Tej witaminy nie może zabraknąć na talerzu. Wspiera odporność i serce

Wspomaga odporność, bierze udział w ochronie organizmu przed miażdżycą, jest niezbędna dla procesów metabolicznych i funkcjonowania układu nerwowego. Oto najważniejsze, choć niejedyne funkcje witaminy B6. Na co jeszcze pomaga i gdzie występuje? W jaki sposób ciało sygnalizuje niedobory tej cennej substancji? Sprawdź, kto jest na nie narażony najbardziej.

W czym jest najwięcej witaminy B6?
W czym jest najwięcej witaminy B6?123RF/PICSEL

Właściwości witaminy B6. Co trzeba o niej wiedzieć?

Pod pojęciem witaminy B6 kryje się grupa sześciu związków organicznych. Jednym z nich jest pirydoksyna — często dla uproszczenia określenie to bywa stosowane również jako nazwa zamienna witaminy. W organizmie jest magazynowana przede wszystkim w mięśniach i wątrobie, w mniejszym stopniu w jelitach. Zalicza się do witamin rozpuszczalnych w wodzie, a najskuteczniejszym sposobem jej dostarczania organizmowi są posiłki.

Obecność witaminy B6 niejednokrotnie można zauważyć także w preparatach mających na celu uzupełnienie niedoboru magnezu. Pirydoksyna poprawia jego wchłanianie, czyniąc suplementację bardziej efektywną.

Na co pomaga witamina B6?

Mimo że w kontekście odporności najwięcej słyszy się o witaminie C (znanej też jako kwas askorbinowy), rola witaminy B6 też jest tutaj niezwykle istotna. Uczestniczy w tworzeniu przeciwciał, dzięki którym organizm jest w stanie zwalczać infekcje. Warto o tym pamiętać nie tylko podczas sezonu jesienno-zimowego. Wszak budowanie mocnej odporności to długotrwały proces.

Dbaj o odporność niezależnie od pory roku
Dbaj o odporność niezależnie od pory roku123RF/PICSEL

Za co jeszcze odpowiada witamina B6? Do najważniejszych funkcji zaliczane są:

  • udział w produkcji hemoglobiny i ochrona przed niedokrwistością;
  • utrzymanie poziomu ciśnienia krwi w ryzach;
  • pozytywny wpływ na pracę mięśni, w tym serca;
  • czuwanie nad prawidłowym przebiegiem procesów metabolicznych — przemiany tłuszczów, węglowodanów i białek pochodzących z pożywienia na potrzebną do funkcjonowania całego ciała energię;
  • wsparcie układu nerwowego.

Czym objawia się niedobór witaminy B6?

Z racji tego, że wśród źródeł witaminy B6 wymienić można sporo popularnych na polskich stołach produktów spożywczych, niedobory tej substancji nie są zbyt powszechne. Mogą jednak wystąpić u nałogowych palaczy i osób nadużywających alkoholu. Długotrwałe przyjmowanie niektórych leków i rekonwalescencja po przebytych chorobach również mogą wpłynąć na pojawienie się braków. Zapotrzebowanie na witaminę B6 rośnie wraz z wiekiem, a jej poziom w organizmie warto sprawdzać zwłaszcza po 50. roku życia. Większej dawki potrzebują też kobiety ciężarne i karmiące piersią.

Kliknij w obrazek i weź udział w ankiecie
Kliknij w obrazek i weź udział w ankiecieINTERIA.PL

Do objawów niedoboru witaminy B6 należą:

  • pogorszenie nastroju,
  • rozdrażnienie lub apatia,
  • problemy z koncentracją,
  • obniżona odporność i zwiększona podatność na infekcje,
  • bezsenność,
  • mrowienie i drętwienie kończyn,
  • zaczerwienie i łuszczenie skóry,
  • wypadanie włosów,
  • łupież.

Trzeba wspomnieć, że symptomy te mogą być powiązane z innymi dolegliwościami. Zawsze w sytuacji niepokojących objawów, należy skierować się do lekarza, który zleci odpowiednie badania i na ich podstawie wyda diagnozę.

Przed zastosowaniem suplementów diety należy precyzyjnie określić, jakich witamin brakuje w organizmieNewseria Lifestyle/informacja prasowa

Gdzie występuje witamina B6? Talerz pełen zdrowia

Zostało już wspomniane, że witamina powinna być dostarczana wraz z posiłkami. Jak komponować jadłospis, by uchronić się przed niedoborami? W czym jest najwięcej witaminy B6? Bardzo dobrym źródłem jest kasza gryczana. Daje duże pole do popisu podczas przyrządzania potraw — można używać jej jako dodatku do dania głównego zamiast ziemniaków czy zamieniać ją w apetyczne kaszotto. Inspiracji nie zabraknie.

Kasza gryczana pomoże stworzyć smaczne i zdrowe menu
Kasza gryczana pomoże stworzyć smaczne i zdrowe menu123RF/PICSEL

Wśród produktów pochodzenia zwierzęcego prym pod względem zawartości witaminy B6 wiedzie mięso z kurczaka (w menu uwzględniaj zwłaszcza piersi) oraz indyka. Trzeba jednak wziąć pod uwagę, że obróbka, w tym gotowanie, smażenie i peklowanie mięsa, obniża zawartość witaminy o 30-50 procent.

W urozmaiconym menu nie powinno brakować jaj oraz ryb, zwłaszcza łososia, dorsza, makreli i pstrąga. Gdy mowa o roślinnych produktach bogatych w witaminę B6, na talerzu uwzględnij białą fasolę, kapustę, brokuły i marchew. Uzupełnieniem diety niech będą banany, kiwi i takie owoce sezonowe, jak maliny, truskawki oraz porzeczki. Nie zapominaj o pełnoziarnistym pieczywie.

Polecamy:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas