To istny skarb dla zdrowia i urody. Warto mieć ten olej w kuchni

Olej z krokosza barwierskiego to naturalny olej roślinny tłoczony z nasion tej rośliny. Jest ceniony zarówno w kosmetyce, jak i w kuchni ze względu na swoje wyjątkowe właściwości. Dlaczego warto mieć go w swojej kuchni i kiedy go spożywać?

Olej z krokosza może być cennym dodatkiem do diety i... do kosmetyków
Olej z krokosza może być cennym dodatkiem do diety i... do kosmetyków 123RF/PICSEL

Niedoceniany olej z krokosza. Co zawiera?

Olej z krokosza barwierskiego nie jest zbyt popularny w polskiej kuchni. A szkoda, gdyż to cenny produkt roślinny, który od wieków znajduje zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w pielęgnacji skóry i włosów.

Jest pozyskiwany z nasion rośliny o pięknych żółtych lub pomarańczowych kwiatach. Krokosz nieco przypomina wyglądem szafran. Produkcja oleju odbywa się metodą tłoczenia na zimno, co pozwala zachować maksymalną ilość cennych składników odżywczych.

Dzięki temu uzyskujemy olej o jasnym kolorze i delikatnym, lekko orzechowym smaku. Smak i walory kulinarne to jednak niejedyne zalety tego oleju. Dlaczego warto mieć go w swojej kuchni i w... łazienkowej szafce?

Przede wszystkim olej z krokosza barwierskiego wyróżnia się wysoką zawartością kwasu linolowego (omega-6), który jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ponadto zawiera witaminę E oraz fitosterole. Znaleźć w nim można także niewielkie ilości kwasu oleinowego (omega-9), który pozytywnie wpływa na stan naczyń krwionośnych.

Wprowadź olej z krokosza do diety, a nie pożałujesz. Co możesz zyskać?

Olej z krokosza może zastąpić w kuchni masło czy oliwę. Sprawdź, jakie korzyści przyniesie jego stosowanie
Olej z krokosza może zastąpić w kuchni masło czy oliwę. Sprawdź, jakie korzyści przyniesie jego stosowanie123RF/PICSEL

Co możemy zyskać, wprowadzając ten olej do swojej diety? Przede wszystkim olej z krokosza wykazuje właściwości przeciwzapalne. Wspomaga redukcję stanów zapalnych w organizmie, co może być korzystne dla osób z chorobami autoimmunologicznymi.

Wspiera także metabolizm i redukuje cholesterol. Dzięki zawartości kwasów tłuszczowych pomaga utrzymać zdrową równowagę lipidową. Dzięki temu także może przyczyniać się do redukcji tkanki tłuszczowej i poprawy trawienia.

Olej także działa doskonale na naszą urodę. Przede wszystkim dzięki wysokiej zawartości witaminy E oraz kwasów tłuszczowych doskonale nawilża skórę i wzmacnia strukturę włosów. Można więc go stosować zarówno od wewnątrz, jak i od zewnątrz.

Warto stosować go bezpośrednio na skórę lub jako składnik domowych maseczek. Wcierany w końcówki włosów zapobiega ich rozdwajaniu, a wmasowany w skórę głowy może wspomagać wzrost włosów.

„Zdrowie na widelcu”: Olej palmowy. Często ukrywany jest pod innymi nazwamiPolsat Cafe
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?