Reklama

Reklama

Jaki chleb jest najzdrowszy? Dietetyczka radzi

Chleb to jeden z podstawowych produktów żywnościowych, bez którego większość z nas nie wyobraża sobie życia. Mimo to wciąż przybywa osób, które postanawiają całkowicie wykluczyć go z diety, licząc na poprawę zdrowia i utratę kilku kilogramów. Jak przekonuje jednak coraz więcej dietetyków, nie jest to najlepsza decyzja!

Nie ulega wątpliwości, że chleb nie ma ostatnio najlepszej sławy. Jeszcze kilka lat temu, wraz z bułkami, płatkami owsianymi i innymi produktami z pełnego ziarna zajmował najniższy stopień piramidy żywienia. Oznaczało to, iż to właśnie produktów zbożowych powinniśmy spożywać najwięcej. Dziś piramida wygląda już inaczej, a chleb znalazł się mniej więcej na środkowym jej szczeblu. 

Z roku na rok przybywa także diet eliminujących produkty zbożowe oraz węglowodany i coraz więcej osób upatruje w nich szansy na zachowanie zdrowia i szczupłej sylwetki. A jak jest w istocie? 

Natalie Mokari, dietetyk z Charlotte w Północnej Karolinie jest przeciwna całkowitej rezygnacji ze spożywania chleba, a już tym bardziej węglowodanów. 

Reklama

 – powiedziała Mokari w rozmowie z portalem CNN Health, dodając, że chleb jak najbardziej może być częścią zbilansowanej diety, a węglowodany są kluczowe dla zachowania dobrego zdrowia. 

Dietetyczka przywołała także wyniki badań z 2017 roku, z których wynika, że powinniśmy spożywać od dwóch do trzech porcji pełnych ziaren dziennie, m.in. z chleba - zapobiegają one bowiem cukrzycy typu 2, chorobom sercowo-naczyniowym oraz nowotworowi jelita grubego, trzustki i żołądka.

Chleb to bogate źródło węglowodanów, a według Mokari ich niedobór powoduje ospałość, mgłę mózgową i brak energii. 

Amerykańska dietetyczka nie jest wyjątkiem - większość dietetyków przyznaje bowiem, że nie powinniśmy rezygnować ze spożywania chleba, ale wybierać ten zdrowszy i lepszej jakości. 

Zobacz również: Chleb, a powszechne dolegliwości. Jaki wybrać dla siebie?

Jaki chleb jest najzdrowszy? Dietetyczka nie ma wątpliwości

Według Natalie Mokari nie istnieje jeden, najzdrowszy i najbardziej pożywny rodzaj chleba - wszystko zależy bowiem od tego, czego szukamy i jakie są nasze zdrowotne cele. 

Bez wątpienia jednak pełnowartościowym i zdrowym rodzajem pieczywa jest chleb razowy - zawiera on bowiem więcej witamin, pełnych ziaren i błonnika i ma mniejszy negatywny wpływ na poziom cukru we krwi, niż inne rodzaje chleba. Oznacza to, że bezpiecznie mogą po niego sięgać nawet osoby z insulinoopornością. 

Dietetyczka uspokaja jednak fanów białego chleba: 

- przekonuje. 

Decydując się na jeden, konkretny rodzaj chleba, który będziemy regularnie spożywać lepiej jest przyjrzeć się temu, jak jest on wypiekany. Według Mokari najzdrowsze pieczywo to takie, które składa się z kilku prostych składników - mąki, wody, soli i drożdży. Im prostszy skład, tym lepiej!

Osoby pozostające na diecie i szukające w pieczywie sporych ilości błonnika powinny zdecydować się na pieczywo pełnoziarniste, z nasionami w skórce i unikać tego dietetycznego i niskowęglowodanowego - zwykle ma ono więcej niepotrzebnych składników, mających na celu poprawę smaku. 

Gdzie kupować najzdrowszy chleb? Dietetyczka uważa, że jeśli tylko jest to możliwe, powinniśmy odwiedzać lokalne, małe piekarnie, które częściej serwują klientom dobrej jakości, świeży chleb.

Zobacz również:

Jak zrobić domowy chleb z dwóch składników?






.







INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy