Włóż dwie kostki do chleba. Będzie świeży, miękki i nie spleśnieje

Agata Zaremba

Oprac.: Agata Zaremba

emptyLike
Lubię to
Lubię to
like
0
Super
relevant
0
Hahaha
haha
0
Szok
shock
0
Smutny
sad
0
Zły
angry
0
Lubię to
like
Super
relevant
189
Udostępnij

Chrupiący, świeży i puszysty chleb to podstawa polskiej kuchni. Niestety zdarza się, że nowo kupiony bochenek już następnego dnia staje się twardy i jest nie do zjedzenia. Istnieje jednak prosty sposób na wydłużenie świeżości chleba. Wystarczą dwie kostki.

Co zrobić, aby pieczywo dłużej zachowało świeżość?
Co zrobić, aby pieczywo dłużej zachowało świeżość?123RF/PICSEL

Z danych Głównego Urzędu Statystycznego wynika, że przeciętny Polak zjada 36 kg chleba w ciągu roku. Jest on podstawą polskiej kuchni oraz towarzyszem niemal każdego posiłku. Świetnie sprawdza się na śniadanie i kolację w formie kanapek lub ciepłych tostów, czy też dodatku do obiadowych dań np. zup.

Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration -:-
Loaded: 0%
Stream Type LIVE
Remaining Time -:-
 
1x
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
      reklama
      dzięki reklamie oglądasz za darmo
      „Ewa gotuje”: Domowy chleb orkiszowy
      „Ewa gotuje”: Domowy chleb orkiszowyPolsat

      Co wypływa na świeżość chleba? Te kwestie mają znaczenie

      Najsmaczniejszy chleb to taki, który pochodzi prosto z pieca. Jego chrupiąca skórka, puszyste i mięciutkie wnętrze oraz aromatyczny zapach sprawiają, że chętnie jemy go nawet "na sucho", bez żadnych dodatków. Niestety taki wypiek dość szybko traci swoją świeżość. 

      Termin przydatności chleba zależy jednak od kilku kwestii. Są to m.in.:

      • rodzaj chleba (chleb żytni na zakwasie zachowa świeżość dłużej niż pszenny wypiekany na drożdżach),
      • naturalność wykorzystanych składników,
      • odpowiedni sposób przechowywania (szczelność opakowania).
      Chleb pszenny szybciej traci świeżość niż żytni na zakwasie
      Chleb pszenny szybciej traci świeżość niż żytni na zakwasie123RF/PICSEL

      Jak przechowywać chleb, żeby był dłużej świeży? Często popełniamy ten błąd

      Niemal każdy zdaje sobie sprawę, że warunki, w jakich przechowujemy chleb, są kluczowe dla utrzymania jego świeżości. Po pierwsze takie miejsce musi być suche. Jego temperatura powinna mieścić się w przedziale 18-22 st. C. 

      Tym, co jednak często prowadzi do rozwoju pleśni w chlebie, jest zawijanie go w folię spożywczą lub aluminiową. Zamiast nich do zawinięcia pieczywa możemy wykorzystać materiałową ściereczkę. Pamiętajmy, że naturalny materiał zapobiegnie wysuszeniu. 

      Aby prawidłowo przechowywać chleb, warto również kupić chlebak, który delikatnie przepuszcza powietrze. Taki pojemnik blokuje również dostęp światła, które dodatkowo wysusza pieczywo.

      Do przechowywania chleba lepiej wykorzystać materiałową ściereczkę lub ręcznik kuchenny, niż folię aluminiową czy też spożywczą
      Do przechowywania chleba lepiej wykorzystać materiałową ściereczkę lub ręcznik kuchenny, niż folię aluminiową czy też spożywczą123RF/PICSEL

      Jak zapobiegać rozwijaniu się pleśni w chlebie? Wystarczą dwie kostki

      Okazuje się, że istnieje jeszcze jeden sprytny sposób, który pozwoli nam znacznie wydłużyć świeżość upieczonego bochenka. Dzięki niemu chleb dłużej pozostanie miękki, a także nie rozwinie się w nim szkodliwa pleśń. Wystarczy do tego jeden składnik, który każdy z nas ma w domu. 

      Chodzi o cukier, a dokładniej cukier w kostkach. Wystarczy włożyć dwie takie kostki do chlebaka, wraz z naszym chlebem. Cukier zadziała tam, jak konserwant - przyciągnie on wilgoć, dzięki czemu zapobiegnie rozwojowi pleśni.

      Cukier włożony do chlebaka zadziała jak konserwant
      Cukier włożony do chlebaka zadziała jak konserwant123RF/PICSEL
      INTERIA.PL
      emptyLike
      Lubię to
      Lubię to
      like
      98
      Super
      relevant
      32
      Hahaha
      haha
      20
      Szok
      shock
      21
      Smutny
      sad
      12
      Zły
      angry
      6
      Lubię to
      like
      Super
      relevant
      189
      Udostępnij
      Oceń artykuł
      Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
      Przejdź na