"Superowoc" przypomina borówkę. Skutecznie wymiata toksyny z organizmu

Joanna Leśniak

Opracowanie Polecamy Joanna Leśniak

Jagody acai to małe, ciemnofioletowe owoce, które w ostatnich latach zyskały ogromną popularność. Bywają nazywane „superowocami”, regularnie lądują na szczytach list najzdrowszych produktów, jakie można umieścić w diecie. Za sprawą wszechstronnych właściwości prozdrowotnych jagody acai to prawdziwy skarb natury, który wspiera organizm na wielu płaszczyznach – od zdrowia układu krążenia aż po poprawę kondycji skóry.

Poznaj właściwości jagód acai
Poznaj właściwości jagód acai123RF/PICSEL

Jagody acai — co to za owoc?

Wyglądem przypominają borówkę amerykańską, niektórym przywodzą na myśl winogrona w wersji mini. Jagody acai pochodzą z tropikalnych lasów Amazonii, kojarzone się przede wszystkim z Brazylią. Rosną na wysokich i rozłożystych palmach, które są naturalnym elementem ekosystemu lasów deszczowych.

Najlepiej czują się w wilgotnym i tropikalnym klimacie. Do spożycia nadają się w krótkim czasie od zbiorów, co ogranicza możliwości transportu do innych krajów. Z tego względu w Polsce jagody acai dostępne są głównie w formie przetworzonej.

Sok z acai z bananem i musli
Sok z acai z bananem i musli123RF/PICSEL

Jeden owoc na różne sposoby

Mimo że w naszym kraju nie znajdziemy owoców w formie surowej, mamy szerokie pole manewru, by włączyć jagody acai do diety. Dostępne są w różnych wariantach, więc łatwo znajdziemy wersję, którą najwygodniej będzie nam użyć w codziennych posiłkach.

  • Jagody acai w proszku: Najpopularniejsza forma, która może być dodawana do smoothies, koktajli, jogurtów, płatków śniadaniowych czy deserów.
  • Sok: Dostępny jest najczęściej w sklepach ze zdrową żywnością, często w postaci skoncentrowanej. Warto spożywać go w ilości 30 ml pół godziny przed posiłkiem. Można wymieszać go z wodą lub innym sokiem owocowym.
  • Kapsułki i suplementy: Zawierające ekstrakt z jagód acai, łatwe do przyjmowania na co dzień jako część codziennej suplementacji i zbilansowanej diety.

Właściwości jagód acai

Jagody acai są skarbnicą składników odżywczych, co czyni je niezwykle wartościowym dodatkiem do diety. Przedstawiamy najważniejsze właściwości owoców, których ojczyzną jest daleka Amazonia.

  • Jagody acai są jednym z najbogatszych źródeł antyoksydantów. Neutralizują działanie wolnych rodników w organizmie, które mogą odpowiadać za rozwój wielu schorzeń i powstawania nowotworów. Substancje zawarte w owocach pomagają w walce ze stresem oksydacyjnym i opóźniają procesy starzenia.
  • Są znakomitym źródłem witamin i minerałów. Wyróżnić trzeba zwłaszcza obecność witamin A, C, E, a także wapnia, potasu, magnezu oraz cynku.
  • Wśród właściwości jagód acai wskazuje się również dobroczynny wpływ na serce i układ nerwowy. Wszystko przez to, że stanowią źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, takich jak omega-3, omega-6 i omega-9.
  • Zaliczają się do produktów bogatych w błonnik, który wspomaga trawienie i pomaga w utrzymaniu prawidłowej masy ciała.
Jagody acai to cenne uzupełnienie menu
Jagody acai to cenne uzupełnienie menu123RF/PICSEL

Dlaczego warto jeść jagody acai? Wpływ na zdrowie

Regularne spożywanie jagód acai przynosi wiele korzyści zdrowotnych. Bogactwo substancji odżywczych przekłada się bezpośrednio na liczne procesy zachodzące w ludzkim ciele. Warto włączać je do jadłospisu za względu na poprawę funkcji poznawczych, pracy mózgu i całego układu nerwowego.

Spożywanie jagód acai to jeden ze sposobów na wzmocnienie układu odpornościowego, który zyskuje dodatkową energię w walce z infekcjami. Okazuje się, że pomagają obniżać podwyższony poziom cholesterolu, co jest zbawienne dla układu krążenia. Wspierają przemianę materii i usuwanie z organizmu toksyn, dzięki czemu stają się sprzymierzeńcem skutecznego odchudzania.

Składniki zawarte w jagodach acai poprawiają wygląd skóry, dzięki czemu wygląda zdrowo i młodzieńczo. Hamują procesy starzenia, spowalniając powstawanie zmarszczek.

Przeciwwskazania i możliwe skutki uboczne

Pochodzące z Brazylii jagody uważane są przez specjalistów za bezpieczne. Mimo wszystko spożycie ich w nadmiernej ilości może wywołać gazy, zgagę lub biegunkę. W takiej sytuacji warto je tymczasowo odstawić, a w późniejszym czasie zmniejszyć przyjmowaną porcję. W skrajnych przypadkach może wystąpić reakcja alergiczna, objawiająca się wysypką — nie należy wtedy rezygnować z kontrolnej wizyty u lekarza.

Do tej pory nie przeprowadzono wystarczających badań nad wpływem spożywania owoców podczas ciąży i karmienia piersią. Z tego względu lepiej zrezygnować z suplementacji lub włączenia jagód do posiłków. Ostrożne powinny być również osoby z chorobami nerek. Ze względu na wysoką zawartość potasu i witaminy C, mogą nie działać korzystnie. W takich przypadkach zawsze warto skonsultować się z lekarzem przed wprowadzeniem do diety nowego produktu.

Prosty sposób na odchudzanie - domowa woda owsianaInteria Kulinaria

Polecamy

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas