Tych suplementów nie zażywaj o poranku, jeśli pijesz kawę
Poranne picie kawy to dla wielu osób rytuał i idealny przepis na walkę z sennością czy zmęczeniem. I chociaż filiżanka czarnej kawy pozytywnie wpływa na nasz organizm, to warto wiedzieć, że może hamować przyswajanie cennych witamin i minerałów, a także wchodzić w interakcje z niektórymi lekami. Sprawdź, jak pić kawę, żeby sobie nie zaszkodzić.

Spis treści:
Kawa a przyswajanie witaminy D i wapnia
Badanie opublikowane w "Journal of Steroid Biochemistry and Molecular Biology" wykazało, że spożywanie kawy zaburza wchłanianie witaminy D do organizmu. Najprawdopodobniej kofeina zmniejsza ilość receptorów witaminy D na komórkach odpowiedzialnych za mineralizację kości. Z kolei niedobór witaminy D zmniejsza też przyswajanie wapnia i fosforu. Zapewne z tego względu u osób przekraczających ilość spożywanej kofeiny (także przez picie coli) wykryto utratę masy kostnej i wysokie ryzyko wystąpienia osteoporozy.
Kawa a przyswajanie żelaza i cynku
Badania potwierdzają, że osoby zmagające się z anemią spowodowaną niedoborem żelaza powinny ograniczyć spożywanie kawy. Okazuje się, że już jedna filiżanka może zmniejszać wchłanianie się żelaza aż o 40 proc. Im mocniejsza kawa, tym gorsze przyswajanie tego pierwiastka. Jeśli przyjmujemy suplementy z żelazem, należy je zażywać kilka godzin przed wypiciem kawy. Wchłanianie cynku (największe ilości znajdują się w mięsie, rybach, jajkach i żółtym serze) z żywności również jest zaburzone, jeśli spożywamy go jednocześnie z kawą.
Kawa wchodzi w interakcje z lekami
Lekarze ostrzegają przed jednoczesnym zażywaniem leków i suplementów diety z kawą. Mała czarna ma silne właściwości moczopędne, które mogą zaburzać wchłanianie się substancji leczniczych do naszego organizmu. Może sprzyjać nadmiernemu wydalaniu witaminy C i witamin z grupy B. Kawa może też zakłócać działanie leków na cukrzycę typu 2. i osłabiać efekt przyjmowanej na niedoczynność tarczycy lewotyroksyny. Badania potwierdziły też, że kawa wchodzi w interakcje z niektórymi lekami na depresję.

Jak bezpiecznie pić kawę?
Badania udowodniły, że kawa spożywana z umiarem (nie więcej niż 3-4 filiżanki dziennie) korzystnie wpływa na organizm. Nie tylko dodaje energii i poprawia nastrój, ale też przyspiesza metabolizm i zmniejsza ryzyko cukrzycy typu 2. Zawiera duże ilości silnych przeciwutleniaczy, które niwelują stany zapalne w organizmie i opóźniają procesy starzenia się. Kawa jest też korzystna dla układu krążenia i mózgu. Jak pić ją bezpiecznie dla zdrowia?
- nie przekraczaj dawki 400 mg kofeiny dziennie;
- unikaj niezdrowych dodatków do kawy: tłustego mleka, śmietany i cukru;
- nie pij kawy przed lub po zażywaniu leków czy suplementów diety;
- wybieraj kawę dobrej jakości, arabika jest bardziej delikatna i mniej kwaśna niż robusta;
- unikaj picia kawy przed snem (najlepiej ostatnią wypić na 6 godzin przed położeniem się do łóżka);
- dostosuj spożywanie kawy do swojego stanu zdrowia - w przypadku chorób przewlekłych, takich jak nadciśnienie tętnicze, dolegliwości trawienne, warto skonsultować się z lekarzem.
Czytaj także: