Toksyczne ziemniaki - jak je rozpoznać?
Solanina to toksyczna substancja, która występuje w zielonych ziemniakach. Spożycie jej może doprowadzić do poważnych problemów zdrowotnych – zatrucia pokarmowego, zapalenia nerek, a nawet śpiączki. Toksyczne ziemniaki szczególnie niebezpieczne są wiosną, kiedy zaczyna się proces kiełkowania.
Zzieleniałe ziemniaki: Niebezpieczna solanina
Solanina to organiczny związek chemiczny, toksyczny glikoalkaloid zbudowany z trisacharydu solatriozy i glikozydu solanidyny. W znacznym stężeniu występuje w pędach roślin psiankowatych. Spożycie znaczących ilości solaniny może spowodować poważne zaburzenia żołądkowo-jelitowe.
Objawy zatrucia solaniną, to głównie:
- nudności
- wymioty
- kolka
- biegunka
- w ciężkich przypadkach może wystąpić depresja ośrodkowego układu nerwowego, śpiączka, napady drgawek i obwodowa niewydolność krążenia
Symptomy pojawiają się zwykle po 4-14 godzinach od spożycia. Zanotowane są także zatrucia śmiertelne, zwykle w ciągu doby od spożycia, głównie u osób niedożywionych i nieodpowiednio leczonych.
Duże ilości solaniny występują nie tylko w zielonych ziemniakach, ale także w niedojrzałych pomidorach i papryce. Zazielenienie powstaje, gdy bulwa ziemniaka w fazie wzrostu zostanie odsłonięta i wyeksponowana na promienie słoneczne i jest sygnałem, że ziemniak taki zawiera solaninę o podwyższonym stężeniu.
Ryzyko zatrucia solaniną wzrasta wiosną
Wtedy, kiedy źle przechowywane ziemniaki zaczynają kiełkować, gdyż w bulwie ziemniaka najwięcej solaniny gromadzi się w kiełkach i w łupinie. Gdy mamy do czynienia z zzieleniałym ziemniakiem, najpierw usuwamy ewentualne kiełki, później grubo obieramy skórkę i usuwany każdy zielony fragment miąższu. I koniecznie poddajemy takiego ziemniaka obróbce termicznej. Najbezpieczniej jednak, jeśli zrezygnujemy z jedzenia takiego ziemniaka.
Warto wiedzieć: Niebezpieczne rośliny. Prowadzą do zatrucia, a nawet śmierci
Tak przechowuj ziemniaki
Jeśli chcemy zminimalizować proces kiełkowania ziemniaków, musimy zadbać o odpowiednie warunki do ich przechowywania. Ziemniaki powinny "leżakować" w chłodnym i zaciemnionym miejscu. W tym przypadku najlepiej sprawdzi się spiżarnia lub piwnica. Najlepiej trzymać je w koszu lub papierowej torbie, a unikać plastikowych worków, które nie zapewniają odpowiedniej cyrkulacji powietrza.
Mimo że idealna temperatura do przechowywania ziemniaków to około 10 stopni Celsjusza, nie należy ich wkładać do lodówki. To spowoduje, że zawarta w nich skrobia zmieni się w cukier, a same ziemniaki nabiorą słodkawego smaku i będą mieć nieprzyjemną teksturę.