W PRL-u królowała na polskich stołach. Jest nie tylko słodka i smaczna, ale też zdrowa

W czasach PRL-u chałwa królowała jako słodki przysmak na polskich stołach. Mimo że dziś jej popularność nieco zmalała, warto przypomnieć sobie wyjątkowy smak przekąski, która nie tylko zachwyca podniebienie, ale i dostarcza cennych składników odżywczych. Dlaczego warto jeść chałwę i jak przygotować ją w domu?

Do domowej chałwy możemy dodać rozmaite dodatki np. pistacje
Do domowej chałwy możemy dodać rozmaite dodatki np. pistacje Kamil PiklikiewiczEast News

Zapomniany przysmak z PRL-u. Niegdyś gościł w każdym domu

Chałwa, choć kojarzona z luksusowym deserem rodem z Bliskiego Wschodu, zyskała ogromną popularność w Polsce w czasach PRL-u. Przysmak ten jest zaskakująco prosty do przygotowania i zrobić go może w domu każda i każdy z nas.

Głównym składnikiem tego deseru są ziarna sezamu, które najpierw praży się, a następnie mieli na pastę tahini. To właśnie ona stanowi bazę chałwy, do której dodaje się cukier lub miód, a także różne dodatki, takie jak orzechy, bakalie czy nasiona słonecznika.

Chałwa - bogactwo zdrowych tłuszczów i witamin. Dlaczego warto ją jeść?

Co ciekawe taka chałwa, przygotowana samodzielnie w domowym zaciszu, jest nie tylko smaczna, ale i zdrowa.

Zawiera bowiem zdrowe tłuszcze, w tym kwasy omega-6, oraz witaminy A, B i E, które wspomagają układ nerwowy, wzmacniają mięśnie, poprawiają kondycję skóry, włosów i paznokci. Chałwa jest także źródłem magnezu, fosforu i żelaza, które zapobiegają anemii i wspierają układ pokarmowy.

Regularne, ale umiarkowane spożywanie chałwy może pozytywnie wpłynąć na perystaltykę jelit i przeciwdziałać zaparciom. Dodatkowo sezam obecny w chałwie ma działanie przeciwnowotworowe, zwłaszcza w kontekście układu pokarmowego.

Warto jednak zwrócić uwagę na skład gotowych produktów - chałwy przemysłowe często zawierają mniej zdrowe syropy glukozowo-fruktozowe dlatego, jeśli chcemy cieszyć się zdrowotnymi właściwościami tego przysmaku, najlepiej postawić na chałwy naturalne lub przygotować deser samodzielnie w domu.

Chałwa własnej roboty na głowę bije te sklepowe
Chałwa własnej roboty na głowę bije te sklepowe123RF/PICSEL

Jak zrobić chałwę w domu? Smak dzieciństwa we własnej kuchni

To przygotowania tego słodkiego przysmaku potrzebujemy:

  • 20 dag ziaren sezamu
  • 3 łyżki miodu
  • dodatkowo: cukier waniliowy i garść migdałów lub pistacji

Sposób przygotowania: 

  1. Ziarna sezamu prażymy na suchej patelni na małym ogniu, często mieszając, by ich nie zrumienić.
  2. Gdy ziarna zaczną zmieniać kolor, przesypujemy je do miski i studzimy.
  3. Ziarna miksujemy partiami na proszek - przy pomocy moździerza lub młynka do kawy.
  4. Dodajemy miód i inne dodatki np. pistacje. 
  5. Z powstałej masy formujemy wałek, owijamy go folią i odstawiamy do lodówki na kilka godzin. I gotowe!

Umiar kluczem do zdrowia. Kto nie powinien jeść chałwy?

Choć chałwa ma wiele zalet, nie jest to deser dla każdego. Ze względu na wysoką kaloryczność oraz zawartość cukru osoby z cukrzycą, czy nadwagą powinny z niej zrezygnować lub spożywać ją z umiarem. Ostrożność powinni również zachować alergicy.

Zdanowicz pomiędzy wersami. Odc.104: Iwona PavlovićINTERIA.PL
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas