Zajadaj zawsze o poranku. Raz na zawsze pożegnasz wilcze napady głodu
Oprac.: Joanna Leśniak
Co jeść na śniadanie, żeby dobrze zacząć dzień i dostarczyć organizmowi pożywne paliwo? Wiele osób zadaje sobie to pytanie, popadając w żywieniową rutynę. Tymczasem pierwszy posiłek dnia można w łatwy sposób urozmaicić, nie poświęcając wiele czasu na jego przygotowanie. W końcu o poranku każda minuta jest ważna. Włącz do diety jogurt grecki, który wzbogaci śniadanie cennymi składnikami.
Spis treści:
Jogurt grecki a jogurt naturalny — czym się różnią?
Na pierwszy rzut oka produkty wyglądają podobnie. Powstają wskutek fermentacji mleka krowiego, w czym kluczową rolę pełnią pożyteczne kultury bakterii. W przypadku jogurtu greckiego dochodzi jednak od odcedzania serwatki, dzięki czemu gotowy produkt jest bardziej gęsty i charakteryzuje się cierpkim smakiem.
Specyficzny proces produkcyjny sprawia, że jogurt grecki staje się artykułem o wysokiej wartości odżywczej. W porównaniu do jogurtu naturalnego zawiera więcej białka i zdrowych tłuszczów.
Jogurt grecki na śniadanie — zajadaj dla smukłej sylwetki
Składnikiem, który często jest wymieniany w kontekście wspomagania odchudzania, jest błonnik pokarmowy. Nie można jednak zapominać o roli białka, którego w jogurcie greckim jest pod dostatkiem.
Uwzględnianie go w diecie pozwala:
- kontrolować apetyt,
- przestrzegać pór posiłków oraz wielkości porcji,
- zapobiegać podjadaniu.
Nie zapominaj o jogurcie greckim, gdy aktywnie uprawiasz sport, co jest ważne nie tylko ze względu na chęć zrzucenia zbędnych kilogramów. Zawarte w nim białko staje się składnikiem budulcowym i naprawczym komórek w organizmie. Sprzyja rozwijaniu masy mięśniowej.
Jedz o poranku dla dobra jelit
Rozwijanie i utrzymywanie prawidłowej mikroflory jelitowej jest ważne nie tylko ze względów najbardziej oczywistych, czyli prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego. Jogurt grecki dostarcza ciału dobroczynne probiotyki, które przeciwdziałają zarówno zaparciom, jak i biegunkom. Dbają więc o zachowanie idealnej równowagi układu trawiennego.
Regularne jedzenie jogurtu greckiego pozwala również hamować rozwój szkodliwych patogenów i w sposób kompleksowy wspierać odporność.
Wszechstronne właściwości jogurtu greckiego
Bogaty skład fermentowanego produktu mlecznego sprzyja obniżaniu poziomu cukru we krwi, a co za tym idzie — zapobieganiu cukrzycy typu 2. Zmniejsza również ryzyko rozwijania się chorób sercowo-naczyniowych.
Na tym nie kończą się dobroczynne właściwości jogurtu greckiego. Stanowi skarbnicę wapnia i fosforu, które są niezbędne do budowy mocnych kości i zębów. Zajadaj, by przez długie lata zachować sprawność ciała i bez lęku myśleć o kontrolnych wizytach u dentysty. Jako bardzo dobre źródło selenu nie pozostaje bez pozytywnego wpływu na działanie tarczycy.
Pomysły na śniadanie z jogurtem greckim w roli głównej
Jogurt grecki jest niebywale uniwersalny. Wolisz śniadania na słodko czy wytrawne? W kontekście wykorzystania produktu nie ma to większego znaczenia, ponieważ sprawdzi się w obu wariantach.
Stanie się uzupełnieniem odżywczej granoli. Nic nie stoi na przeszkodzie, by połączyć w porze śniadania jogurt grecki z płatkami owsianymi, sezonowymi owocami, orzechami i nasionami. Po takim posiłku szybko nie zgłodniejesz.
Stanie się bazą puszystych placuszków lub gofrów, które także można zestawić z owocami — nawet mrożonymi. W wersji na słono jogurt grecki wykorzystaj jako dressing do sałatki ze świeżych warzyw, by już z samego rana zapewnić sobie porcję witamin. Bez żalu usuniesz z jadłospisu śmietanę, która utożsamiana jest ze sporym grzechem dietetycznym.