Zostało ci jedzenie po świętach? Tego pod żadnym pozorem nie zamrażaj

Święta Wielkanocne już za nami, ale z pewnością, jak co roku zresztą, musisz się zmierzyć z nadmiarem przepysznych potraw, które zalegają w lodówce. Na szczęście część pożywienia bez problemu możemy zamrozić, ale istnieją również takie świąteczne produkty, których pod żadnym pozorem nie powinniśmy wkładać do zamrażalnika.

Niektórych, świątecznych potraw nie powinniśmy mrozić
Niektórych, świątecznych potraw nie powinniśmy mrozić123RF/PICSEL

W czasie świąt nasze stoły uginają się od mnóstwa pyszności, które ciężko jest przejeść przez kilka dni. Sałatki śledziowe i jarzynowe, wędliny, żurek, bigos, serniki, makowce, mazurki - bez wątpienia rozpieszczają nasze podniebienie, ale przecież pojemność żołądka ma swoje granice. Co zatem zrobić, by nie marnować świątecznego jedzenia?

Niektóre potrawy pozostałe po Wielkanocy możemy z powodzeniem schować do odpowiednich pojemników i umieścić w zamrażalniku, bez obaw, że się popsują. Do zamrożenia świetnie nadaje się żur i bigos, ale warto je wcześniej zawekować.

Różnego rodzaju wędliny również mogą spędzić w zamrażalce 2-3 miesiące, jednak pamiętaj, by umieścić je w czystym, plastikowym pojemniku z przykrywką.

Otwierasz lodówkę i widzisz w niej sałatkę jarzynową, ugotowane jajka czy mięso poddane wcześniejszej obróbce termicznej? Niestety tych produktów absolutnie nie wkładaj do zamrażarki, gdyż po ich rozmrożeniu i ewentualnym spożyciu możesz nabawić się poważnych problemów zdrowotnych.

W takim przypadku wyżej wymienione produkty powinno się spożyć jak najszybciej lub podarować komuś, kto chętnie je zje. Dobrym pomysłem jest również umieszczenie poświątecznych potraw w tzw. jadłodzielniach, które funkcjonują w wielu polskich miastach.

Ciasta z bitą śmietaną nie nadają się do zamrożenia
Ciasta z bitą śmietaną nie nadają się do zamrożenia123RF/PICSEL

Jakich ciast nie można zamrażać?

Wiele ciast nadaje się do zamrożenia i późniejszego spożycia, ale trzeba pamiętać, jakie słodkości powinny omijać nasz zamrażalnik szerokim łukiem. Znana propagatorka zdrowego żywienia Katarzyna Bosacka w jednym ze swoich filmów na Facebooku informuje internautów, których ciast nie wolno nam mrozić.

Zasada główna brzmi: nigdy nie zamrażamy ciast z bitą śmietaną, z kremami jajecznymi oraz z galaretką. Bo jeśli je rozmrozimy, to nie mamy pewności, czy tam nie namnożą się bakterie i się nie zatrujemy
apeluje Katarzyna Bosacka na swoim profilu na Facebooku.

Katarzyna Bosacka podpowiada również, jakiego rodzaju ciasta możemy mrozić bez obawy o nasze zdrowie. Ciasta drożdżowe, z owocami, serniki, makowce - nadają się do mrożenia. Bosacka zwraca uwagę, by ciasto przed zamrożeniem pokroić na kawałki i nie wkładać bezpośrednio do pudełka czy woreczka foliowego, lecz najpierw szczelnie zawinąć je w papier, pozbywając się powietrza z opakowania.

Recepta na piękną skórę w czasie menopauzyInteria.tv
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas