Zastąpi słodycze i pomoże schudnąć. Jedz dwie łyżeczki dziennie

Zdrowa dieta odchudzająca kojarzy nam się głównie z wyrzeczeniami. Mimo że faktycznie w celu utraty zbędnych kilogramów musimy zrezygnować z niektórych produktów, takich jak niezdrowe przekąski i słodycze, istnieją jednak pewne alternatywy. Smacznym i przede wszystkim zdrowym produktem, który warto włączyć do takiej diety, jest masło orzechowe.

Ten produkt doskonale zastąpi nam słodycze
Ten produkt doskonale zastąpi nam słodycze123RF/PICSEL

Dietetycy nie mają wątpliwości. Masło orzechowe obniża poziom glukozy we krwi

Masło orzechowe ma nieocenione korzyści dla zdrowia. Doskonale wiedzą o tym lekarze, którzy jeszcze kilka lat temu w dietę pacjentów szpitalnych dodali orzeszki ziemne i masło orzechowe.

Takie rozwiązanie w 2020 roku wprowadzono m.in. na oddziale diabetologii w Górnośląskim Centrum Zdrowia Dziecka w Katowicach, po tym, jak badania udowodniły, że masło z orzechów ziemnych, nerkowca czy migdałów przyczynia się do zmniejszenia poziomu glukozy we krwi po posiłku.

Zobacz również: Te "fit" produkty wcale nie są tak zdrowe, jak mogłoby się wydawać

Czy masło orzechowe jest zdrowe? Oto dlaczego warto je jeść

Masło orzechowe jest bogatym źródłem białka i błonnika, przez co wspomaga proces odchudzania, poprzez utrzymanie uczucia sytości na dłużej. W 100 g masła znajdziemy:

  • 597 kcal,
  • 22,5 g białka,
  • 57 g tłuszczy,
  • 22 g węglowodanów (w tym 5 g błonnika).

Mimo wysokiej zawartości tłuszczu masło orzechowe spożywane w niewielkich ilościach może być wartościowym składnikiem diety odchudzającej. Ponad połowa tłuszczów w tym produkcie to kwas oleinowy, czyli jednonienasycony kwas tłuszczowy. Wspiera on funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego, pomaga w regulacji poziomu cholesterolu we krwi, a także powoduje zmniejszenie wydzielania kwasów żółciowych.

Pamiętajmy też, że zawarte w maśle orzechowym białko odgrywa kluczową rolę w procesie spalania tłuszczu, ponieważ nasz organizm potrzebuje więcej energii do jego strawienia.

Dodatkowo masło orzechowe zawiera witaminy z grupy B, które wspierają aktywność fizyczną poprzez poprawę wydolności organizmu. Na przykład, witamina B3, czyli niacyna, pomaga w produkcji hormonów odpowiedzialnych za rozwój mięśni.

Jakie masło orzechowe wybrać. Tych produktów unikaj jak ognia

Masło orzechowe, które spożywamy, musi być jednak wysokiej jakości. Niestety w wielu produktach, które znajdziemy w sklepach, kryje się sól, olej palmowy oraz cukier. Produktów z takim składem należy unikać.

Najlepszym masłem będzie takie zrobione w 100 procentach z orzechów. Mogą być to orzeszki ziemne, migdały, czy też nerkowce.

Masło orzechowe może być przygotowane z najróżniejszych orzechów np. migdałów
Masło orzechowe może być przygotowane z najróżniejszych orzechów np. migdałów123RF/PICSEL

Ile spożywać masła orzechowego dziennie by schudnąć?

Pamiętajmy, że masło orzechowe jest produktem kalorycznym, dlatego musimy spożywać je w umiarkowanej ilości. Amerykańskie Towarzystwo Diabetologiczne rekomenduje do dwóch łyżeczek masła orzechowego dziennie dla osoby dorosłej. Możemy posmarować nim kanapkę lub po prostu dodać do jogurtu, czy też owsianki.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas