Ta niskokaloryczna ryba jest skarbnicą zdrowia. Dużo tańsza od łososia

Natalia Jabłońska

Natalia Jabłońska

Dlaczego warto jeść pstrąga łososiowego?
Dlaczego warto jeść pstrąga łososiowego?123RF/PICSEL

Pstrąg łososiowy, zwany tęczowym — co to za ryba?

Właściwości odżywcze pstrąga łososiowego

  • witaminę A, która wspomaga wzrok i układ odpornościowy,
  • witaminy z grupy B, w tym B3, B6 i B12, które wzmacniają kości, wspierają zdrową skórę i wspomagają układ nerwowy,
  • witaminę D, która wzmacnia odporność i kości,
  • witaminę E, która działa jako antyoksydant, chroniąc komórki przed uszkodzeniami,
  • minerały w tym: fosfor, potas, wapń, magnez i selen, które wpływają na prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu.
Pstrąg łososiowy to skarbnica witamin i minerałów
Pstrąg łososiowy to skarbnica witamin i minerałów 123RF/PICSEL

Dlaczego warto jeść pstrąga łososiowego?

Prosty sposób na odchudzanie - domowa woda owsianaInteria KulinariaInteria Kulinaria