Te odmiany ziemniaków są najsmaczniejsze. Idealne do gotowania i na placki

Natalia Jabłońska

Natalia Jabłońska

Jakie ziemniaki są najsmaczniejsze?
Jakie ziemniaki są najsmaczniejsze? 123RF/PICSEL

Trzy podstawowe typy ziemniaków. Mają określone zastosowanie kulinarne

  • Typ A: Ziemniaki sałatkowe, charakteryzujące się dużą wilgotnością i niską zawartością skrobi. Idealne do sałatek, smażenia, w łupince i na grilla. Popularne odmiany to Ditta, Denar, Lord Sante Velux, Vineta.
  • Typ B: Ziemniaki uniwersalne, o średniej twardości. Pod koniec gotowania stają się kruche, a podczas smażenia są miękkie wewnątrz i chrupiące na zewnątrz. Doskonałe na frytki, placki, do gotowania i zup. Odmiany to m.in. Irga, Irys, Flaming, Orlik, Sante.
  • Typ C: Ziemniaki mączyste, łatwo rozpadające się, o jasnym i sypkim miąższu. Najlepsze na farsze, kluski, purée, placki, pyzy czy kopytka. Przykłady odmian to Bryza, Gracja, Ibis, Tajfun, Gustaw.

Jakie ziemniaki są najsmaczniejsze? Eksperci zabrali głos

  • Tetyda,
  • Cekin,
  • Denar.
Według ekspertów najsmaczniejsze ziemniaki to te typu B, czyli uniwersalne
Według ekspertów najsmaczniejsze ziemniaki to te typu B, czyli uniwersalne123RF/PICSEL

Dlaczego warto jeść ziemniaki? Ewa Wachowicz obala popularny mit

Zwykło się mówić, że ziemniaki są bardzo kaloryczne i powinny ich unikać osoby, które chcą się pozbyć zbędnych kilogramów. Nie jest to jednak prawdą. Warzywa te nie zawierają praktycznie w ogóle tłuszczu i mają bardzo mało kalorii - średnio 75 kcal na 100 g
wyjaśniła ekspertka na łamach portalu Styl.pl/
Prosty sposób na odchudzanie - domowa woda owsianaInteria KulinariaInteria Kulinaria