Ten bulion jest zdrowszy od drobiowego. Pij, a serce ci podziękuje
Oprac.: Agnieszka Kasprzyk
Bulion rybny nie jest szczególnie popularny w naszej kuchni, ale warto to zmienić. To aromatyczny wywar, który nie tylko wzbogaca smak potraw, ale także dostarcza wielu cennych składników odżywczych. Jest to szeroko wykorzystywane w krajach z dużym dostępem do morza: w Skandynawii, Francji, Hiszpanii czy w Wietnamie. Przyjrzyjmy się, jakie właściwości zdrowotne posiada bulion rybny, jak go przygotować oraz jak często go jeść oraz pić.
Spis treści:
Właściwości bulionu rybnego: coś dla mózgu i coś dla serca
Bulion rybny, podobnie jak ryby w ogóle, sprawi, że będziesz zdrów jak ryba. Jest on dużo mniej kaloryczny od rosołu z kury, a zawiera wiele cennych składników, których próżno szukać w innych wywarach. Zaliczają się do nich kwasy omega 3 i jod. Jakie są zatem właściwości zdrowotne bulionu rybnego?
- Wspomaganie zdrowia serca: Dzięki zawartości kwasów omega-3, regularne spożywanie bulionu rybnego może pomóc w obniżeniu poziomu złego cholesterolu (LDL) oraz zmniejszeniu ryzyka chorób sercowo-naczyniowych;
- Wzmocnienie kości i stawów: Wywar rybny, bogaty w wapń, fosfor i kolagen, wspiera zdrowie kości i stawów, zapobiegając osteoporozie i łagodząc bóle stawów;
- Poprawa pracy mózgu i układu nerwowego: Zawarte w bulionie witaminy z grupy B oraz jod wspomagają funkcjonowanie mózgu, poprawiają koncentrację i pamięć. Potrawy z ryb to jedne z niewielu, które uzupełnią braki jodu;
- Wsparcie układu odpornościowego: Bulion rybny, podobnie jak inne rosoły, wzmacnia układ odpornościowy, co jest szczególnie ważne w sezonie przeziębień i grypy.
Warto dodać, że bulion rybny jest niskokaloryczny, na 100 ml przypada tu zaledwie 16 kalorii. To dwa razy mniej niż w tradycyjnym bulionie z kury.
Wartości odżywcze bulionu rybnego: mało kalorii i dużo zdrowia
Proporcje składników odżywczych w bulionie rybnym są bardzo korzystne dla naszego organizmu. Na 16 kalorii w 100 g produktu składa się:
- 2,00 g białka;
- 0,40 g węglowodanów;
- 0,6 g tłuszczów;
- 0,09 g cukrów;
- 0 g błonnika.
Choć ilość tłuszczów w bulionie rybnym może zastanawiać, warto zwrócić uwagę, że w większości są to tłuszcze wielonasycone. W tym produkcie nie znajdziemy cholesterolu ani węglowodanów, a to oznacza, że ma bardzo niski indeks glikemiczny. Jest więc daniem, które śmiało można polecić osobom cierpiącym na cukrzycę.
Kto powinien pić bulion rybny a kto nie?
Bulion rybny powinny regularnie pić osoby z problemami sercowo-naczyniowymi. Kwasy omega-3 pomagają w obniżeniu ryzyka chorób serca. Polecany jest on również osobom starszym, ponieważ dzięki wysokiej zawartości wapnia i fosforu, produkt ten wspomaga zdrowie kości. Natomiast sportowcy i osoby aktywne fizycznie docenią taki rosół za zawartość białka i kolagenu, które wspierają regenerację mięśni i stawów. Optymalne jest picie lub spożywanie bulionu rybnego do dwóch razy w tygodniu. Powinien być on częścią zróżnicowanej diety i w miarę możliwości zastąpić buliony innego typu.
Osoby, które nie powinny pić bulionu rybnego to te z alergią na ryby, nietolerancją histaminy oraz nadwrażliwością na jod. Ograniczyć jego spożycie powinni pacjenci z dną moczanową, ponieważ tłuste ryby mają wysoką zawartość puryn. Osoby z chorobami nerek mogą jeść bulion rybny pod warunkiem, że nie zawiera on zbyt wiele soli. Nadmiar sodu może prowadzić do retencji płynów w organizmie i pogorszenia się stanu nerek.
Jak zrobić wywar z ryb? Najprostszy przepis
Przygotowanie bulionu rybnego jest proste i nie wymaga wielu składników. Co więcej, jego przygotowanie zajmuje mniej czasu, niż upichcenie tradycyjnych rosołów na mięsie. Oto podstawowy przepis:
Składniki:
- 1 kg ości i głów ryb (najlepiej chudych, np. dorsza, sandacza, karpia)
- 1 marchewka
- 1 pietruszka (korzeń)
- 1 mały seler
- 1 cebula
- 2 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 2-3 gałązki świeżego tymianku lub kopru
- Sól i pieprz do smaku
- 2 litry wody
Przygotowanie bulionu rybnego:
- Wypłucz ości i głowy ryb w zimnej wodzie, umieść je w garnku.
- Dorzuć obrane warzywa, liście laurowe, ziele angielskie oraz tymianek.
- Zalej wszystko wodą i doprowadź do wrzenia na średnim ogniu.
- Następnie zmniejsz ogień i gotuj bulion na małym ogniu przez około 45-60 minut, zbierając pianę, która pojawi się na powierzchni.
- Przecedź wywar przez sito lub gazę, aby uzyskać klarowny bulion.
Bulion rybny możesz popijać, zjeść z chlebem lub kluskami, ale może on również stać się bazą do wielu potraw. Ugotujesz na nim zupę rybną, risotto z owocami morza, przygotujesz paellę marinara czy sos rybny. Jest on podstawą w kuchni iberyjskiej oraz wszelkich potraw o delikatniejszym smaku. Przygotujesz na nim również wiele potraw kuchni polskiej, takich jak pomidorowa czy jarzynowa.