Zupa z Dalekiego Wschodu. Lepsza niż polski rosół na przeziębienie?

Dàn Huā Tāng to prosta i szybka zupa, która jest zdrowa i smaczna, a w dodatku może się okazać, że w czasie przeziębienia będzie cenniejsza, niż polski rosół. Zwana też zupą jajeczną doda sił i wzmocni organizm, a wszystko dzięki składnikom i rozgrzewającej "mocy", jaką w sobie kryje.

Chińska zupa jajeczna jest polecana w chińskiej medycynie ludowej przy rozmaitych infekcjach wirusowych
Chińska zupa jajeczna jest polecana w chińskiej medycynie ludowej przy rozmaitych infekcjach wirusowych 123RF/PICSEL

W Polsce na przeziębienie rosół. A w Chinach?

Dàn Huā Tāng znana również jako chińska zupa jajeczna, to jedno z najprostszych i najpopularniejszych dań kuchni chińskiej. Tak jak w Polsce babcie serwowały nam rosół, gdy dopadło nas jesienne przeziębienie, tak babcie w Chinach swoim wnukom podają w takich przypadkach zupę jajeczną.

Wyróżnia się swoją delikatnością, szybkością przygotowania i zdrowotnymi właściwościami, które sprawiają, że jest szczególnie ceniona w tradycyjnej medycynie chińskiej. Dàn Huā Tāng była często serwowana jako część lekkich posiłków, ponieważ była sycąca, ale jednocześnie łatwostrawna, a przodkowie już dawno odkryli jej rozgrzewające moce. To, co wyróżnia tę zupę to... jajko. To sekret tej potrawy i zdecydowanie główny składnik. To jajko nadaje tej zupie charakterystycznego wyglądu. Płynne jajko wlewa się do gorącego bulionu, tworząc delikatne "kwiaty" lub wstęgi jajeczne. W tradycyjnej medycynie chińskiej jajka są uznawane za wzmacniający składnik, który pomaga odzyskać energię po chorobie. Stąd też jej częste pojawianie się w menu chorujących osób. Dodatkowo w wielu przepisach do zupy dodaje się także imbir, który ma właściwości rozgrzewające i przeciwzapalne. W ten sposób zupa wspiera układ odpornościowy i pomaga w walce z infekcjami.

Jak przygotować chińską zupę jajeczną? Zrobisz ją bez problemu w domowym zaciszu

Zaletą zupy Dàn Huā Tāng jest jej prostota w przygotowaniu
Zaletą zupy Dàn Huā Tāng jest jej prostota w przygotowaniu 123RF/PICSEL

Najbardziej podstawowy przepis na chińską zupę jajeczną jest tak prosty, że bez problemu uda nam się go odtworzyć w każdym polskim domu. Składniki (na 2-3 porcje):

  • 400 ml bulionu (warzywnego lub drobiowego),
  • 2 jajka kurze
  • 1 łyżka sosu sojowego (opcjonalnie),
  • sól i pieprz do smaku, 
  • łyżeczka kurkumy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • drobno posiekany szczypiorek lub dymka
  • opcjonalnie: starty imbir (na przeziębienie) 
Do zupy jajecznej można dodać także tofu lub grzyby
Do zupy jajecznej można dodać także tofu lub grzyby 123RF/PICSEL

Przygotowanie:

  1. W garnku zagotuj bulion. 
  2. Jajka wbij do miski i roztrzep widelcem lub trzepaczką.
  3. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę lub drobno pokrój wraz z imbirem. Podsmaż razem przez około 3 minuty, cały czas mieszając, a następnie dodaj kurkumę, wciąż smażąc. Dodaj następnie skłądniki z patelni do gotującego się bulionu.

  • Gdy bulion zacznie się gotować, zmniejsz ogień i powoli wlewaj jajka, delikatnie mieszając bulion. Dzięki temu powstaną charakterystyczne wstęgi jajeczne.

  • Dopraw zupę sosem sojowym, solą i pieprzem według uznania.
  • Gotuj zupę przez około 1-2 minuty, aż jajka się zetną.
  • Podawaj gorącą, posypaną szczypiorkiem lub dymką.
  • Niekiedy do zupy jajecznej dodaje się także grzyby. Można zdecydować się na kilka plasterków grzybów shiitake lub pieczarek, aby wzbogacić smak i wprowadzić jesienny klimat.
    Do zupy także świetnie pasuje tofu niezwykle popularne w kuchni azjatyckiej.

    Sprawdź również:

    Domowe sposoby na przeziębienie. Najlepsze kuracjeInteria.tv
    INTERIA.PL
    Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
    Dołącz do nas