Ziemniaki po ugotowaniu rozpadają się lub są niedogotowane? Przyczyną może być woda

Anna Gburek

Woda do gotowania ziemniaków wpływa na smak i konsystencję warzyw
Woda do gotowania ziemniaków wpływa na smak i konsystencję warzyw123RF/PICSEL

Spis treści:

  1. Dlaczego woda do gotowania ziemniaków ma znaczenie?
  2. Najczęstsze błędy przy gotowaniu ziemniaków
  3. Jaka woda jest najlepsza do gotowania ziemniaków?
  4. Triki, dzięki którym ziemniaki będą idealne
  5. Co zrobić z wodą po gotowaniu ziemniaków?

Dlaczego woda do gotowania ziemniaków ma znaczenie?

Najczęstsze błędy przy gotowaniu ziemniaków

  1. zła jakość wody - wszelkie zanieczyszczenia czy duża ilość chloru w wodzie do gotowania ziemniaków obniży ich walory smakowe i zdrowotne;
  2. wrzucanie ziemniaków na wrzącą wodę - może to spowodować nierównomierne gotowanie się bulw. Warzywa będą miękkie z wierzchu, ale twarde w środku;
  3. gotowanie ziemniaków na dużej mocy kuchenki - zbyt mocno wrząca woda może spowodować rozpadanie się bulw podczas gotowania;
  4. brak soli w wodzie - ziemniaki po ugotowaniu będą miały kiepski smak, mogą być także kruche i zbyt mocno nasączone wodą;
  5. przegotowanie ziemniaków lub zostawienie ich we wrzącej wodzie po ugotowaniu - wszystko to powoduje, że warzywa się rozgotują lub napęcznieją wodą, co nie tylko negatywnie wpłynie na ich strukturę, ale również smak.

Zobacz również:

    Jaka woda jest najlepsza do gotowania ziemniaków?

    Pokrojone ziemniaki zanurzone w wodzie w garnku na kuchence gazowej, przygotowywane do gotowania.
    Wodę po ziemniakach można wykorzystać na różne sposobyVIZLAND123RF/PICSEL

    Triki, dzięki którym ziemniaki będą idealne

    1. Do wody dodaj sól i przyprawy - ziemniaki świetnie chłoną aromaty z wody, co warto wykorzystać, aby urozmaicić ich smak. Oprócz soli możesz dodać do niej aromatyczne przyprawy takie jak ziele angielskie, rozmaryn, tymianek, czosnek czy liść laurowy. Przyprawy te wzbogacą smak warzyw.
    2. Dodaj do wody łyżkę octu lub soku cytrynowego. W ten sposób obniżysz pH wody, a ziemniaki będą jędrniejsze i zachowają swoją strukturę. Jest to szczególnie ważne w daniach, gdzie powinny zachować swój kształt np. w sałatkach warzywnych.
    3. Dodaj sody oczyszczonej do wody - w ten sposób podwyższysz pH wody, a ziemniaki staną się bardziej kruche. Jest to przydatne podczas przygotowania puree, klusek czy kopytek.

    Zobacz również:

      Co zrobić z wodą po gotowaniu ziemniaków?

      • podlej nią kwiatki - jeśli woda nie jest posolona ani przyprawiona, możesz podlać nią rośliny domowe. Dzięki temu dostarczysz im wielu cennych składników pokarmowych, a sama woda zadziała jak domowy nawóz;
      • wykorzystaj jako bazę do zupy - woda po ziemniakach posolona i przyprawiona świetnie nada się do przygotowania bulionu warzywnego i stanie się podstawą pysznej zupy;
      • zagęść nią sosy - woda po ziemniakach zawiera całkiem sporo skrobi, dzięki czemu możesz użyć jej do zagęszczania sosów. Jest to często praktykowane przez osoby na diecie bezglutenowej.

      Zobacz również:

      "Ewa gotuje": Żurek z leśnymi grzybamiPolsat
      Oceń artykuł
      Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?