Włóż do piekarnika na pół godziny. Zaschnięty tłuszcz odklei się sam
Czyszczenie piekarnika wcale nie musi oznaczać wielogodzinnego szorowania w pocie czoła. Choć jest to sprzęt narażony na ślady spalenizny, osiadający tłuszcz i resztki żywności, z doprowadzeniem go do porządku można poradzić sobie w bardzo prosty sposób. Jak wyczyścić piekarnik, by lśnił i wyglądał jak nowy bez nadmiernego wysiłku i chemicznych środków? Mamy na to sprawdzony patent.
Spis treści:
Mycie piekarnika: O tych podstawach musisz zawsze pamiętać
Regularne czyszczenie urządzenia znacznie uprzyjemni kulinarne eksperymenty. Masz ochotę na domowe ciasto drożdżowe, ale biorąc pod uwagę zaschnięte ślady tłuszczu, twój piec ewidentnie pamięta jeszcze o zeszłotygodniowej pieczeni? Trudno w takich warunkach przyrządzić popisowy posiłek. Dlatego przecieraj wnętrze piekarnika po każdym użyciu. Zaoszczędzisz mnóstwo czasu i energii.
Przed rozpoczęciem pracy wyjmij wszystkie ruszty i blachy. Dużo efektywniej i wygodniej jest czyścić je oddzielnie. Do mycia piekarnika zawsze przystępuj, gdy całkowicie ostygnie. Inaczej narażasz się na bolesne poparzenia. Niektóre środki myjące pod wpływem wysokiej temperatury mogą również wydzielać szkodliwe opary.
Jak wyczyścić przypalony piekarnik domowym sposobem?
Szukasz skutecznej metody na czysty piekarnik, ale jednocześnie starasz się używać wyłącznie naturalnych środków? Jesteś we właściwym miejscu. Potrzebujesz tylko dwóch cytryn oraz szerokiego naczynia żaroodpornego. Co dalej?
- Owoce przekrój na pół i wyciśnij z nich sok bezpośrednio do naczynia. Włóż do niego również pozbawione soku owoce. Podczas porządków w twojej kuchni nic się nie zmarnuje.
- Wlej wodę, wypełniając pojemnik do 1/3 wysokości.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 120°C. Zostaw na pół godziny. Jeśli masz do czynienia ze starymi i wyjątkowo opornymi zabrudzeniami, czas ten możesz wydłużyć, kontrolując ilość płynu w naczyniu.
Mieszanka ta wytworzy parę wodną, która rozpuści zaschnięty tłuszcz oraz resztki żywności. Aby ostatecznie je usunąć, po wystudzeniu pieca przetrzyj jego wnętrze gąbką nasączoną w roztworze wody i soku z cytryny. Wytrzyj do sucha ręcznikiem papierowym i ciesz się błyszczącym, odświeżonym piekarnikiem.
Przydatne triki
Jeśli nie masz pod ręką cytryn, do umycia przypalonego piekarnika możesz użyć innych cytrusów. Limonka, pomarańcza i grejpfrut sprawdzą się tak samo dobrze. Podczas sprzątania zawsze zakładaj rękawice ochronne. Co prawda w naszej propozycji nie będziesz używać drażniącej chemii, ale uchronią cię one także przed ewentualnym zadrapaniem przez ostre krawędzie sprzętu.
Polecamy: