Reklama

Reklama

Wyrzucasz do kosza? Popełniasz błąd. Zatyczka od oleju ma ukrytą funkcję

Wiele osób wyrzuca ten element, a może być przydatny. Zazwyczaj ląduje w koszu, bo mało kto wie o tym, że zatyczka od oleju może się sprawdzić podczas przygotowywania posiłków. Na czym polega jej ukryta funkcja?

Nietypowe triki, które ułatwiają życie? Do takich z pewnością należy ukryta funkcja zatyczki od oleju. Ten element najczęściej ląduje w koszu, a tak naprawdę może być przydatny w kuchni.

Ukryta funkcja zatyczki od oleju

Większość butelek oleju posiada niewielką zawleczkę. Chociaż jest niewielka, pozwala zapobiec niejednej kulinarnej katastrofie. Dzięki niej można łatwo odmierzyć odpowiednią ilość tłuszczu w trakcie gotowania. 

Jeśli jej nie używamy, to płyn wylewa się przez szeroki otwór, co sprawia, że marnujemy sporą ilość tłuszczu.

Dlatego po oderwaniu zawleczki powinniśmy ją odwrócić do góry nogami. Wtedy zaczyna spełniać swoją ukrytą funkcję - tak przekręcony element należy włożyć z powrotem do otworu, z którego został wyjęty. Dzięki temu otrzymujemy praktyczny dozownik.

Reklama

Dzięki temu na patelnię trafi o wiele mniej oleju, a odmierzenie potrzebnej ilości płynu będzie o wiele prostsze.

Zobacz również:

Na jelita działa jak miotełka. To cenne źródło zdrowia na zimę

Tak oszpecisz się w kilka chwil. Nigdy tego nie rób

Zdrowy, ale w odpowiednich ilościach

Olej roślinny w odpowiednich ilościach jest zdrowy i wpływa korzystnie na nasze zdrowie. Zawiera kwasy omega-3 i omega-6. Oprócz tego rozpuszcza niezbędne do prawidłowego funkcjonowania witaminy A, D, E, K.

Oleje roślinne zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe, które chronią przed nowotworami i chorobami układu krwionośnego. Im więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych, tym lepiej.

Sprawdź: Jaką wodą podlewać storczyki? Zapomnij o kranówce

Sprawdź, nim kupisz

Nim sięgniemy po olej, dokładnie sprawdźmy etykietę. Zrezygnujmy z zakupu oleju, którego etykieta jest nieczytelna albo zaklejona. 

Obok nazwy handlowej powinna widnieć informacja, czy olej jest zrobiony np. z pestek winogron oraz sposób jego produkcji i przeznaczenie. Im więcej danych od producenta, tym większa pewność co do jakości produktu.

***

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: olej | triki kulinarne

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy