Jak gluten wpływa na nasz organizm?
Coraz częściej możemy się spotkać z dietą bezglutenową. Nie jest to coś nowego, ponieważ wcześniej taką dietę stosowały osoby chore na celiakię, jednak od pewnego momentu dieta bezglutenowa stała się bardzo popularna. Wielu ludzi przeszło na dietę z powodu jej rosnącej sławy wśród osób prowadzących zdrowy tryb życia, które zachęcają nas do porzucenia produktów pszenicznych czy jęczmiennych.
Pszenica zawiera dwa główne składniki - gliadyny i gluteniny. Oba te składniki są konieczne do prawidłowego wzrostu chleba podczas pieczenia, jednak gluten sam w sobie nie zawiera żadnych składników odżywczych, które byłyby nie do zastąpienia. Innymi słowy, gluten jest niewielką częścią grupy produktów spożywczych, które nie mają większej korzyści dla zdrowia.
Osoby będące na diecie bezglutenowej powinny zwrócić uwagę na witaminy i minerały jakie dostarczają swojemu organizmowi. Ważne jest, aby spożywać produkty, które zawierają błonnik, ponieważ osoby będące na diecie mają większą ilość patologicznej mikroflory w jelitach. Dlatego też lekarze zalecają spożycie dużej ilości warzyw i owoców, a szczególnie tych, które zawierają witaminy z grupy B i magnez. Dobrze jest również wprowadzić do swojej diety różnego rodzaju mięso, obojętnie czy drobiowe czy wołowe.
Wielu dietetyków twierdzi, że nie ma problemu ze zmianą diety na bezglutenową, ponieważ witaminy i minerały zawarte w zbożu da się zastąpić. Osoby będące od dłuższego czasu na diecie bezglutenowej nie mają problemu z normalnym funkcjonowaniem, spożywają owoce i warzywa bogate w błonnik, minerały i witaminy oraz inne produkty z oznaczeniem gluten free. Na rynku znajdziemy wiele produktów stworzonych z myślą o osobach na diecie bezglutenowej takie jak chleb wypiekany z mąki bezglutenowej, makarony, ryż, kaszę jaglaną z prosa czy gryczaną, ciasta czy ciastka pieczone z mąki bezglutenowej oraz wiele innych produktów spożywczych.