Ta kasza to naturalny peeling dla jelit. Tak oczyścisz swój organizm

Rodzajów kasz dostępnych w sklepach jest wiele, a ten rodzaj pożywienia doceniali już nasi przodkowie w średniowieczu. Wśród nich jedną z popularniejszych kasz jest jaglana, które oferuje naszemu organizmowi istne bogactwo, zwłaszcza dla naszych jelit. Dlaczego warto spożywać właśnie ten konkretny rodzaj kaszy?

article cover
123RF/PICSEL

Kasza od wieków doceniana w Polsce. Kryje w sobie bogactwo

Kasza to nic innego, jak jadalne ziarna zboża, które po specjalnej obróbce, zostały pozbawione łuski. Po ugotowaniu stają się miękkie i zdatne do spożycia. Kasze na ziemiach polskich królowały w średniowieczu, choć na początku uchodziły za jedzenie dla ubogich i chorych. Z czasem jednak zaczęto doceniać do pożywienie.

Jedną z najdłużej panujących w Polsce kasz jest właśnie... kasza jaglana. Polacy od początku wiedzieli, że warto ją jeść, choć pewnie nie od początku znali jej właściwości odżywcze.

Jagły można podawać na słodko (np. z mlekiem i owocami) i na słono (jako dodatek do mięs)
Jagły można podawać na słodko (np. z mlekiem i owocami) i na słono (jako dodatek do mięs)123RF/PICSEL

Kasza jaglana to łuskane proso zwyczajne i właśnie "jagły" w staropolskim wydźwięku oznacza nic innego jak proso.

Była ona niezwykle ceniona w kuchni staropolskiej. Podawano ją z masłem lub ze słoniną. Na słodko zjadano ją z mlekiem i miodem, albo zalewano gorącym, słodkim mlekiem. Na Mazowszu można było ją zjeść z maślanką, a na Rzeszowszczyźnie wypiekany był "kasiak", czyli placek drożdżowy z kaszą jaglaną i serem.

Co takiego kryje w sobie właśnie ta kasza, którą od dawna cenią sobie właśnie Polacy?

Co zawiera kasza jaglana? Bogactwo witamin

Kasza na śniadanie? Jak najbardziej!
Kasza na śniadanie? Jak najbardziej!123RF/PICSEL

Decydując się na regularne spożycie kaszy jaglanej, dostarczamy naszemu organizmowi sporą dawkę witamin z grupy B - B1, czyli tiaminę, B2 to inaczej ryboflawina, B6, czyli pirydoksynę oraz kwas pantotenowy.

Działają one głównie na układ odpornościowy i nerwowy, wspierając ich funkcjonowanie. Prócz witamin z grupy B znajdziemy w niej także  witaminę E oraz lecytynę.

Kasza jaglana ponadto zawiera magnez, wapń, fosfor, potas, oraz żelazo. 

Na co działa dobrze kasza jaglana? Jedz, a nie pożałujesz

Dzięki zawartości wielu witamin i minerałów, kasza jaglana może mieć wpływ na wiele obszarów naszego ciała, może wzmocnić naszą skórę, włosy i paznokcie, ale także jest zalecana przy problemach z jelitami.

Kasza jaglana jest lekkostrawna i korzystnie wpływa na pracę jelit. Osoby zmagające się z zespołem jelita drażliwego mogą spożywać właśnie ten rodzaj kaszy.

Kasza jaglana pomaga w łagodzeniu chorób żołądka i wątroby, a dodatkowo oczyszcza jelita ze złogów i przyspiesza przemianę materii. Jest bogata w błonnik, co doskonale działa na jelita. Na tę kaszę jednak powinni uważać diabetycy, bo posiada ona wysoki indeks glikemiczny.

„Zdrowie na widelcu”: Kasza to dobre źródło błonnika pokarmowegoPolsat Cafe
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas