Kuchnia świąteczna - Boże Narodzenie

Artykuły (141)

  • Karp po żydowsku - Maciej Kuroń

    • Niedziela, 5 grudnia 2004 (13:12)
    1 karp (ok. 1 - 1,5 kg); pęczek włoszczyzny bez kapusty; 2-3 cebule; 2 ząbki czosnku; 250 ml piwa; 1 cytryna, z której ścieramy skórkę na drobnej tarce, a sok wyciskamy; 3 goździki; 3...
    karp, ryby, Kuchnia świąteczna - Boże Narodzenie
  • Zupa grzybowa

    • Poniedziałek, 30 grudnia 2002 (13:36)
    50 g suszonych grzybów, duża porcja włoszczyzny, kilka ziarenek pieprzu, sól.
    Kuchnia świąteczna - Boże Narodzenie, zupa, grzyby
  • Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami

    • Sobota, 21 grudnia 2002 (13:30)
    Nadzienie: ok. 80 dkg kiszonej kapusty, 10 dkg suszonych grzybów, 2 cebule, 2 łyżki oleju, sól, pieprz. Ciasto pierogowe: 3 szklanki mąki, jajo, ok. szklanki wody, szczypta soli.
    pieprz, jaja, ciasto, sól, grzyby, Kuchnia świąteczna - Boże Narodzenie, pierogi
  • Żur wigilijny

    • Piątek, 20 grudnia 2002 (13:37)
    Marchewka, pietruszka, pół selera, 4 suszone grzyby, pieprz, sól. Zakwas: 10 dag mąki żytniej pytlowej, 10 dag mąki żytniej razowej, 2 ząbki czosnku, skórka razowego chleba.
    zupa, Kuchnia świąteczna - Boże Narodzenie
  • Karp au gratin, czyli z bułką tartą

    • Piątek, 20 grudnia 2002 (11:03)
    1 kg filetów z karpia, 2 łyżki masła, pół litra kwaśnej śmietany, 2 liście bobkowe, 2 łyżki soku z cytryny, 3-4 łyżki bułki tartej, sól, pieprz.
    pieprz, cytryny, Kuchnia świąteczna - Boże Narodzenie, karp, ryby
  • Karp po polsku

    • Piątek, 13 grudnia 2002 (11:38)
    Jeden karp, butelka jasnego piwa, łyżka białego octu winnego, szklanka białego wina, jedna marchew, dwie cebule, seler, por, cytryna, 6-8 ziaren ziela angielskiego, 6-8 ziaren pieprzu,...
    karp, ryby, Kuchnia świąteczna - Boże Narodzenie
  • Łazanki z kapustą i grzybami

    • Niedziela, 24 listopada 2002 (13:42)
    Ciasto: szklanka mąki; jajko; sól. Farsz: 40 dag kapusty kiszonej; 5 dag grzybów suszonych; cebula; sól; pieprz; 2 łyżki masła.
    jaja, paski, ciasto, sól, Kuchnia świąteczna - Boże Narodzenie
  • Mak wigilijny do kluseczek

    • Sobota, 9 listopada 2002 (13:43)
    1,5 szklanki maku, 2-3 łyżki słodkiej śmietanki, 3-4 łyżki miodu, po łyżce pokrojonych migdałów, orzechów laskowych, włoskich, fig, suszonych moreli, smażonej skórki pomarańczowej,...
    maki, Kuchnia świąteczna - Boże Narodzenie
  • Kulebiak z kapustą

    • Sobota, 9 listopada 2002 (13:40)
    Ciasto: 50 dag mąki pszennej, 2 dag drożdży, szklanka mleka, 2 żółtka, jajko, łyżka sklarowanego masła, 1/2 łyżeczki cukru, sól; do posmarowania ciasta: 1 jajko. Farsz: 1 główka kapusty,...
    jaja, sól, ciasto, Kuchnia świąteczna - Boże Narodzenie
  • Kapusta z grzybami

    • Sobota, 9 listopada 2002 (13:39)
    80 dag kiszonej kapusty, 5 dag suszonych grzybów, cebula, 3 łyżki oleju, łyżeczka mąki pszennej, łyżka masła, łyżeczka jarzynki lub vegety, 1/2 łyżeczki cukru, pieprz.
    pieprz, grzyby, kapusta, Kuchnia świąteczna - Boże Narodzenie
  • Kapusta z grochem

    • Sobota, 9 listopada 2002 (13:38)
    500 g kwaszonej kapusty, 3-4 suszone grzybki, szklanka grochu, średnia cebula, sól, pieprz, majeranek, 2 łyżki oleju słonecznikowego.
    sól, pieprz, kapusta, Kuchnia świąteczna - Boże Narodzenie
  • Wigilijna zupa rybna

    • Sobota, 9 listopada 2002 (13:36)
    1,5 kg różnych ryb, szklanka oleju, 2 szklanki białego wina, włoszczyzna, 2 ząbki czosnku, cebula, pomidor, szczypta szafranu, 0,5 łyżeczki suszonego tymianku, listek laurowy, ziarna...
    zupa, Kuchnia świąteczna - Boże Narodzenie