Włóż dwie kostki do chleba. Będzie świeży, miękki i nie spleśnieje

Co zrobić, aby pieczywo dłużej zachowało świeżość?
Co zrobić, aby pieczywo dłużej zachowało świeżość?123RF/PICSEL
„Ewa gotuje”: Domowy chleb orkiszowyPolsatPolsat

Co wypływa na świeżość chleba? Te kwestie mają znaczenie

  • rodzaj chleba (chleb żytni na zakwasie zachowa świeżość dłużej niż pszenny wypiekany na drożdżach),
  • naturalność wykorzystanych składników,
  • odpowiedni sposób przechowywania (szczelność opakowania).
Chleb pszenny szybciej traci świeżość niż żytni na zakwasie
Chleb pszenny szybciej traci świeżość niż żytni na zakwasie123RF/PICSEL

Jak przechowywać chleb, żeby był dłużej świeży? Często popełniamy ten błąd

Do przechowywania chleba lepiej wykorzystać materiałową ściereczkę lub ręcznik kuchenny, niż folię aluminiową czy też spożywczą
Do przechowywania chleba lepiej wykorzystać materiałową ściereczkę lub ręcznik kuchenny, niż folię aluminiową czy też spożywczą123RF/PICSEL

Jak zapobiegać rozwijaniu się pleśni w chlebie? Wystarczą dwie kostki

Cukier włożony do chlebaka zadziała jak konserwant
Cukier włożony do chlebaka zadziała jak konserwant123RF/PICSEL
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?