Włóż dwie kostki do chleba. Będzie świeży, miękki i nie spleśnieje
Oprac.: Agata Zaremba
Chrupiący, świeży i puszysty chleb to podstawa polskiej kuchni. Niestety zdarza się, że nowo kupiony bochenek już następnego dnia staje się twardy i jest nie do zjedzenia. Istnieje jednak prosty sposób na wydłużenie świeżości chleba. Wystarczą dwie kostki.
Spis treści:
Z danych Głównego Urzędu Statystycznego wynika, że przeciętny Polak zjada 36 kg chleba w ciągu roku. Jest on podstawą polskiej kuchni oraz towarzyszem niemal każdego posiłku. Świetnie sprawdza się na śniadanie i kolację w formie kanapek lub ciepłych tostów, czy też dodatku do obiadowych dań np. zup.
Co wypływa na świeżość chleba? Te kwestie mają znaczenie
Najsmaczniejszy chleb to taki, który pochodzi prosto z pieca. Jego chrupiąca skórka, puszyste i mięciutkie wnętrze oraz aromatyczny zapach sprawiają, że chętnie jemy go nawet "na sucho", bez żadnych dodatków. Niestety taki wypiek dość szybko traci swoją świeżość.
Termin przydatności chleba zależy jednak od kilku kwestii. Są to m.in.:
- rodzaj chleba (chleb żytni na zakwasie zachowa świeżość dłużej niż pszenny wypiekany na drożdżach),
- naturalność wykorzystanych składników,
- odpowiedni sposób przechowywania (szczelność opakowania).
Jak przechowywać chleb, żeby był dłużej świeży? Często popełniamy ten błąd
Niemal każdy zdaje sobie sprawę, że warunki, w jakich przechowujemy chleb, są kluczowe dla utrzymania jego świeżości. Po pierwsze takie miejsce musi być suche. Jego temperatura powinna mieścić się w przedziale 18-22 st. C.
Tym, co jednak często prowadzi do rozwoju pleśni w chlebie, jest zawijanie go w folię spożywczą lub aluminiową. Zamiast nich do zawinięcia pieczywa możemy wykorzystać materiałową ściereczkę. Pamiętajmy, że naturalny materiał zapobiegnie wysuszeniu.
Aby prawidłowo przechowywać chleb, warto również kupić chlebak, który delikatnie przepuszcza powietrze. Taki pojemnik blokuje również dostęp światła, które dodatkowo wysusza pieczywo.
Zobacz również: Jaki chleb jest najzdrowszy? Dietetyczka radzi
Jak zapobiegać rozwijaniu się pleśni w chlebie? Wystarczą dwie kostki
Okazuje się, że istnieje jeszcze jeden sprytny sposób, który pozwoli nam znacznie wydłużyć świeżość upieczonego bochenka. Dzięki niemu chleb dłużej pozostanie miękki, a także nie rozwinie się w nim szkodliwa pleśń. Wystarczy do tego jeden składnik, który każdy z nas ma w domu.
Chodzi o cukier, a dokładniej cukier w kostkach. Wystarczy włożyć dwie takie kostki do chlebaka, wraz z naszym chlebem. Cukier zadziała tam, jak konserwant - przyciągnie on wilgoć, dzięki czemu zapobiegnie rozwojowi pleśni.