Ten prosty trik pomoże ci w obieraniu jajek. Skorupki odejdą w mig
Męczysz się z obieraniem jajek? Czasami ta czynność potrafi zająć nam nawet więcej czasu niż samo ich gotowanie. Istnieje jednak kilka wskazówek, który stosowanie może pomóc w łatwym odchodzeniu skorupki od jajka.
Gotowanie jajek to czynność, która wymaga odpowiedniego podejścia, aby uzyskać idealny efekt. Nie chodzi jedynie o czas gotowania w celu uzyskania jajek na miękko lub na twardo, ale również o łatwe obieranie. Jak przygotować jajka, żeby skorupka bez problemu od nich odchodziła?
Jak gotować jajka, by szybko je obrać?
Użyj starszych jajek
Starsze jajka są zazwyczaj łatwiejsze do obierania niż świeże. Powietrze przenika przez skorupkę w miarę upływu czasu, co sprawia, że błonka wewnętrzna odrywa się od białka, ułatwiając obieranie.
Umieść jajka w ciepłej wodzie i gotuj
Umieść jajka w garnku i zalej je ciepłą wodą zamiast zimnej. Następnie doprowadź wodę do wrzenia i gotuj jajka w zależności od preferencji - przez około 3-4 minut, jeśli chcesz miękkie i 8-9 w przypadku twardego. Nigdy jednak nie gotuj jajek dłużej niż 10 minut, w zależności od stopnia ugotowania, którego oczekujesz.
Ostudź jajka szybko
Po ugotowaniu odcedź gorącą wodę i natychmiast zanurz jajka w zimnej lub wstaw je do miski z lodowatą wodą. Szybkie schłodzenie jajek zapobiega dalszemu gotowaniu i pomaga odseparować skorupkę od białka.
Potrząśnij garnkiem i umieść jajka w zimnej wodzie
Po schłodzeniu potrząśnij garnkiem delikatnie, aby stłuc skorupkę jajek. Ten prosty trik pomaga rozłamać ją i ułatwia późniejsze obieranie. Następnie ponownie zanurz je w zimnej wodzie, która przedostając się pod popękaną już skorupkę, dodatkowo sprawi, że odejdzie ona bez problemu.
Aby wykonać to jeszcze szybciej, możesz obrać jajka pod bieżącą wodą. Pomoże to usunąć ewentualne resztki skorupki i ułatwi obieranie.
Pamiętaj, że ostateczny efekt obierania jajek zależy od kilku czynników, w tym od świeżości jajek czy dokładnej temperatury wody. Z pewnością jednak powyższe wskazówki pomogą ci w łatwiejszym usuwaniu skorupek.
Zobacz również: Kuchenny błąd popełniamy odruchowo. Jajka szybciej się psują