Wzmacnia stawy i poprawia wygląd skóry. Karp jest znacznie zdrowszy niż nam się wydaje

Karp to smaczna i zdrowa ryba, warto doceniać ją nie tylko od święta
Karp to smaczna i zdrowa ryba, warto doceniać ją nie tylko od święta123RF/PICSEL

Czy karp jest zdrowy? Oto dlaczego warto go spożywać

Karp zawiera w sobie dużą ilość kolagenu oraz zdrowego tłuszczu
Karp zawiera w sobie dużą ilość kolagenu oraz zdrowego tłuszczu 123RF/PICSEL

Wigilijny karp. Nie tylko białko, ale i zdrowe tłuszcze

  • chronią serce, 
  • regulują poziom cholesterolu, 
  • działają przeciwnowotworowo,
  • łagodzą stany zapalne,
  • wpływają pozytywnie na pracę układu nerwowego. 

Inne zalety karpia. Brak metali ciężkich 

To ryba słodkowodna, producenci mają wpływ na to, czym jest żywiona. Środowiskowych zagrożeń nie ma, bo hodowle są pod kontrolą weterynarza
powiedziała PAP Joanna Tkaczewska.

Jak przygotować karpia aby był smaczny, ale i zdrowy? 

Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?