Zrób jedną rzecz przed smażeniem ryby. Uwolnisz kuchnię od brzydkiego zapachu
Oprac.: Joanna Leśniak
Delikatne mięso i ogrom przepisów oraz kombinacji smakowych sprawiają, że ryby to doskonały pomysł na obiad albo kolację. Niestety, po kulinarnych manewrach zostaje nie tylko wspomnienie wyśmienitego posiłku, ale też uciążliwy zapach ryby w całym mieszkaniu? Pozbędziesz się go dzięki prostym trikom.
Spis treści:
Zrób jedną rzecz przed smażeniem
Smażenie ryb to nadal bardzo popularny sposób obróbki tego delikatnego mięsa. Warto jednak skusić się na odmianę i przyrządzić rybę na parze albo w piekarniku. Niezależnie od przepisu, jest jedna rzecz, którą warto zrobić, zanim weźmiesz się za właściwe gotowanie. Ten prosty trik ograniczy zapach, jaki wydziela ryba podczas obróbki.
Zanurz surową rybę na pół godziny w zimnym mleku. Produkt ten znakomicie pochłania niepożądane aromaty, więc zapach ryby w domu będzie mniej uciążliwy. Możesz również natrzeć mięso sokiem z cytryny, który działa jak neutralizator brzydkiego zapachu, a przy okazji wzbogaca smak.
Przeczytaj: Diabeł morski — ryba o niebiańskim smaku
Jak pozbyć się zapachu ryby z mieszkania? Przepis na domowy odświeżacz powietrza
Włączenie okapu podczas przygotowania dań z ryb jest najbardziej oczywistą czynnością. Może jednak okazać się niewystarczające. Tak samo jako wietrzenie kuchni — nie każdy zresztą posiada możliwość zrobienia przeciągu, zwłaszcza jeśli dysponuje się zabudowaną kuchnią bez dostępu do okna.
Jak usunąć zapach ryby z kuchni? Przygotuj prostą mieszankę zapachową, która wygrywa z wszystkimi odświeżaczami powietrza. Nie tylko maskuje, ale przede wszystkim pochłania zapach ryby. Jak się za to zabrać?
- Do garnka wlej wodę i kilka łyżek octu spirytusowego.
- Dorzuć kilka gwiazdek anyżu, goździki i laskę cynamonu. Przyprawa sprawdzi się również w wersji sproszkowanej. Nic nie stoi na przeszkodzie, by zamienić go na aromatyczny kardamon.
- Gotuj całość przez 15 minut.
Ocet zneutralizuje zapach ryby, a przyprawy wypełnią pomieszczenie przyjemnym zapachem.
Jak usunąć zapach ryby z garnka?
Naczynia po przygotowaniu i zjedzeniu posiłku nawet po umyciu mogą przypominać o tym, co było w nich przyrządzane. Do usunięcia zapachu ryby z garnków też potrzebujesz sprytnego patentu. Na szczęście nie wymaga on skomplikowanych zabiegów czy specjalistycznych detergentów.
Pamiętaj przede wszystkim o tym, by nie odwlekać w nieskończoność umycia naczyń. Im dłużej resztki ryby pozostaną w ich wnętrzu, tym trudniej będzie pozbyć się niechcianej woni. Wystarczy, że cytrynę, limonkę, pomarańczę lub grejpfrut pokroisz na ćwiartki i włożysz do garnka. Następnie zalej wodą i gotuj przed kilkanaście minut na małym ogniu. Zapach ryby odejdzie w niepamięć, a przy okazji odświeżysz też powietrze w kuchni.
Kuchnia zero waste: W przypadku tego triku sprawdzą się również skórki i miąższ owoców, które zostały po przygotowaniu innych dań albo napojów. Wykorzystuj swoje zapasy do cna!
Jak pozbyć się zapachu ryby z rąk?
Kuchnia już wysprzątana, ale wyczuwasz zapach ryby na dłoniach? Ten produkt spożywczy zdecydowanie nie chce dać o sobie zapomnieć. Na szczęście z tym też poradzisz szybko i to na kilka sposobów.
- Ręce umyj w zimnej wodzie, następnie rozetrzyj na nich odrobinę pasty do zębów. Jej intensywny zapach poradzi sobie z rybnym aromatem. Upewnij się, że rozprowadzasz pastę także w przestrzeniach między palcami.
- Dłonie możesz potraktować fusami z kawy (przy okazji zafundujesz skórze delikatny peeling) lub całymi ziarnami. Kawa od dawna cieszy się opinią neutralizatora brzydkich zapachów w kuchni. Pomoże także i dłoniom.
- By usunąć zapach ryby z rąk, możesz wymoczyć je także w cytrynowym soku.
Polecamy: