Zupa z Dalekiego Wschodu. Lepsza niż polski rosół na przeziębienie?
Oprac.: Karolina Iwaniuk
Dàn Huā Tāng to prosta i szybka zupa, która jest zdrowa i smaczna, a w dodatku może się okazać, że w czasie przeziębienia będzie cenniejsza, niż polski rosół. Zwana też zupą jajeczną doda sił i wzmocni organizm, a wszystko dzięki składnikom i rozgrzewającej "mocy", jaką w sobie kryje.
W Polsce na przeziębienie rosół. A w Chinach?
Dàn Huā Tāng znana również jako chińska zupa jajeczna, to jedno z najprostszych i najpopularniejszych dań kuchni chińskiej. Tak jak w Polsce babcie serwowały nam rosół, gdy dopadło nas jesienne przeziębienie, tak babcie w Chinach swoim wnukom podają w takich przypadkach zupę jajeczną.
Zobacz również:
Wyróżnia się swoją delikatnością, szybkością przygotowania i zdrowotnymi właściwościami, które sprawiają, że jest szczególnie ceniona w tradycyjnej medycynie chińskiej. Dàn Huā Tāng była często serwowana jako część lekkich posiłków, ponieważ była sycąca, ale jednocześnie łatwostrawna, a przodkowie już dawno odkryli jej rozgrzewające moce. To, co wyróżnia tę zupę to... jajko. To sekret tej potrawy i zdecydowanie główny składnik. To jajko nadaje tej zupie charakterystycznego wyglądu. Płynne jajko wlewa się do gorącego bulionu, tworząc delikatne "kwiaty" lub wstęgi jajeczne. W tradycyjnej medycynie chińskiej jajka są uznawane za wzmacniający składnik, który pomaga odzyskać energię po chorobie. Stąd też jej częste pojawianie się w menu chorujących osób. Dodatkowo w wielu przepisach do zupy dodaje się także imbir, który ma właściwości rozgrzewające i przeciwzapalne. W ten sposób zupa wspiera układ odpornościowy i pomaga w walce z infekcjami.
Jak przygotować chińską zupę jajeczną? Zrobisz ją bez problemu w domowym zaciszu
Najbardziej podstawowy przepis na chińską zupę jajeczną jest tak prosty, że bez problemu uda nam się go odtworzyć w każdym polskim domu. Składniki (na 2-3 porcje):
- 400 ml bulionu (warzywnego lub drobiowego),
- 2 jajka kurze
- 1 łyżka sosu sojowego (opcjonalnie),
- sól i pieprz do smaku,
- łyżeczka kurkumy
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- drobno posiekany szczypiorek lub dymka
- opcjonalnie: starty imbir (na przeziębienie)
Przygotowanie:
- W garnku zagotuj bulion.
- Jajka wbij do miski i roztrzep widelcem lub trzepaczką.
- Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę lub drobno pokrój wraz z imbirem. Podsmaż razem przez około 3 minuty, cały czas mieszając, a następnie dodaj kurkumę, wciąż smażąc. Dodaj następnie skłądniki z patelni do gotującego się bulionu.
Niekiedy do zupy jajecznej dodaje się także grzyby. Można zdecydować się na kilka plasterków grzybów shiitake lub pieczarek, aby wzbogacić smak i wprowadzić jesienny klimat.
Do zupy także świetnie pasuje tofu niezwykle popularne w kuchni azjatyckiej.
Sprawdź również: