Co sprawia, że jest zdrowa? Oto najcenniejsze właściwości zielonej kawy

Czarna kawa – jak powszechnie wiadomo – ma korzystne dla zdrowia właściwości. Okazuje się jednak, że pod tym względem trochę więcej ma do zaoferowania zielona kawa. Co sprawia, że jest tak zdrowa? Oto najważniejsze właściwości.

Zamiast tradycyjnej kawy - zielona? Napój zyskuje coraz większą popularność
Zamiast tradycyjnej kawy - zielona? Napój zyskuje coraz większą popularność123RF/PICSEL

Zielona kawa zyskuje w ostatnich latach zyskuje na popularności. Co sprawia, że niektórzy zastępują nią klasyczną czarną kawę? Okazuje się, że jej "zielona siostra" ma równie wiele (o ile nie więcej) korzystnych właściwości dla zdrowia.

Jak powstaje zielona kawa? To nic innego jak dojrzałe, surowe, nieprażone i niepalone ziarna kawowca. Podczas zbiorów są zielone, a nie ciemnobrązowe. Proces ich prażenia czy palenia ma wpływ nie tylko na smak, ale również na wartości odżywcze napoju. Ziarna w takiej formie cechuje niższa kwasowość niż ziaren palonych. Zielona kawa ma łagodniejszy i mniej gorzki smak niż klasyczna "mała czarna".

Zielona kawa. Co sprawia, że jest tak zdrowa?

Napój jest źródłem silnych przeciwutleniaczy, w tym kwasu chlorogenowego. Na liście składników znajduje się również:

  • kofeina, która działa pobudzająco i wspomaga koncentrację,
  • L-karnityna pomagająca w metabolizmie tłuszczów,
  • polifenole chroniące komórki przed uszkodzeniami,
  • witaminy i minerały takie jak witaminę C, witaminy z grupy B, magnez czy wapń. Taka kombinacja składników pozytywnie oddziałuje na zdrowie i samopoczucie.
Zielona kawa może być pomocna w walce ze zbędnymi kilogramami
Zielona kawa może być pomocna w walce ze zbędnymi kilogramami 123RF/PICSEL

Najważniejsze właściwości zielonej kawy

Kwas chlorogenowy zawarty w zielonej kawie odpowiada za prozdrowotne działanie napoju. Na liście znajduje się m.in. regulowanie ciśnienia krwi, jak i ochrona układu krążenia przed chorobami takimi jak np. miażdżyca.

Kwas ten jest silnym antyoksydantem, obniża poziom cukru we krwi i tzw. "złego cholesterolu" LDL. Pomaga hamować procesy starzenia, poprawia pracę układu nerwowego i może wspomagać procesy odchudzania. Dodatkowo reguluje gospodarkę węglowodanową, zmniejsza łaknienie i zwiększa uczucie sytości.

Zielona kawa działa przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo, dzięki czemu może wspomagać układ odpornościowy w walce z infekcjami. Napój pomaga też łagodzić stany zapalne, poprawia też samopoczucie.

Zawarte w zielonej kawie kofeina i kwas chlorogenowy przyspieszają przemianę materii i co za tym idzie - są sprzymierzeńcem w odchudzaniu. Napój wspomaga oczyszczanie organizmu, co również ma pozytywny wpływ na metabolizm.

Zielona kawa ma sporo cennych dla zdrowia właściwości
Zielona kawa ma sporo cennych dla zdrowia właściwości123RF/PICSEL

Czy zielona kawa odchudza? Ekspert rozprawia się z popularnym mitem

Ostatnio dość często możemy się spotkać z opinią, że zielona kawa to wręcz cudowny napój na odchudzanie. Co na ten temat sądzą eksperci? Jak już pisaliśmy w artykule Pijesz zieloną kawę, żeby schudnąć? To nieporozumienie, właściwości zielonej kawy są sprzymierzeńcem w odchudzaniu, ale nie aż tak wielkim, jak może się wydawać. Zawarte w napoju związki hamują odkładanie trójglicerydów w wątrobie i mają wpływ na aktywność pewnych genów związanych ze spalaniem tkanki tłuszczowej.

Dietetyk dr Bartek Kulczyński, który na platformie YouTube prowadzi popularny kanał na temat zdrowej diety, przytacza badania naukowe, wedle których zielona kawa nie jest aż tak wielkim wspomagaczem odchudzania.

"Badacze wykazali, że regularne spożywanie zielonej kawy może przyczynić się do utraty masy ciała na poziomie około pół kilograma w ciągu miesiąca. Osobiście uważam, że nie jest to zbyt dobry wynik, a tym bardziej jestem zdania, że pisanie i mówienie, czy wręcz wmawianie ludziom, że zielona kawa jest cudownym specyfikiem na odchudzanie, jest grubą przesadą" - mówi w swoim filmie dr Bartek Kulczyński.

Jak parzyć zieloną kawę?

Aby zielona kawa zachowała wspomniane właściwości w każdym calu, należy ją odpowiednio przygotować. Do filiżanki należy wsypać 2-3 łyżeczki proszku i zalać je gorącą - ale nie wrzącą - wodą. Następnie należy poczekać do 5 minut - po tym czasie napar będzie gotowy do picia. Ze względu na to, że zielonej kawy nie powinno się zalewać wrzątkiem, lepiej nie przygotowywać jej w ekspresach ciśnieniowych. Zamiast nich można wybrać np. chemex.

Jeżeli nie przekona cię jej charakterystyczny smak, możesz dodać do niej trochę mleka lub miodu.

Zieloną kawę najlepiej pić w godzinach porannych.

***

Skąd się wzięła zielona kawa? Interia.tv
INTERIA.PL
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?