Jak przygotować domową skórkę cytrusową? Poznaj sprawdzony przepis

Przygotowanie domowej skórki pomarańczowej jest bardzo proste
Przygotowanie domowej skórki pomarańczowej jest bardzo prosteafricaimages.com (Olga Yastremska, Africa Images)123RF/PICSEL

Skórka skórce nierówna - dlaczego domowa jest lepsza?

Skórka cytrynowa i pomarańczowa są niezbędne do wielkanocnych wypieków
Skórka cytrynowa i pomarańczowa są niezbędne do wielkanocnych wypiekówZbigniew Lewczak123RF/PICSEL

Do czego można użyć skórki pomarańczowej i cytrynowej?

Możesz domową skórkę pomarańczową zanurzyć w roztopionej gorzkiej czekoladzie i odstawić do lodówki, by zastygła. W ten sposób stworzysz smakowite, domowe słodycze
Możesz domową skórkę pomarańczową zanurzyć w roztopionej gorzkiej czekoladzie i odstawić do lodówki, by zastygła. W ten sposób stworzysz smakowite, domowe słodyczeCharles Wollertz123RF/PICSEL

Jak przygotować domową skórkę cytrusową?

  • 2 pomarańcze ekologiczne
  • 250 ml wody (lub sok wyciśnięty z pomarańczy i uzupełniony wodą do 250ml)
  • 200 g cukru
  • 2 duże cytryny ekologiczne
  • 250 ml wody
  • 200 g cukru
  1. Cytrusy należy wyszorować i sparzyć wrzątkiem, aby pozbyć się zanieczyszczeń.
  2. Obierz skórkę obieraczką lub ostrym nożykiem. Ważne jest, aby obierać tylko kolorową, zewnętrzną warstwę skórki (tzw. flavedo), ponieważ biała część (albedo) jest gorzka.
  3. Pokrój skórki na grubsze paski (np. cztery paski z ćwiartki pomarańczy i trzy z ćwiartki cytryny).
  4. Zalej skórki 250 ml wody i dodaj cukier (możesz użyć soku z pomarańczy uzupełnionego wodą do 250 ml).
  5. Gotuj na małym ogniu, bez przykrycia, od czasu do czasu mieszając.
  6. Kontynuuj gotowanie, aż większość płynu wyparuje, a skórka stanie się miękka i szklista (zajmie to około 40-60 minut).
  1. Rozłóż skórki pojedynczo na kratce kuchennej.
  2. Pozostaw do wyschnięcia na całą noc, bez przykrycia.
  3. Opcjonalnie, jeszcze wilgotne skórki możesz obtoczyć w cukrze.
  4. Syrop, który pozostał po gotowaniu, możesz wykorzystać do słodzenia herbaty.
  1. Następnego dnia pokrój skórki w kostkę.
  2. Przechowuj w szczelnie zamkniętym słoiku w lodówce (skórka zachowa świeżość nawet przez kilka miesięcy).
  • Długość gotowania może się różnić w zależności od preferowanej konsystencji skórek.
  • Możesz dostosować ilość cukru do swoich preferencji smakowych.
  • Skórki można po odcedzeniu dodatkowo obtoczyć w cukrze.
Po ugotowaniu skórki w cukrowym syropie i wysuszeniu, można ją ewentualnie pokroić na kawałeczki, a następnie przechowywać w szklanym pojemniku w lodówce
Po ugotowaniu skórki w cukrowym syropie i wysuszeniu, można ją ewentualnie pokroić na kawałeczki, a następnie przechowywać w szklanym pojemniku w lodówceCanvaProINTERIA.PL

Skórka pomarańczowa z miodem lub ksylitolem

Ada Florentyna Pawlak. Transhumanizm i uzależnienie od AIINTERIA.PL
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?