Zapominasz wyjąć masło z lodówki? Sztuczka, która sprawi, że będzie miękkie
Masło – niezbędny produkt, dla którego zawsze znajdzie się miejsce w lodówce. Zdarza się jednak, że gdy chcemy posmarować chleb czy upiec ciasto, zapominamy go odpowiednio wcześniej wyjąć. Co zrobić w takim przypadku? Istnieje sztuczka, która sprawi, że będzie miękkie w mig.
Spis treści:
Pasuje idealnie do robienia ciast i kremów, a posmarowane nim chrupiące świeże pieczywo od razu nabiera innego smaku. Masło to niezbędny produkt w każdym domu, który powinien być przechowywany w niskiej temperaturze. Zdarza się, że zapominamy go wyjąć z lodówki odpowiednio wcześniej gdy chcemy wykorzystać przy robieniu ciasta czy zjeść posmarowane nim pieczywo.
Sztuczka ze szklanką - tak roztopisz masło
Istnieje sztuczka, która sprawi, że masło w kilka minut stanie się miękkie. Wystarczy wykorzystać... szklankę. Tak krok po kroku roztopisz twarde masło.
- Podgrzej wodę, aby była gorąca.
- Nalej wodę do szklanki.
- Twarde masło połóż na talerzu - najlepiej pionowo.
- Następnie wylej wodę ze szklanki, np. do naczynia, bo możesz ją jeszcze później wykorzystać.
- Tak rozgrzaną od wody szklanką przykryj masło. Uważaj, by do środka nie dostało się zimne powietrze.
- Poczekaj przez ok. 5 minut.
- Po tym czasie podnieś szklankę. Sprawdź, czy masło stało się odpowiednio miękkie. Jeśli nadal jest zbyt twarde, powtarzaj czynność do skutku.
Zobacz również: Połączenie tych produktów to piekło dla żołądka
Zapominasz wyjąć masło z lodówki? Dzięki temu będzie miękkie w mig
Trik ze szklanką to nie jedyny sposób na to, by masło stało się miękkie. Potrzebną ilość masła możemy zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub spłaszczyć za pomocą wałka do ciasta - najlepiej na papierze do pieczenia.
Masło możemy również pokroić na mniejsze kawałki, dzięki czemu szybciej stanie się miękkie. W przypadku dużej ilości masła potrzebnego np. do przygotowania ciasta, świetnie sprawdzi się mikser. Najpierw podziel kostkę masła na drobniejsze kawałki, a następnie rozetrzyj za pomocą miksera.
***
Zobacz również: