Tradycyjny przysmak nie musi być tuczący. Wystarczy prosta zmiana

Natalia Jabłońska

Natalia Jabłońska

Nie musisz rezygnować z uwielbianego bigosu, nawet jeśli jesteś na diecie
Nie musisz rezygnować z uwielbianego bigosu, nawet jeśli jesteś na diecie123RF/PICSEL

Smak tradycji

„Zdrowie na widelcu”: Kiszona kapusta do bigosuPolsat CafePolsat Cafe

Czy bigos jest kaloryczny?

Tłuste mięsiwa nie są konieczne dla uzyskania wyśmienitego smaku bigosu
Tłuste mięsiwa nie są konieczne dla uzyskania wyśmienitego smaku bigosu123RF/PICSEL

Jak "odchudzić" bigos?

  • Wybierz chude mięso. Zamiast tłustego boczku czy kiełbasy, użyj drobiu, np. kurczaka lub indyka. Świetnie będzie smakować również wołowina.
  • Dodaj więcej warzyw. Eksperymentuj z marchwią, selerem i korzeniem pietruszki. Wzbogacą smak bigosu, zwiększą jego objętość, a jednocześnie nie zamienią posiłku w bombę kaloryczną.
  • Ogranicz cukier i wino. Część receptur zakłada lekkie dosładzanie lub gotowanie z winem. Możesz pominąć te dodatki lub dodać je w minimalnych ilościach.
  • Użyj mniej tłuszczu. Do podsmażania kapusty i mięsa wybierz minimalną porcję oleju roślinnego zamiast np. smalcu.

Odruchowo sięgamy po te dodatki. Lepiej pozbyć się tego nawyku