Zbieraj lawendę z zegarkiem w ręku. Na długo zachowasz jej kolor i zapach
Oprac.: Joanna Leśniak
Kiedy ścinać kwiaty lawendy, jeśli chcemy przeznaczyć je do suszenia? Okazuje się, że przestrzeganie konkretnego terminu jest kluczowe w kontekście zachowania najcenniejszych właściwości rośliny. Ważny jest nie tylko etap rozwoju, ale nawet pora dnia! Bukiety z lawendy suszonej posłużą do odstraszania moli, a także wprowadzą przyjemny zapach w domowych zakamarkach. Upewnij się, czy na pewno wiesz, jak suszyć lawendę.
Spis treści:
Kiedy zbierać lawendę do suszenia? Obserwuj ją uważnie
Pola lawendy to wizytówka sielskich krajobrazów francuskiej Prowansji. Wygląda zjawiskowo, więc nic dziwnego, że niejeden ogrodnik chce uzyskać przynajmniej namiastkę tego klimatu wokół własnego domu czy na działce. Lawenda na skalniaku lub sadzona jako obwódka do rabat i ścieżek nie jest rzadkim widokiem w ogrodach. Pojawia się także w donicach na tarasach i balkonach.
Chcesz zasuszyć roślinę, by stworzyć z niej aromatyczne saszetki i cieszyć się jej aromatem, kiedy sezon letni minie? Wybierz właściwy termin. Lawendę na susz zbieraj w lipcu lub sierpniu. Wiele zależy od konkretnej odmiany i etapu rozwoju. Uniwersalną zasadą jest to, by lawendę ścinać przed pełnym rozwinięciem wszystkich kwiatów, gdy z jednej strony wyraźnie widać ich atrakcyjny kolor, lecz nadal znaczna część pozostaje w pączkach.
Lawendę ścinaj z zegarkiem w ręku
Zbieranie lawendy do suszenia trzeba odpowiednio zaplanować w najdrobniejszych szczegółach. Bardzo ważna jest także pora dnia. Nie przystępuj do pracy w godzinach porannych. Na roślinie znajduje się wtedy rosa, a wilgoć to idealne środowisko do wytworzenia pleśni. O której godzinie ścinać roślinę? Zrób to w samo południe — właśnie wtedy lawenda jest najbogatsza w cenne olejki eteryczne. Do tej pory zdąży też przeschnąć, więc sam proces suszenia też będzie pomyślny. Lawendy nie zrywaj, a obcinaj ostrym i czystym sekatorem.
Jak suszyć lawendę, aby zachowała kolor i aromat?
Wiesz już jak postępować na rabacie z lawendą. Czas prześledzić wszystkie kroki, jakie należy wykonać w celu zasuszenia barwnych kwiatów.
Złotą zasadą jest to, aby nie suszyć lawendy na słońcu. To prosta droga do pozbawienia jej atrakcyjnego koloru oraz zapachu. Tuż po ścięciu kwiatów należy zebrać je w niezbyt grube pęczki i związać sznurkiem lub złączyć je przy pomocy gumki recepturki. Podczas suszenia lawendy bukieciki zawieś w suchym, zacienionym i przewiewnym miejscu w taki sposób, aby kwiaty były skierowane w dół. Zadbaj o to, by odległość między poszczególnymi bukietami wynosiła 15-20 centymetrów.
Jak wykorzystać suszoną lawendę?
Lawenda będzie gotowa po upływie około siedmiu dni. Po wysuszeniu ostrożnie oddziel kwiaty od łodyżek i przechowuj susz w szczelnie zamykanym słoiku. Możesz przełożyć kwiaty do bawełnianych, lnianych lub jutowych woreczków. Włóż je do szafy albo szuflad z ubraniami. Uchronisz się przed uciążliwymi molami, a w twojej garderobie będzie roztaczać się cudowny zapach lata.
Suszonej lawendy używać można w kuchni — świetnie nadaje się do wypieków lub do przygotowania wyciszających naparów. W tym celu używaj przede wszystkim lawendy wąskolistnej. Co powiesz na kąpiel z dodatkiem pachnącej rośliny? Twoja skóra ci za to podziękuje! Dodatek suszonej lawendy łagodzi podrażnienia, przyspiesza proces odnowy naskórka i poprawia koloryt oraz poziom nawilżenia skóry.
Polecamy: