W marketach uważaj na takie produkty. Opakowanie jest ostrzeżeniem

Robisz zakupy spożywcze i po powrocie do domu okazuje się, że opakowanie z jedzeniem jest nienaturalnie nabrzmiałe, choć nie została przekroczona data do spożycia? Czy taki produkt nadaje się do zjedzenia, czy może lepiej zwrócić go do sklepu i żądać zwrotu pieniędzy za jego zakup? Wyjaśniamy, dlaczego niektóre opakowania z jedzenie „puchną” i jak w takiej sytuacji się zachować.

Nabiał i mięso muszą być świeże
Nabiał i mięso muszą być świeże123RF/PICSEL

Lwia część produktów spożywczych oferowanych przez sklepy pakowana jest w specjalne opakowania, których celem jest jak najdłuższe utrzymanie świeżości danego artykułu i chronienie go przed zepsuciem.

Niestety zdarzają się sytuacje, gdy nie przyjrzymy się danemu produktowi i w pośpiechu włożymy go do koszyka, a po powrocie do domu okazuje się, że jego opakowanie jest dziwnie nabrzmiałe. Najczęściej dotyczy to produktów mięsnych oraz nabiału, jak chociażby jogurtów.

W marketach uważaj na niektóre produkty. Opakowanie jest ostrzeżeniem
W marketach uważaj na niektóre produkty. Opakowanie jest ostrzeżeniem123RF/PICSEL

Czy tak charakterystycznie "spuchnięte" opakowanie powinno dać nam do myślenia?

Dlaczego opakowanie mięsa lub nabiału jest nabrzmiałe?

W większości przypadków, nabrzmiałe opakowanie produktów mięsnych lub tych z nabiałem oznacza, że są one popsute. Dzieje się tak na skutek m.in. nieodpowiedniego przechowywania - zbyt wysokiej temperatury oraz uszkodzeń mechanicznych opakowania, dzięki czemu do produktu dostają się bakterie.

"Spuchnięte" opakowanie to nic innego, jak działanie bakterii. Podczas ich rozmnażania w danym produkcie powstaje dwutlenek węgla, który "nadmuchuje" opakowanie. Tak wyglądające opakowanie w większości przypadków świadczyć będzie o tym, że produkt jest zepsuty.

Czy można spożywać produkty ze "spuchniętego" opakowania?

Specjaliści z dziedziny mikrobiologii są zdania, że takich produktów absolutnie nie powinniśmy spożywać. I choć nabrzmiałe opakowanie nie zawsze musi świadczyć o zepsutym produkcie, to jednak nie warto ryzykować zatruciem.

Duże znaczenie ma również konsystencja, kolor i zapach danego produktu, który pochodzi ze "spuchniętego" opakowania.  Nawet jeśli żaden z powyższych czynników nie wskazuje na to, by produkt był zepsuty, to i tak trzeba pamiętać, że w pożywieniu mogą znajdować się groźne dla zdrowia bakterie.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas