Ziemniaki po ugotowaniu rozpadają się lub są niedogotowane? Przyczyną może być woda
Na smak ugotowanych ziemniaków wpływ ma wiele czynników. Kiedy bulwy gotują się nierównomiernie, są wodniste lub rozpadają się w wodzie, często winą obarczamy zły gatunek i szybko zmieniamy stragan z warzywami, gdzie najczęściej je kupowaliśmy. Jak się okazuje, przyczyną może być woda użyta do ich gotowania. Podpowiadamy, jak gotować ziemniaki i w jakiej wodzie, aby zawsze otrzymać smaczne, jędrne i miękkie ziemniaki.

Spis treści:
- Dlaczego woda do gotowania ziemniaków ma znaczenie?
- Najczęstsze błędy przy gotowaniu ziemniaków
- Jaka woda jest najlepsza do gotowania ziemniaków?
- Triki, dzięki którym ziemniaki będą idealne
- Co zrobić z wodą po gotowaniu ziemniaków?
Dlaczego woda do gotowania ziemniaków ma znaczenie?
Podczas gotowania warzyw część wody zostaje przez nie wchłonięta. Z tego powodu jakość i czystość wody wpływają nie tylko na ich smak, ale także skład. W dość wiekowych już badaniach naukowych wskazano, że twarda woda zawierająca większą ilość wapnia, może powodować większy jego udział w gotowanych warzywach. Warto zaznaczyć, że podobnie jest z wszelkimi zanieczyszczeniami czy chlorem zawartym w wodzie, który przeniknie do gotowanego ziemniaka.
Z tej zależności może jednak wyniknąć coś dobrego. Wszelkie przyprawy dodane do wody również mogą wpłynąć, tym razem pozytywnie, na smak ugotowanego warzywa.
Od wody zależy również konsystencja gotowanego ziemniaka. W wodzie o niskim pH pektyny utrzymujące komórki ziemniaka razem ulegają wzmocnieniu. Tym samym ziemniak nie rozpada się, jest bardziej zbity, a jego konsystencja bardziej kremowa. Podobnie działa sól w wodzie, która ogranicza wchłanianie wody przez bulwy.
Najczęstsze błędy przy gotowaniu ziemniaków
Gotowanie ziemniaków nie wydaje się skomplikowane, a jednak można popełnić przy tym wiele błędów, przez które staną się mało apetyczne. Oto 5 najczęstszych błędów przy gotowaniu ziemniaków:
- zła jakość wody - wszelkie zanieczyszczenia czy duża ilość chloru w wodzie do gotowania ziemniaków obniży ich walory smakowe i zdrowotne;
- wrzucanie ziemniaków na wrzącą wodę - może to spowodować nierównomierne gotowanie się bulw. Warzywa będą miękkie z wierzchu, ale twarde w środku;
- gotowanie ziemniaków na dużej mocy kuchenki - zbyt mocno wrząca woda może spowodować rozpadanie się bulw podczas gotowania;
- brak soli w wodzie - ziemniaki po ugotowaniu będą miały kiepski smak, mogą być także kruche i zbyt mocno nasączone wodą;
- przegotowanie ziemniaków lub zostawienie ich we wrzącej wodzie po ugotowaniu - wszystko to powoduje, że warzywa się rozgotują lub napęcznieją wodą, co nie tylko negatywnie wpłynie na ich strukturę, ale również smak.
Na nierównomierne gotowanie się ziemniaków wpływ mają także różnej wielkości bulwy. Warto przed gotowaniem pokroić je na nieco mniejsze, ale równe kawałki.
Jaka woda jest najlepsza do gotowania ziemniaków?
Do gotowania ziemniaków najlepiej użyć wody czystej i przefiltrowanej. Wówczas masz pewność, że aromat chloru nie przeniknie do ugotowanych warzyw. Pamiętaj również, aby przed włożeniem warzyw do garnka posolić wodę. Nie przejmuj się, że sól podwyższa temperaturę wrzenia wody, co teoretycznie może doprowadzić do dłuższego gotowania się warzyw. Różnica jest bowiem minimalna, a gorszy efekt przyniesie nieposolenie wody czy wrzucenie ziemniaków dopiero na wrzątek.

Triki, dzięki którym ziemniaki będą idealne
Jeśli marzysz o idealnych ziemniakach, pamiętaj, aby zacząć je gotować w ziemnej wodzie na średnim ogniu. Dzięki temu bulwy będą równomiernie ugotowane i nie będą rozpadać się w garnku. Mamy dla ciebie także kilka tricków, które wzmocnią smak bulw i poprawią ich konsystencję.
- Do wody dodaj sól i przyprawy - ziemniaki świetnie chłoną aromaty z wody, co warto wykorzystać, aby urozmaicić ich smak. Oprócz soli możesz dodać do niej aromatyczne przyprawy takie jak ziele angielskie, rozmaryn, tymianek, czosnek czy liść laurowy. Przyprawy te wzbogacą smak warzyw.
- Dodaj do wody łyżkę octu lub soku cytrynowego. W ten sposób obniżysz pH wody, a ziemniaki będą jędrniejsze i zachowają swoją strukturę. Jest to szczególnie ważne w daniach, gdzie powinny zachować swój kształt np. w sałatkach warzywnych.
- Dodaj sody oczyszczonej do wody - w ten sposób podwyższysz pH wody, a ziemniaki staną się bardziej kruche. Jest to przydatne podczas przygotowania puree, klusek czy kopytek.
Natalia Jabłońska na łamach portalu Interia Kobieta pisze o jeszcze jednym sposobie gotowania ziemniaków: "ciekawym trikiem jest także gotowanie ich nie w wodzie, lecz w bulionie warzywnym lub drobiowym - to prosty sposób na uzyskanie bogatszego smaku bez dodatku tłuszczu".
Jak widzisz, zarówno jakość samej wody, jak i dodane do niej składniki mogą znacząco wpłynąć na poprawę ugotowanych ziemniaków.
Co zrobić z wodą po gotowaniu ziemniaków?
Wodę po ugotowanych ziemniakach zazwyczaj wylewa się do zlewu podczas odcedzania warzyw. Możesz jednak ponownie ją wykorzystać. Podczas gotowania do wody bowiem ucieka wiele cennych składników zawartych w warzywach w tym potas, fosfor, a także sama skrobia. Jak wykorzystać wodę po ugotowanych ziemniakach?
- podlej nią kwiatki - jeśli woda nie jest posolona ani przyprawiona, możesz podlać nią rośliny domowe. Dzięki temu dostarczysz im wielu cennych składników pokarmowych, a sama woda zadziała jak domowy nawóz;
- wykorzystaj jako bazę do zupy - woda po ziemniakach posolona i przyprawiona świetnie nada się do przygotowania bulionu warzywnego i stanie się podstawą pysznej zupy;
- zagęść nią sosy - woda po ziemniakach zawiera całkiem sporo skrobi, dzięki czemu możesz użyć jej do zagęszczania sosów. Jest to często praktykowane przez osoby na diecie bezglutenowej.
Woda do gotowania ziemniaków ma ogromne znaczenie dla smaku i struktury warzyw. Może być także wykorzystana na wiele sposobów w kuchni czy ogrodzie. Zwróć uwagę na jej jakość i zachwyć swoich domowników smakiem ziemniaków podanych do obiadu.










