Pij codziennie, jelita ci podziękują. Ulubiony napój naszych babć
Jest lekkostrawna, doskonale odkwasza organizm i dostarcza wielu cennych substancji odżywczych. Maślankę, bo o niej mowa, zalicza się też do najmniej kalorycznych produktów mlecznych. Warto pić ją nie tylko na diecie odchudzającej, ale też w przypadku osłabienia czy spadku odporności. Nie tuczy, syci na długo i wzmacnia jelita. Nadaje się do wielu dań polskiej kuchni. Sprawdź, dlaczego maślanka jest tak cenna i dowiedz się, jak włączyć ją do diety.

Spis treści:
Czym jest maślanka i co zawiera?
Maślanka to lekki i orzeźwiający napój, który jest efektem ubocznym produkcji masła. Wytwarza się ją z odtłuszczonego mleka, pasteryzuje, a następnie dodaje szczepy bakterii fermentacji mlekowej. Charakteryzuje się łagodnym, orzechowo-śmietankowym smakiem. Maślanka zawiera wiele wartościowych składników odżywczych, przede wszystkim dużą ilość wapnia, potasu i fosforu. Dostarcza też białka o wysokiej wartości biologicznej oraz witamin z grupy B. Napój jest niskokaloryczny - składa się głównie z wody, w 100 g znajduje się zaledwie 45 kcal.
Jak maślanka wpływa na organizm?
Regularne spożywanie maślanki korzystnie wpływa na kości i zęby - wzmacnia je i wspiera procesy mineralizacji. Już szklanka maślanki dostarcza 20 proc. dziennego zapotrzebowania na wapń i zmniejsza ryzyko osteoporozy. To świetny wybór dla osób, które źle tolerują samo mleko - maślanka jest rozkładana w organizmie nawet 2-3 razy szybciej. Lekkostrawny napój zawiera też kwas mlekowy, który stymuluje wydzielanie kwasu żołądkowego, usprawnia trawienie i odkwasza organizm. Zapobiega też zgadze.
Dobroczynne szczepy bakterii znajdujące się w maślance wspierają pracę jelit (poprawiają perystaltykę, chronią przed zaparciami i biegunkami) i stymulują układ odpornościowy. Dzięki temu mamy większe szanse, by uchronić się przed infekcjami.
Maślanka korzystnie wpływa także na serce i układ nerwowy. Zawiera spore ilości lecytyny, która bierze udział w rozkładzie tłuszczu i cholesterolu, pozytywnie wpływa na pamięć i koncentrację oraz spowalnia procesy starzenia się komórek naszego ciała. Z kolei witaminy z grupy B wspierają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.

Jak stosować maślankę w codziennej diecie?
Maślanka to lekki i orzeźwiający napój idealny na upalne dni. Nie tylko gasi pragnienie, ale odżywia i syci na długo. Działa też jak naturalny izotonik - nawadnia i uzupełnia elektrolity. Z tego względu jest szczególnie polecana osobom na diecie redukcyjnej, seniorom, dzieciom i sportowcom.
Na bazie maślanki można tworzyć koktajle owocowe, warto też dodawać ją do zup, chłodników i sosów. Z powodzeniem można nią zastąpić mleko w naleśnikach i plackach, a także śmietanę w słodkich daniach. Nadaje się również do marynowania mięsa przed pieczeniem - dzięki temu będzie ono aromatyczne i wilgotne.
Zobacz także: Bezkofeinowy napar, który poprawia pracę jelit w 30 dni. Wystarczą 3 filiżanki dziennie
Maślanka a laktoza
Warto pamiętać, że maślanka zawiera laktozę - cukier mleczny, który u osób nietolerujących tej substancji może wywoływać szereg dolegliwości: wzdęcia, bóle brzucha, niestrawność, biegunkę. W takich sytuacjach najlepiej wybierać maślankę bez laktozy.