Wystarczy jedna cytryna dziennie. Zdziwisz się, jak wpływa na zdrowie
Cytryna to nie tylko jeden z najbardziej popularnych, ale także najczęściej spożywanych owoców cytrusowych na świecie. Nic dziwnego, ceniona jest nie tylko za walory smakowe, ale także za zbawienny wpływ na zdrowie. Badania wykazały, że wystarczy już jedna cytryna dziennie, by na własnej skórze zobaczyć paletę jej zalet!

Na co jest dobra cytryna?
Cytryna to bogate źródło witaminy C, wzmacniającej odporność i łagodzącej przebieg infekcji. Miąższ owocu to kopalnia bioflawonoidów, które mają silne działanie antyoksydacyjne i likwidują wolne rodniki, odpowiedzialne za proces starzenia się organizmu.
Cytryna to również bogate źródło beta-karotenu, witamin z grupy B, witaminy E, potasu, magnezu i żelaza. Witamina C zawarta w tym owocu wspiera wchłanianie żelaza z pokarmów, co pozwala uzupełnić jego braki i walczyć z chronicznym zmęczeniem oraz spadkami energii. To jednak nie wszystko!
Co daje codzienne jedzenie cytryny?
Naukowcy udowodnili, że wystarczy spożywać jedną cytrynę dziennie, by szybko zauważyć jej pozytywny wpływ na zdrowie. Substancje zawarte w tym owocu wspomagają produkcję żółci, łagodzą wzdęcia, refluks żołądkowy i inne problemy trawienne. W 100 g surowej, obranej cytryny znajduje się aż 2,8 g błonnika, który jest niezbędny do prawidłowego działania całego układu trawiennego.

Badania wykazały, że zawarta w cytrynie witamina C jest bardzo silnym przeciwutleniaczem, który wpływa na neutralizację wolnych rodników i skutecznie opóźnia starzenie się komórek. Wystarczy już jedna cytryna dziennie, by przyspieszyć produkcję kolagenu, poprawić stan skóry, usunąć przebarwienia oraz pomóc w leczeniu opryszczki i trądziku.
Cytryna ma też silne działanie nawadniające, odświeża oddech, działa antybakteryjnie i pomaga pozbyć się szkodliwych bakterii z jamy ustnej.
WAŻNE: Owoce cytrusowe, w tym cytryna mogą uszkadzać szkliwo, dlatego nie należy przesadzać! Według lekarzy, spożywanie jednej, dwóch cytryn dziennie jest całkowicie bezpieczne. Nadmierne spożycie może prowadzić do dyskomfortu trawiennego i erozji szkliwa.
Zobacz również: Niepozorny owoc to kopalnia witamin. Obniży ciśnienie i cholesterol, polecany cukrzykom