Reklama

Reklama

Zapominasz wyjąć masło z lodówki? Sztuczka, która sprawi, że będzie miękkie

Masło – niezbędny produkt, dla którego zawsze znajdzie się miejsce w lodówce. Zdarza się jednak, że gdy chcemy posmarować chleb czy upiec ciasto, zapominamy go odpowiednio wcześniej wyjąć. Co zrobić w takim przypadku? Istnieje sztuczka, która sprawi, że będzie miękkie w mig.

Pasuje idealnie do robienia ciast i kremów, a posmarowane nim chrupiące świeże pieczywo od razu nabiera innego smaku. Masło to niezbędny produkt w każdym domu, który powinien być przechowywany w niskiej temperaturze. Zdarza się, że zapominamy go wyjąć z lodówki odpowiednio wcześniej gdy chcemy wykorzystać przy robieniu ciasta czy zjeść posmarowane nim pieczywo.

Zobacz również: Woda z ogórków kiszonych - eliksir składników aktywnych biologicznie

Reklama

Sztuczka ze szklanką - tak roztopisz masło

Istnieje sztuczka, która sprawi, że masło w kilka minut stanie się miękkie. Wystarczy wykorzystać... szklankę. Tak krok po kroku roztopisz twarde masło.

  1. Podgrzej wodę, aby była gorąca.
  2. Nalej wodę do szklanki.
  3. Twarde masło połóż na talerzu - najlepiej pionowo.
  4. Następnie wylej wodę ze szklanki, np. do naczynia, bo możesz ją jeszcze później wykorzystać.
  5. Tak rozgrzaną od wody szklanką przykryj masło. Uważaj, by do środka nie dostało się zimne powietrze.
  6. Poczekaj przez ok. 5 minut.
  7. Po tym czasie podnieś szklankę. Sprawdź, czy masło stało się odpowiednio miękkie. Jeśli nadal jest zbyt twarde, powtarzaj czynność do skutku. 

Zobacz również: Połączenie tych produktów to piekło dla żołądka

Zapominasz wyjąć masło z lodówki? Dzięki temu będzie miękkie w mig

Trik ze szklanką to nie jedyny sposób na to, by masło stało się miękkie. Potrzebną ilość masła możemy zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub spłaszczyć za pomocą wałka do ciasta - najlepiej na papierze do pieczenia.

Masło możemy również pokroić na mniejsze kawałki, dzięki czemu szybciej stanie się miękkie. W przypadku dużej ilości masła potrzebnego np. do przygotowania ciasta, świetnie sprawdzi się mikser. Najpierw podziel kostkę masła na drobniejsze kawałki, a następnie rozetrzyj za pomocą miksera.

***

Zobacz również:

Uważaj na ten szczegół kupując masło. Jest nie tylko droższe, ale i cieńsze

Jak rozpoznać prawdziwe masło? Tak oszukują nas producenci!

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: masło | zamarznięte masło

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy