Co zrobić, żeby banany nie czerniały? Wypróbuj trik doświadczonej gospodyni
Dlaczego banany pozostawione na kuchennym blacie błyskawicznie czarnieją? Nie minie kilka dni, a niezjedzone od razu muszą zostać wyrzucone, bo nie nadają się już do konsumpcji. Wyjaśniamy, co ma wpływ na ten proces i jak uniknąć psucia się bananów. Świetnym patentem będzie trik z wykorzystaniem produktu, który zapewne każdy ma w swojej kuchni.

Spis treści:
Dlaczego banany robią się czarne?
Przechowywanie owoców latem bywa wyzwaniem. Nie dość, że przy wysokich temperaturach pozostawione na blacie momentalnie się psują, to jeszcze zwabiają muszki owocówki, Wśród owoców, które szczególnie szybko przybierają nieapetyczny odcień, są banany. Dlaczego tak się dzieje?
Czernienie bananów ma swoje naukowe wyjaśnienie - jest to proces zupełnie naturalny. Owoce te są klimatyczne, a więc dojrzewają nawet po zerwaniu. Sprzyjają temu panujące w otoczeniu warunki, m.in. wysoka temperatura. Problem następuje szczególnie wtedy, jeśli kupujemy w sklepie już mocno dojrzałe banany i nie zjadamy ich od razu.
Na szczęście istnieje kilka wskazówek, dzięki którym można spowolnić proces dojrzewania owoców - również bananów. Znając je będziemy mogli przedłużyć trwałość tych produktów, a tym samym unikniemy niepotrzebnego marnotrawstwa jedzenia.

Jak uniknąć psucia się bananów?
Istnieją sposoby na to, aby opóźnić dojrzewanie bananów. Mają one związek z ich przechowywaniem, ale nie tylko. Aby owoce mogły dłużej "poleżeć" trzeba pamiętać aby:
- nie kłaść bananów blisko innych owoców klimatycznych takich jak np. jabłka, gruszki czy awokado - wydzielany przez nie etylen przyspiesza dojrzewanie owoców, które są w pobliżu
- jeśli kupujemy kilka bananów w pęczku warto je od siebie oddzielić, aby wydzielając etylen wzajemnie na siebie nie oddziaływały
- umieszczenie bananów w miejscu, do którego nie docierają bezpośrednio promienie słoneczne
- kupować banany zielone, które w domowych warunkach wytrzymają znacznie dłużej, niż te w pełni dojrzałe
Ponadto latem, gdy temperatury i wilgotność są wyższe, dobrze jest zabezpieczyć owoce przed zbyt szybkim dojrzewaniem stosując jeden banalny trik. Będziesz potrzebować do tego folii aluminiowej.
Owiń banany folią aluminiową. Ten patent to hit
Sprawdzonym sposobem na przedłużenie trwałości bananów do spożycia będzie zabezpieczenie miejsca, z którego wydobywa się najwięcej etylenu. Wystarczy wziąć kawałek folii aluminiowej lub spożywczej, a następnie owinąć nią dokładnie łodygi bananów. W ten sposób proces dojrzewania spowolni się i owoców nie trzeba będzie zjadać od razu po przyniesieniu ze sklepu.
Czy zielone banany można przechowywać w lodówce?
Zielonych, niedojrzałych bananów nie zaleca się przechowywać w lodówce - chłód spowalnia proces dojrzewania tych owoców, ale wpływa również negatywnie na konsystencję i smak. Ponadto skórka bananów przechowywanych w lodówce szybko ciemnieje. Jeśli kupujesz banany niedojrzałe, najlepiej poczekać aż dojrzeją w temperaturze pokojowej i wówczas umieść na krótko w lodówce, w celu schłodzenia przed spożyciem.