Tak przedłużysz świeżość jedzenia w lodówce. Pomoże w tym zwykła gąbka
Internet jest pełen najróżniejszych artykułów oraz filmów wideo, w których ich autorzy dzielą się z czytelnikami ciekawymi trikami, mającymi najogólniej rzecz ujmując – ułatwić nam codzienne funkcjonowanie. I choć wiele z nich prawdopodobnie nigdy nam się nie przyda lub po prostu nie działa, to jednak w tym przypadku sensowność i skuteczność omawianego poniżej "patentu" mają odzwierciedlenie w praktyce.
Dlaczego warto włożyć gąbkę do zamrażalnika?
Wydawałoby się, że zwykła gąbka do mycia naczyń nie może mieć zbyt wiele zastosować, oprócz rzecz jasna, czyszczenia talerzy, sztućców, szklanek itp. Oczywiście możemy ją też wykorzystać do ścierania brudu z różnego rodzaju powierzchni czy pielęgnować nią obuwie.
Jednak w jakim celu powinniśmy wkładać gąbkę do zamrażalnika i do lodówki? Na pierwszy rzut oka pomysł wydaje się absurdalny i dziwaczny. Nic z tych rzeczy.
Każdy, kto posiada zamrażalkę, prawdopodobnie spotkał się choć raz w życiu z nieprzyjemną sytuacją, polegającą na zbieraniu się lodu w szufladach i na ich ściankach. Nagromadzenie się w takich miejscach zbyt dużej ilości lodu może skutecznie uniemożliwiać otwarcie szuflad zamrażalnika.
Jeśli chcemy zminimalizować opisane powyżej ryzyko, w zamrażalniku należy umieścić zwykłą gąbkę do mycia naczyń. Taki zabieg sprawi, że gąbka pochłonie nadmiar wilgoci, która pod wpływem minusowej temperatury zamienia się w lód.
Czytaj także: Codziennie trzymasz w ręce siedlisko bakterii. Zamieszkują w popularnym kuchennym produkcie
Co zrobić, by jedzenie w lodówce dłużej pozostało świeże?
Podobnie jak w przypadku zamrażalnika, namnażająca się wilgoć w lodówce może przyczyniać się do powstawania niepotrzebnych problemów, a w tym kontekście nawet psucia się przechowywanej żywności. Okazuje się bowiem, że za sprawą umieszczonej w lodówce gąbki wchłaniającej wilgoć, nasze produkty spożywcze dłużej pozostaną świeże.
Jak wiadomo, woda sprzyja powstawaniu różnych bakterii i pleśni, co w przypadku przechowywania żywności w lodówce ma kluczowe znaczenie. Im mniej wilgoci, tym lepiej dla artykułów spożywczych. Ponadto gąbka wchłaniająca wilgoć w lodówce pomoże w zachowaniu odpowiedniej temperatury w urządzeniu.