Te odmiany ziemniaków są najsmaczniejsze. Idealne do gotowania i na placki

Ziemniaki są nieodłącznym elementem polskiej kuchni. Na rynku dostępne są liczne odmiany tego wszechstronnego i smacznego warzywa, jednak nie wszyscy wiedzą, że niektóre gatunki dużo bardziej nadają się do określonych zastosowań kulinarnych. Jak więc wybrać najsmaczniejsze ziemniaki?

Jakie ziemniaki są najsmaczniejsze?
Jakie ziemniaki są najsmaczniejsze? 123RF/PICSEL

Trzy podstawowe typy ziemniaków. Mają określone zastosowanie kulinarne

Kupując ziemniaki w supermarketach, często nie wiemy, z jakim gatunkiem mamy do czynienia. Największy nadruk na opakowaniu zazwyczaj informuje tylko o ich proponowanym przeznaczeniu kulinarnym. W rzeczywistości wyróżniamy trzy podstawowe typy ziemniaków:

  • Typ A: Ziemniaki sałatkowe, charakteryzujące się dużą wilgotnością i niską zawartością skrobi. Idealne do sałatek, smażenia, w łupince i na grilla. Popularne odmiany to Ditta, Denar, Lord Sante Velux, Vineta.
  • Typ B: Ziemniaki uniwersalne, o średniej twardości. Pod koniec gotowania stają się kruche, a podczas smażenia są miękkie wewnątrz i chrupiące na zewnątrz. Doskonałe na frytki, placki, do gotowania i zup. Odmiany to m.in. Irga, Irys, Flaming, Orlik, Sante.
  • Typ C: Ziemniaki mączyste, łatwo rozpadające się, o jasnym i sypkim miąższu. Najlepsze na farsze, kluski, purée, placki, pyzy czy kopytka. Przykłady odmian to Bryza, Gracja, Ibis, Tajfun, Gustaw.

Jakie ziemniaki są najsmaczniejsze? Eksperci zabrali głos

W Polsce zarejestrowanych odmian ziemniaków jest ponad 100. Niektóre z nich wyróżniają się dużo lepszym smakiem.

Eksperci z Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin przy Państwowym Instytucie Badawczym za pomocą 9-stopniowej skali, ocenili gatunki ziemniaków, uwzględniając różne cechy takie jak smak, tekstura, czy zawartość skrobi. Na podium znalazły się ziemniaki uniwersalne typu B, a dokładniej:

  • Oman,
  • Tetyda,
  • Cekin,
  • Denar.
Według ekspertów najsmaczniejsze ziemniaki to te typu B, czyli uniwersalne
Według ekspertów najsmaczniejsze ziemniaki to te typu B, czyli uniwersalne123RF/PICSEL

Dlaczego warto jeść ziemniaki? Ewa Wachowicz obala popularny mit

Ziemniaki są nie tylko tanie i łatwo dostępne, ale również skrywają w sobie liczne wartości odżywcze. Znajdziemy w nich wiele cennych witamin i minerałów, w tym witaminy: A, B1, B2, B6, D, E, K, H, PP.

Warzywa te zawierają także dużą ilość witaminy C. Młode ziemniaki mają jej około 16 mg, czyli 1/4 dawki wymaganej w trakcie dnia dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Poza tym są bogatym źródłem minerałów takich jak: żelazo, magnez, jod, potas, wapń, fluor oraz siarka.

Jak się okazuje, ziemniaki mogą nam również pomóc zrzucić zbędne kilogramy. Jak wyjaśniła Ewa Wachowicz, znana polska restauratorka i kulinarna ekspertka, zupełnie niepotrzebnie warzywo to owiane jest złą sławą: 

Zwykło się mówić, że ziemniaki są bardzo kaloryczne i powinny ich unikać osoby, które chcą się pozbyć zbędnych kilogramów. Nie jest to jednak prawdą. Warzywa te nie zawierają praktycznie w ogóle tłuszczu i mają bardzo mało kalorii - średnio 75 kcal na 100 g
wyjaśniła ekspertka na łamach portalu Styl.pl/

Bardzo dużo zależy jednak od tego, w jaki sposób je przygotujemy. Jeśli usmażymy je na głębokim oleju i zjemy w formie frytek, wówczas faktycznie staną się wysokokaloryczną przekąską. Inaczej jest jednak gdy ugotujemy je w wodzie i podamy je z koperkiem. 

Prosty sposób na odchudzanie - domowa woda owsianaInteria Kulinaria
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas