Te odmiany ziemniaków są najsmaczniejsze. Idealne do gotowania i na placki
Ziemniaki są nieodłącznym elementem polskiej kuchni. Na rynku dostępne są liczne odmiany tego wszechstronnego i smacznego warzywa, jednak nie wszyscy wiedzą, że niektóre gatunki dużo bardziej nadają się do określonych zastosowań kulinarnych. Jak więc wybrać najsmaczniejsze ziemniaki?
Spis treści:
Trzy podstawowe typy ziemniaków. Mają określone zastosowanie kulinarne
Kupując ziemniaki w supermarketach, często nie wiemy, z jakim gatunkiem mamy do czynienia. Największy nadruk na opakowaniu zazwyczaj informuje tylko o ich proponowanym przeznaczeniu kulinarnym. W rzeczywistości wyróżniamy trzy podstawowe typy ziemniaków:
- Typ A: Ziemniaki sałatkowe, charakteryzujące się dużą wilgotnością i niską zawartością skrobi. Idealne do sałatek, smażenia, w łupince i na grilla. Popularne odmiany to Ditta, Denar, Lord Sante Velux, Vineta.
- Typ B: Ziemniaki uniwersalne, o średniej twardości. Pod koniec gotowania stają się kruche, a podczas smażenia są miękkie wewnątrz i chrupiące na zewnątrz. Doskonałe na frytki, placki, do gotowania i zup. Odmiany to m.in. Irga, Irys, Flaming, Orlik, Sante.
- Typ C: Ziemniaki mączyste, łatwo rozpadające się, o jasnym i sypkim miąższu. Najlepsze na farsze, kluski, purée, placki, pyzy czy kopytka. Przykłady odmian to Bryza, Gracja, Ibis, Tajfun, Gustaw.
Jakie ziemniaki są najsmaczniejsze? Eksperci zabrali głos
W Polsce zarejestrowanych odmian ziemniaków jest ponad 100. Niektóre z nich wyróżniają się dużo lepszym smakiem.
Eksperci z Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin przy Państwowym Instytucie Badawczym za pomocą 9-stopniowej skali, ocenili gatunki ziemniaków, uwzględniając różne cechy takie jak smak, tekstura, czy zawartość skrobi. Na podium znalazły się ziemniaki uniwersalne typu B, a dokładniej:
- Oman,
- Tetyda,
- Cekin,
- Denar.
Dlaczego warto jeść ziemniaki? Ewa Wachowicz obala popularny mit
Ziemniaki są nie tylko tanie i łatwo dostępne, ale również skrywają w sobie liczne wartości odżywcze. Znajdziemy w nich wiele cennych witamin i minerałów, w tym witaminy: A, B1, B2, B6, D, E, K, H, PP.
Warzywa te zawierają także dużą ilość witaminy C. Młode ziemniaki mają jej około 16 mg, czyli 1/4 dawki wymaganej w trakcie dnia dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Poza tym są bogatym źródłem minerałów takich jak: żelazo, magnez, jod, potas, wapń, fluor oraz siarka.
Jak się okazuje, ziemniaki mogą nam również pomóc zrzucić zbędne kilogramy. Jak wyjaśniła Ewa Wachowicz, znana polska restauratorka i kulinarna ekspertka, zupełnie niepotrzebnie warzywo to owiane jest złą sławą:
Zwykło się mówić, że ziemniaki są bardzo kaloryczne i powinny ich unikać osoby, które chcą się pozbyć zbędnych kilogramów. Nie jest to jednak prawdą. Warzywa te nie zawierają praktycznie w ogóle tłuszczu i mają bardzo mało kalorii - średnio 75 kcal na 100 g
Bardzo dużo zależy jednak od tego, w jaki sposób je przygotujemy. Jeśli usmażymy je na głębokim oleju i zjemy w formie frytek, wówczas faktycznie staną się wysokokaloryczną przekąską. Inaczej jest jednak gdy ugotujemy je w wodzie i podamy je z koperkiem.