Właściwości tych niepozornych orzechów są nieocenione. Przygotujesz z nich smaczny i zdrowy napój

Należy pamiętać, że żołędzie nadające się do wykorzystania muszą być dojrzałe i zdrowe
Należy pamiętać, że żołędzie nadające się do wykorzystania muszą być dojrzałe i zdrowe123RF/PICSEL

Zobacz również:

Kiedy dojrzewają żołędzie?

Czy żołędzie są jadalne?

Jakie właściwości mają żołędzie?

  • zawierają lekkostrawną skrobię i sporo błonnika, tak więc wspomagają pracę przewodu pokarmowego.
  • są źródłem witamin i składników mineralnych - witamin z grupy B, kwasu foliowego, magnezu, potasu, miedzi, mangany, fosforu
  • znajdują się w nich wartościowe węglowodany złożone, a jednocześnie mają niewiele tłuszczów
  • pomagają wyregulować poziom cukru we krwi

Co można przygotować z żołędzi?

Kawa z żołędzi jest nie tylko zdrowa, ale również sycąca
Kawa z żołędzi jest nie tylko zdrowa, ale również sycąca123RF/PICSEL
  1. Oczywiście w pierwszej kolejności surowe żołędzie należy poddać obróbce - usunąć z nich skorupki (za pomocą młotka, a potem nożyka), a następnie przeprowadzić ługowanie. 
  2. Potem żołędzie można zalać wodą i gotować przez około 5 minut, odcedzić i powtórzyć tę czynność jeszcze kilka razy. 
  3. Kolejno trzeba żołędzie wysuszyć, rozdrobnić i uprażyć na suchej patelni, a następnie zmielić w młynku do kawy. 
  4. Następnie dobrze jeszcze raz uprażyć suche, rozdrobione żołędzie na patelni.

Komu poleca się pić kawę z żołędzi?

  • cierpiących na choroby serca i układu krążenia, w tym nadciśnienie
  • osób, które powinny wyeliminować sód z diety
  • osób z celiakią - kawa z żołędzi nie zawiera glutenu
  • osób na diecie redukcyjnej - daje uczucie sytości na dłuższy czas
  • osób cierpiących na problemy trawienne - m.in. wzdęcia, zaparcia, biegunki czy niestrawność
  • osób narażonych na stres - kawa z żołędzi łagodzi nerwy, poprawia nastrój i wspomaga koncentrację
Szwecja. Hotel w latarni morskiej Deutsche WelleDeutsche Welle
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?