Wyjątkowo mocne trio. Jedz, a kilogramy będą lecieć w dół

Karolina Iwaniuk

Oprac.: Karolina Iwaniuk

emptyLike
Lubię to
Lubię to
like
0
Super
relevant
0
Hahaha
haha
0
Szok
shock
0
Smutny
sad
0
Zły
angry
0
Lubię to
like
Super
relevant
65
Udostępnij

Wiele osób wybiera na śniadanie jogurt. Faktycznie jest to jedna ze zdrowszych propozycji, ale wiele zależy od tego, z czym go połączymy. Owoce, płatki, zwłaszcza te czekoladowe mogą nieco zaburzyć wartości, jakie czerpiemy z tego produktu. Jednak niektóre dodatki mogą tylko dodać jogurtowi "mocy". Z czym więc warto go połączyć?

Jogurt naturalny to świetny śniadaniowy wybór
Jogurt naturalny to świetny śniadaniowy wybór123RF/PICSEL

Jogurt naturalny - solo czy z dodatkami?

Jogurt naturalny to produkt mleczny, który jest wynikiem fermentacji mleka za pomocą specyficznych kultur bakterii. To przede wszystkim doskonałe źródło białka. Wspiera on budowę i regenerację mięśni. Znajdziemy tam także wapń, który stanowi budulec kości i zębów, probiotyki, które są zbawienne dla naszego układu trawiennego i witaminy z grupy B.

Jeżeli wyklucza się alergie i nietolerancje na białka mleka krowiego, to jogurt naturalny jest doskonałym pomysłem na śniadanie od najmłodszych lat. Jednak dodając do niego mniej zdrowe produkty, jak chociażby słodkie płatki czekoladowe, przekształcamy zdrowy posiłek, w niekoniecznie korzystny dla nas.

Dlatego warto zastanowić się, co dodajemy do jogurtu, by zyskać jeszcze więcej dobra dla naszego organizmu.

Wyjątkowym połączeniem może być dodanie odrobiny... cynamonu i kardamonu. Dlaczego warto zdecydować się na to połączenie?

Cynamon i kardamon. Dwa magiczne składniki, które podbiją właściwości jogurtu

Cynamon ma rewelacyjne właściwości, które wykorzystasz nie tylko w kuchni
Cynamon ma rewelacyjne właściwości, które wykorzystasz nie tylko w kuchni 123RF/PICSEL

Cynamon to aromatyczna przyprawa pozyskiwana z kory drzew rodzaju Cinnamomum. Ta przyprawa ma długą historię stosowania zarówno w kuchni, jak i w medycynie tradycyjnej.

Nic w tym dziwnego, bo właściwości cynamonu są wyjątkowe i warto go mieć w swojej kuchni. Przede wszystkim cynamon jest bogaty w przeciwutleniacze, takie jak polifenole, które pomagają chronić organizm przed uszkodzeniami spowodowanymi przez wolne rodniki.

Substancje zawarte w cynamonie mają właściwości przeciwzapalne, co może pomóc w redukcji stanów zapalnych w organizmie. Posiada też działanie antybakteryjne i przeciwgrzybicze, co pomaga w zwalczaniu infekcji.

Jako dodatek do jogurtu może mieć tajną broń - regulacja cukru w krwi oraz ochrona przed chorobami serca. W tym pierwszym przypadku cynamon może poprawiać wrażliwość na insulinę i pomagać w utrzymaniu stabilnego poziomu cukru we krwi. Może to być korzystne dla osób z cukrzycą typu 2 lub osób zagrożonych tą chorobą.

Zaś przy wspieraniu pracy serca cynamon wykazuje właściwości obniżania poziomu cholesterolu LDL (złego cholesterolu) oraz trójglicerydów, co wspiera zdrowie układu krążenia.

Kardamon ma zastosowanie zarówno w kuchni, jak i medycynie
Kardamon ma zastosowanie zarówno w kuchni, jak i medycynie123RF/PICSEL

Właściwości cynamonu może jeszcze wspomóc dodanie do jogurtu kardamonu. Znany jest jako "król przypraw". Tworzony jest z nasion roślin z rodziny imbirowatych, głównie z gatunku Elettaria cardamomum. Ma bogaty, intensywny smak i jest ceniony zarówno w kuchni, jak i w medycynie tradycyjnej.

Przede wszystkim kardamon ma właściwości karminatywne, co oznacza, że pomaga w redukcji wzdęć, a także może stymulować wydzielanie kwasów trawiennych, enzymów i żółci, co wspomaga proces trawienia. Podobnie też jak cynamon może pomagać w regulacji poziomu cukru we krwi i może pomóc w obniżeniu ciśnienia krwi.

Dlatego połączenie tych trzech produktów jest swego rodzaju "superjedzeniem" regulującym cukier, wspomagającym serce, regulującym ciśnienie i wpływającym na inne, rozmaite funkcje naszego organizmu.

Po takim śniadaniu możemy mieć także o wiele więcej sił i energii, niż decydując się na słodkie śniadanie, jak chociażby naleśniki.

Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration -:-
Loaded: 0%
Stream Type LIVE
Remaining Time -:-
 
1x
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
      reklama
      dzięki reklamie oglądasz za darmo
      Komosa ryżowa z jogurtem i malinami
      Komosa ryżowa z jogurtem i malinamiInteria Kulinaria
      INTERIA.PL
      emptyLike
      Lubię to
      Lubię to
      like
      44
      Super
      relevant
      12
      Hahaha
      haha
      4
      Szok
      shock
      2
      Smutny
      sad
      0
      Zły
      angry
      3
      Lubię to
      like
      Super
      relevant
      65
      Udostępnij
      Oceń artykuł
      Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
      Przejdź na