbardziej znanych kawoszy wśród roślin są: jagody, borówki amerykańskie, marchew oraz azalie, róże i hortensje.

Domowy nawóz z fusów kawy zasili zarówno krzewy owocowe i warzywa, jak i rośliny ozdobne. Do przygotowania preparatu ogrodowego potrzebujemy wsypać jedną pełną szklankę fusów do 10 litrów ciepłej wody. Całość dokładnie mieszamy i pozostawiamy do momentu, aż fusy napęcznieją. Kiedy tak się stanie, możemy od razu zabrać się za podlewanie przydomowych grządek. Zabieg najlepiej powtarzać raz w tygodniu. Rośliny doniczkowe nie potrzebują tak dużej ilości nawozu. W zupełności wystarczy zalanie 1-2 łyżeczek fusów szklanką ciepłej wody. Po napęcznieniu fusów całość dokładnie mieszamy i przechodzimy do podlewania.

Nie wyrzucaj skórek bananów. Dzięki nim rośliny łatwiej zniosą mrozy lub suszęInteria.tv

Sprawdź również:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas