Tej witaminy nie może zabraknąć na talerzu. Wspiera odporność i serce
Oprac.: Joanna Leśniak
Wspomaga odporność, bierze udział w ochronie organizmu przed miażdżycą, jest niezbędna dla procesów metabolicznych i funkcjonowania układu nerwowego. Oto najważniejsze, choć niejedyne funkcje witaminy B6. Na co jeszcze pomaga i gdzie występuje? W jaki sposób ciało sygnalizuje niedobory tej cennej substancji? Sprawdź, kto jest na nie narażony najbardziej.
Spis treści:
Właściwości witaminy B6. Co trzeba o niej wiedzieć?
Pod pojęciem witaminy B6 kryje się grupa sześciu związków organicznych. Jednym z nich jest pirydoksyna — często dla uproszczenia określenie to bywa stosowane również jako nazwa zamienna witaminy. W organizmie jest magazynowana przede wszystkim w mięśniach i wątrobie, w mniejszym stopniu w jelitach. Zalicza się do witamin rozpuszczalnych w wodzie, a najskuteczniejszym sposobem jej dostarczania organizmowi są posiłki.
Obecność witaminy B6 niejednokrotnie można zauważyć także w preparatach mających na celu uzupełnienie niedoboru magnezu. Pirydoksyna poprawia jego wchłanianie, czyniąc suplementację bardziej efektywną.
Na co pomaga witamina B6?
Mimo że w kontekście odporności najwięcej słyszy się o witaminie C (znanej też jako kwas askorbinowy), rola witaminy B6 też jest tutaj niezwykle istotna. Uczestniczy w tworzeniu przeciwciał, dzięki którym organizm jest w stanie zwalczać infekcje. Warto o tym pamiętać nie tylko podczas sezonu jesienno-zimowego. Wszak budowanie mocnej odporności to długotrwały proces.
Za co jeszcze odpowiada witamina B6? Do najważniejszych funkcji zaliczane są:
- udział w produkcji hemoglobiny i ochrona przed niedokrwistością;
- utrzymanie poziomu ciśnienia krwi w ryzach;
- pozytywny wpływ na pracę mięśni, w tym serca;
- czuwanie nad prawidłowym przebiegiem procesów metabolicznych — przemiany tłuszczów, węglowodanów i białek pochodzących z pożywienia na potrzebną do funkcjonowania całego ciała energię;
- wsparcie układu nerwowego.
Przeczytaj: Właściwości tych niepozornych orzechów są nieocenione. Przygotujesz z nich smaczny i zdrowy napój
Czym objawia się niedobór witaminy B6?
Z racji tego, że wśród źródeł witaminy B6 wymienić można sporo popularnych na polskich stołach produktów spożywczych, niedobory tej substancji nie są zbyt powszechne. Mogą jednak wystąpić u nałogowych palaczy i osób nadużywających alkoholu. Długotrwałe przyjmowanie niektórych leków i rekonwalescencja po przebytych chorobach również mogą wpłynąć na pojawienie się braków. Zapotrzebowanie na witaminę B6 rośnie wraz z wiekiem, a jej poziom w organizmie warto sprawdzać zwłaszcza po 50. roku życia. Większej dawki potrzebują też kobiety ciężarne i karmiące piersią.
Do objawów niedoboru witaminy B6 należą:
- pogorszenie nastroju,
- rozdrażnienie lub apatia,
- problemy z koncentracją,
- obniżona odporność i zwiększona podatność na infekcje,
- bezsenność,
- mrowienie i drętwienie kończyn,
- zaczerwienie i łuszczenie skóry,
- wypadanie włosów,
- łupież.
Trzeba wspomnieć, że symptomy te mogą być powiązane z innymi dolegliwościami. Zawsze w sytuacji niepokojących objawów, należy skierować się do lekarza, który zleci odpowiednie badania i na ich podstawie wyda diagnozę.
Gdzie występuje witamina B6? Talerz pełen zdrowia
Zostało już wspomniane, że witamina powinna być dostarczana wraz z posiłkami. Jak komponować jadłospis, by uchronić się przed niedoborami? W czym jest najwięcej witaminy B6? Bardzo dobrym źródłem jest kasza gryczana. Daje duże pole do popisu podczas przyrządzania potraw — można używać jej jako dodatku do dania głównego zamiast ziemniaków czy zamieniać ją w apetyczne kaszotto. Inspiracji nie zabraknie.
Wśród produktów pochodzenia zwierzęcego prym pod względem zawartości witaminy B6 wiedzie mięso z kurczaka (w menu uwzględniaj zwłaszcza piersi) oraz indyka. Trzeba jednak wziąć pod uwagę, że obróbka, w tym gotowanie, smażenie i peklowanie mięsa, obniża zawartość witaminy o 30-50 procent.
W urozmaiconym menu nie powinno brakować jaj oraz ryb, zwłaszcza łososia, dorsza, makreli i pstrąga. Gdy mowa o roślinnych produktach bogatych w witaminę B6, na talerzu uwzględnij białą fasolę, kapustę, brokuły i marchew. Uzupełnieniem diety niech będą banany, kiwi i takie owoce sezonowe, jak maliny, truskawki oraz porzeczki. Nie zapominaj o pełnoziarnistym pieczywie.
Polecamy: