Zbieraj po pierwszych przymrozkach. Cenne owoce "oblepiają" gałęzie
Jesień i zima to idealny moment, by sięgnąć po naturalne sposoby wzmacniania organizmu. Jednym z nich jest rokitnik - roślina, którą od wieków uważa się za prawdziwy skarb. Jej owoce o intensywnie pomarańczowym kolorze wyglądają jak koraliki, a do tego kryją w sobie ogrom witamin i przeciwutleniaczy. Jeśli szukasz naturalnego zastrzyku energii, patentu na odporność i wsparcia dla skóry oraz dobrego samopoczucia, rokitnik sprawdzi się w tych dziedzinach celująco.

Spis treści:
- Rokitnik - co warto o nim wiedzieć?
- Jak smakują owoce rokitnika? Specjał dla koneserów?
- Kiedy dojrzewa rokitnik? Uważaj podczas zbiorów
- Mały owoc, wielka moc. Właściwości lecznicze rokitnika
- Rokitnik - przeciwwskazania
Rokitnik - co warto o nim wiedzieć?
Rokitnik zwyczajny rozbudza wyobraźnię już na etapie nazewnictwa. Bywa określany mianem oblepichy, ponieważ jesienią liczne owoce wydają się oblepiać gałęzie krzewu. Funkcjonuje również jako syberyjskie złoto lub syberyjski ananas.
Krzew występuje naturalnie w Europie oraz Azji. Na terenie Polski spotyka się go głównie nad morzem. Lubi piaszczyste, słoneczne tereny i świetnie radzi sobie w trudnych warunkach. Coraz częściej pojawia się też w ogródkach jako roślina ozdobna. Najpiękniej wygląda jesienią, gdy obsypuje się pomarańczowymi, drobnymi owocami. Warto jednak nie tylko podziwiać je z odległości, ale też skorzystać z ich niezrównanych właściwości.
Jak smakują owoce rokitnika? Specjał dla koneserów?
Mimo nazwy, niewiele cech rokitnika zwyczajnego jest pospolitych. Owoce są wyjątkowe również pod względem smaku - kwaśne, intensywne, lekko żywiczne i z intrygującą nutą egzotyki. Stąd zapewne skojarzenie z ananasem w mowie potocznej.
Nie są to owoce do podjadania garściami jak borówki czy maliny, ale za to świetnie sprawdzają się jako dodatki do herbaty i rozgrzewających naparów, a także baza soków, musów i syropów.

Kiedy dojrzewa rokitnik? Uważaj podczas zbiorów
Jak w tym wypadku prezentuje się owocowy kalendarz? Warto wiedzieć, że owoce rokitnika zaczynają dojrzewanie we wrześniu, a zbiorów można dokonywać jeszcze w listopadzie. Tak naprawdę brak pośpiechu działa na naszą korzyść. W odróżnieniu od wielu innych skarbów natury, owoce rokitnika najlepiej zbierać po pierwszych przymrozkach. Wtedy stają się nieco słodsze, bardziej miękkie i łatwiejsze w obróbce.
Zbiory są jednak nieco wymagające. Choć owoce gęsto pokrywają gałęzie, krzew ma liczne kolce. Niezbędne okazują się więc rękawice ochronne.
Mały owoc, wielka moc. Właściwości lecznicze rokitnika
Każdy koralik zdobiący krzew rokitnika to solidny ładunek witaminowy. Owoce zawierają kilka razy więcej witaminy C niż cytrusy, w tym cytryny czy pomarańcze. Ponadto w ich miąższu znajdują się witaminy A,E, K oraz z grupy B. Nie brakuje również antyoksydantów, flawonoidów oraz karotenoidów.
Jak przekłada się to na ludzki organizm? Można śmiało założyć, że właściwości zdrowotne owoców rokitnika są imponujące, choć nadal bywają niedoceniane.
- Wzmacniają odporność i pomagają organizmowi zwalczać infekcje.
- Przyspieszają gojenie i regenerację tkanek, przez co rokitnik stosowany jest także w kosmetyce. Dodatkowo poprawia elastyczność skóry i spowalnia jej starzenie.
- Bogaty skład owoców sprawia, że wspierają układ krążenia i pomagają w obniżaniu poziomu "złego" cholesterolu.
- Wpływają korzystnie na regulowanie trawienia i wspomagania wątroby, zwłaszcza gdy w naszej diecie nie brakuje ciężkostrawnych, tłustych posiłków.
Rokitnik - przeciwwskazania
Owoce są bardzo wartościowe, ale - jak większość roślin o silnym działaniu - nie dla każdego będą odpowiednie. Wymienić można kilka sytuacji, w których warto zachować ostrożność w spożywaniu owoców rokitnika i jego przetworów.
Mimo że wspierają pracę wątroby i pobudzają wydzielanie żółci, ich dobroczynny wpływ dotyczy osób zdrowych. Przy kamicy żółciowej mogą nasilać dokuczliwe objawy. Unikać ich należy również w przypadku nadkwasoty i wrażliwego żołądka. Spożywanie rokitnika może bowiem wzmocnić przypadłości związane z wrzodami żołądka i refluksem.
Szukasz sprawdzonych sposobów na łatwiejsze i przyjemniejsze życie? Sprawdź nasze praktyczne porady, które pomogą ci zaoszczędzić czas, uniknąć błędów i czerpać radość z codziennych obowiązków. Więcej w sekcji PORADY na kobieta.interia.pl










