Takich orzechów lepiej unikać. Dietetyk stawia sprawę jasno

Włączanie orzechów do diety przynosi liczne korzyści zdrowotne. Zaliczają się do nich pozytywny wpływ na pracę serca oraz wspieranie procesów metabolicznych. Samo jedzenie to jednak nie wszystko. Równie istotny jest zakup najlepszej jakości produktów. Niestety, część dostępnych w sklepach orzechów może przynieść więcej szkody niż pożytku.

Jak kupować orzechy? W sklepie zwróć uwagę
Jak kupować orzechy? W sklepie zwróć uwagę123RF/PICSEL

Dietetyk ostrzega

Orzechy włoskie, laskowe, pistacjowe... W obecnych czasach mamy komfort wyboru wśród najróżniejszych gatunków, a każdy z nich cechuje się unikalnymi właściwościami. Specjaliści z zakresu żywienia podkreślają korzystny wpływ orzechów na zdrowie. Rzadziej jednak mówi się o tym, że sposób ich sprzedaży może odbierać większość walorów.

Mowa o orzechach sprzedawanych na wagę. Choć często wydają się tańszą oraz bardziej ekologiczną opcją, nie są polecane przez specjalistów. Popularny dietetyk, Michał Wrzosek, w swoich mediach społecznościowych opublikował nagranie, w którym przestrzega przed takimi artykułami spożywczymi. Zaznacza, że produkty takie jak zboża, przyprawy i orzechy, zwłaszcza te pochodzące z ciepłego klimatu, mogą być zanieczyszczone aflatoksyną. Może ona modyfikować strukturę DNA i przyczyniać się do powstawania nowotworów. By zredukować ryzyko jej spożycia, specjalista zaleca kupowanie orzechów w zamkniętym opakowaniu i pochodzących ze sprawdzonych źródeł.

Orzechy dostępne luzem nie są najlepszym wyborem zakupowym
Orzechy dostępne luzem nie są najlepszym wyborem zakupowym123RF/PICSEL

W sklepach to norma. Lepiej się wystrzegać

Bogate w tłuszcz orzechy są narażone na proces utleniania. Dochodzi do niego pod wpływem dostępu do tlenu oraz wysokiej temperatury. Tak przechowywane szybciej jełczeją, przez co tracą nie tylko walory smakowe, ale przede wszystkim właściwości odżywcze.

W przypadku sprzedaży orzechów luzem zwiększa się także ryzyko ich zanieczyszczenia. Mogą również pochłaniać zapachy z otoczenia. Nieprzezroczyste opakowania chronią przed działaniem powietrza, światła oraz wilgoci, co przedłuża ich świeżość i chroni przed powstawaniem pleśni. Dodatkowo są źródłem ważnych dla konsumenta informacji, dotyczących np. kraju pochodzenia, wartości odżywczych oraz certyfikatów jakości.

Jak przechowywać orzechy w domu?

Kupowanie paczkowanych orzechów ułatwia ich przechowywanie już po powrocie z zakupów. Należy jednak pamiętać, że po otwarciu też nie należy zwlekać tygodniami z ich spożyciem. Ważny jest również sposób przechowywania w kuchni lub w spiżarce, aby orzechy jak najdłużej zachowały cenne właściwości.

Gdy napoczniemy paczkę, orzechy warto przełożyć do szczelnie zamykanego pojemnika lub słoika. Zaleca się znaleźć dla nich miejsce chłodne, ciemne i suche. Nie powinny znajdować się w pobliżu źródeł ciepła, takich jak piekarnik czy grzejnik.

"Na zdrowie": Orzechy włoskiePOLSAT GO