Zupa z Dalekiego Wschodu. Lepsza niż polski rosół na przeziębienie?

Dàn Huā Tāng to prosta i szybka zupa, która jest zdrowa i smaczna, a w dodatku może się okazać, że w czasie przeziębienia będzie cenniejsza, niż polski rosół. Zwana też zupą jajeczną doda sił i wzmocni organizm, a wszystko dzięki składnikom i rozgrzewającej "mocy", jaką w sobie kryje.

Chińska zupa jajeczna jest polecana w chińskiej medycynie ludowej przy rozmaitych infekcjach wirusowych
Chińska zupa jajeczna jest polecana w chińskiej medycynie ludowej przy rozmaitych infekcjach wirusowych 123RF/PICSEL

W Polsce na przeziębienie rosół. A w Chinach?

Dàn Huā Tāng znana również jako chińska zupa jajeczna, to jedno z najprostszych i najpopularniejszych dań kuchni chińskiej. Tak jak w Polsce babcie serwowały nam rosół, gdy dopadło nas jesienne przeziębienie, tak babcie w Chinach swoim wnukom podają w takich przypadkach zupę jajeczną.

Wyróżnia się swoją delikatnością, szybkością przygotowania i zdrowotnymi właściwościami, które sprawiają, że jest szczególnie ceniona w tradycyjnej medycynie chińskiej. Dàn Huā Tāng była często serwowana jako część lekkich posiłków, ponieważ była sycąca, ale jednocześnie łatwostrawna, a przodkowie już dawno odkryli jej rozgrzewające moce. To, co wyróżnia tę zupę to... jajko. To sekret tej potrawy i zdecydowanie główny składnik. To jajko nadaje tej zupie charakterystycznego wyglądu. Płynne jajko wlewa się do gorącego bulionu, tworząc delikatne "kwiaty" lub wstęgi jajeczne. W tradycyjnej medycynie chińskiej jajka są uznawane za wzmacniający składnik, który pomaga odzyskać energię po chorobie. Stąd też jej częste pojawianie się w menu chorujących osób. Dodatkowo w wielu przepisach do zupy dodaje się także imbir, który ma właściwości rozgrzewające i przeciwzapalne. W ten sposób zupa wspiera układ odpornościowy i pomaga w walce z infekcjami.

Jak przygotować chińską zupę jajeczną? Zrobisz ją bez problemu w domowym zaciszu

Zaletą zupy Dàn Huā Tāng jest jej prostota w przygotowaniu
Zaletą zupy Dàn Huā Tāng jest jej prostota w przygotowaniu 123RF/PICSEL

Najbardziej podstawowy przepis na chińską zupę jajeczną jest tak prosty, że bez problemu uda nam się go odtworzyć w każdym polskim domu. Składniki (na 2-3 porcje):

  • 400 ml bulionu (warzywnego lub drobiowego),
  • 2 jajka kurze
  • 1 łyżka sosu sojowego (opcjonalnie),
  • sól i pieprz do smaku, 
  • łyżeczka kurkumy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • drobno posiekany szczypiorek lub dymka
  • opcjonalnie: starty imbir (na przeziębienie) 
Do zupy jajecznej można dodać także tofu lub grzyby
Do zupy jajecznej można dodać także tofu lub grzyby 123RF/PICSEL

Przygotowanie:

  1. W garnku zagotuj bulion. 
  2. Jajka wbij do miski i roztrzep widelcem lub trzepaczką.
  3. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę lub drobno pokrój wraz z imbirem. Podsmaż razem przez około 3 minuty, cały czas mieszając, a następnie dodaj kurkumę, wciąż smażąc. Dodaj następnie skłądniki z patelni do gotującego się bulionu.
  4. Gdy bulion zacznie się gotować, zmniejsz ogień i powoli wlewaj jajka, delikatnie mieszając bulion. Dzięki temu powstaną charakterystyczne wstęgi jajeczne.
  5. Dopraw zupę sosem sojowym, solą i pieprzem według uznania.
  6. Gotuj zupę przez około 1-2 minuty, aż jajka się zetną.
  7. Podawaj gorącą, posypaną szczypiorkiem lub dymką.

Niekiedy do zupy jajecznej dodaje się także grzyby. Można zdecydować się na kilka plasterków grzybów shiitake lub pieczarek, aby wzbogacić smak i wprowadzić jesienny klimat.
Do zupy także świetnie pasuje tofu niezwykle popularne w kuchni azjatyckiej.

Sprawdź również:

Domowe sposoby na przeziębienie. Najlepsze kuracjeInteria.tv
INTERIA.PL
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?