Zupa z Dalekiego Wschodu. Lepsza niż polski rosół na przeziębienie?

Chińska zupa jajeczna jest polecana w chińskiej medycynie ludowej przy rozmaitych infekcjach wirusowych
Chińska zupa jajeczna jest polecana w chińskiej medycynie ludowej przy rozmaitych infekcjach wirusowych 123RF/PICSEL

W Polsce na przeziębienie rosół. A w Chinach?

Zobacz również:

Jak przygotować chińską zupę jajeczną? Zrobisz ją bez problemu w domowym zaciszu

Zaletą zupy Dàn Huā Tāng jest jej prostota w przygotowaniu
Zaletą zupy Dàn Huā Tāng jest jej prostota w przygotowaniu 123RF/PICSEL
  • 400 ml bulionu (warzywnego lub drobiowego),
  • 2 jajka kurze
  • 1 łyżka sosu sojowego (opcjonalnie),
  • sól i pieprz do smaku, 
  • łyżeczka kurkumy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • drobno posiekany szczypiorek lub dymka
  • opcjonalnie: starty imbir (na przeziębienie) 
Do zupy jajecznej można dodać także tofu lub grzyby
Do zupy jajecznej można dodać także tofu lub grzyby 123RF/PICSEL
  1. W garnku zagotuj bulion. 
  2. Jajka wbij do miski i roztrzep widelcem lub trzepaczką.
  3. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę lub drobno pokrój wraz z imbirem. Podsmaż razem przez około 3 minuty, cały czas mieszając, a następnie dodaj kurkumę, wciąż smażąc. Dodaj następnie skłądniki z patelni do gotującego się bulionu.
  4. Gdy bulion zacznie się gotować, zmniejsz ogień i powoli wlewaj jajka, delikatnie mieszając bulion. Dzięki temu powstaną charakterystyczne wstęgi jajeczne.
  5. Dopraw zupę sosem sojowym, solą i pieprzem według uznania.
  6. Gotuj zupę przez około 1-2 minuty, aż jajka się zetną.
  7. Podawaj gorącą, posypaną szczypiorkiem lub dymką.
Domowe sposoby na przeziębienie. Najlepsze kuracjeINTERIA.TVInteria.tv
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?