Ten bulion jest zdrowszy od drobiowego. Pij, a serce ci podziękuje

Oprac.: Agnieszka Kasprzyk

Bulion rybny nie jest szczególnie popularny w naszej kuchni, ale warto to zmienić. To aromatyczny wywar, który nie tylko wzbogaca smak potraw, ale także dostarcza wielu cennych składników odżywczych. Jest to szeroko wykorzystywane w krajach z dużym dostępem do morza: w Skandynawii, Francji, Hiszpanii czy w Wietnamie. Przyjrzyjmy się, jakie właściwości zdrowotne posiada bulion rybny, jak go przygotować oraz jak często go jeść oraz pić.

Bulion rybny jest dobry dla serca i mózgu
Bulion rybny jest dobry dla serca i mózgu123RF/PICSEL

Właściwości bulionu rybnego: coś dla mózgu i coś dla serca

Bulion rybny, podobnie jak ryby w ogóle, sprawi, że będziesz zdrów jak ryba. Jest on dużo mniej kaloryczny od rosołu z kury, a zawiera wiele cennych składników, których próżno szukać w innych wywarach. Zaliczają się do nich kwasy omega 3 i jod. Jakie są zatem właściwości zdrowotne bulionu rybnego?  

  • Wspomaganie zdrowia serca: Dzięki zawartości kwasów omega-3, regularne spożywanie bulionu rybnego może pomóc w obniżeniu poziomu złego cholesterolu (LDL) oraz zmniejszeniu ryzyka chorób sercowo-naczyniowych; 
  • Wzmocnienie kości i stawów: Wywar rybny, bogaty w wapń, fosfor i kolagen, wspiera zdrowie kości i stawów, zapobiegając osteoporozie i łagodząc bóle stawów;
  • Poprawa pracy mózgu i układu nerwowego: Zawarte w bulionie witaminy z grupy B oraz jod wspomagają funkcjonowanie mózgu, poprawiają koncentrację i pamięć. Potrawy z ryb to jedne z niewielu, które uzupełnią braki jodu; 
  • Wsparcie układu odpornościowego: Bulion rybny, podobnie jak inne rosoły, wzmacnia układ odpornościowy, co jest szczególnie ważne w sezonie przeziębień i grypy. 

Warto dodać, że bulion rybny jest niskokaloryczny, na 100 ml przypada tu zaledwie 16 kalorii. To dwa razy mniej niż w tradycyjnym bulionie z kury.

Wartości odżywcze bulionu rybnego: mało kalorii i dużo zdrowia

Proporcje składników odżywczych w bulionie rybnym są bardzo korzystne dla naszego organizmu. Na 16 kalorii w 100 g produktu składa się:

  • 2,00 g białka; 
  • 0,40 g węglowodanów; 
  • 0,6 g tłuszczów; 
  • 0,09 g cukrów; 
  • 0 g błonnika. 

Choć ilość tłuszczów w bulionie rybnym może zastanawiać, warto zwrócić uwagę, że w większości są to tłuszcze wielonasycone. W tym produkcie nie znajdziemy cholesterolu ani węglowodanów, a to oznacza, że ma bardzo niski indeks glikemiczny. Jest więc daniem, które śmiało można polecić osobom cierpiącym na cukrzycę.

Kto powinien pić bulion rybny a kto nie?

Bulion rybny powinny regularnie pić osoby z problemami sercowo-naczyniowymi. Kwasy omega-3 pomagają w obniżeniu ryzyka chorób serca. Polecany jest on również osobom starszym, ponieważ dzięki wysokiej zawartości wapnia i fosforu, produkt ten wspomaga zdrowie kości. Natomiast sportowcy i osoby aktywne fizycznie docenią taki rosół za zawartość białka i kolagenu, które wspierają regenerację mięśni i stawów. Optymalne jest picie lub spożywanie bulionu rybnego do dwóch razy w tygodniu. Powinien być on częścią zróżnicowanej diety i w miarę możliwości zastąpić buliony innego typu.

Osoby, które nie powinny pić bulionu rybnego to te z alergią na ryby, nietolerancją histaminy oraz nadwrażliwością na jod. Ograniczyć jego spożycie powinni pacjenci z dną moczanową, ponieważ tłuste ryby mają wysoką zawartość puryn. Osoby z chorobami nerek mogą jeść bulion rybny pod warunkiem, że nie zawiera on zbyt wiele soli. Nadmiar sodu może prowadzić do retencji płynów w organizmie i pogorszenia się stanu nerek.

Bulion rybny zawiera wiele witamin.
Bulion rybny zawiera wiele witamin.123RF/PICSEL

Jak zrobić wywar z ryb? Najprostszy przepis

Przygotowanie bulionu rybnego jest proste i nie wymaga wielu składników. Co więcej, jego przygotowanie zajmuje mniej czasu, niż upichcenie tradycyjnych rosołów na mięsie. Oto podstawowy przepis:

Składniki: 

  • 1 kg ości i głów ryb (najlepiej chudych, np. dorsza, sandacza, karpia) 
  • 1 marchewka 
  • 1 pietruszka (korzeń) 
  • 1 mały seler 
  • 1 cebula 
  • 2 liście laurowe 
  • 4 ziarna ziela angielskiego 
  • 2-3 gałązki świeżego tymianku lub kopru 
  • Sól i pieprz do smaku 
  • 2 litry wody 

Przygotowanie bulionu rybnego: 

  1. Wypłucz ości i głowy ryb w zimnej wodzie, umieść je w garnku. 
  2. Dorzuć obrane warzywa, liście laurowe, ziele angielskie oraz tymianek. 
  3. Zalej wszystko wodą i doprowadź do wrzenia na średnim ogniu. 
  4. Następnie zmniejsz ogień i gotuj bulion na małym ogniu przez około 45-60 minut, zbierając pianę, która pojawi się na powierzchni. 
  5. Przecedź wywar przez sito lub gazę, aby uzyskać klarowny bulion. 

Bulion rybny możesz popijać, zjeść z chlebem lub kluskami, ale może on również stać się bazą do wielu potraw. Ugotujesz na nim zupę rybną, risotto z owocami morza, przygotujesz paellę marinara czy sos rybny. Jest on podstawą w kuchni iberyjskiej oraz wszelkich potraw o delikatniejszym smaku. Przygotujesz na nim również wiele potraw kuchni polskiej, takich jak pomidorowa czy jarzynowa.

Prosty sposób na odchudzanie - domowa woda owsianaInteria Kulinaria
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas