Kuchnia świąteczna - Boże Narodzenie

Artykuły (141)

  • Barszcz wigilijny z uszkami

    • Sobota, 9 listopada 2002 (13:35)
    4 buraki, 3 marchewki, 2 pietruszki, 1 selera, 1 cebula, 5 dkg szuszonych grzybów, 2 listki bobkowe, ziele angielskie, pieprz, ocet, czosnek, sól.
    pieprz, cebula, sól, buraki, Kuchnia świąteczna - Boże Narodzenie, zupa
  • Barszcz czerwony

    • Sobota, 9 listopada 2002 (13:33)
    Kwas buraczany: 1 kg. buraków, kromka razowego chleba, 2 ząbki czosnku, po 4 ziarna pieprzu i ziela angielskiego, listek laurowy, łyżeczka cukru. Barszcz: 0,5 kg buraków, 2 marchewki,...
    sok, cytryny, cukier, warzywa, plastry, buraki, kwas, zupa, Kuchnia świąteczna - Boże Narodzenie
  • Uszka z grzybami

    • Sobota, 9 listopada 2002 (13:33)
    Ciasto: 1 szklanka mąki, 1 jajo, trochę wody, sól. Nadzienie: 10 dkg suszonych grzybów, 1 cebula, 1 jajo, sól, pieprz.
    pieprz, jaja, grzyby, ciasto, sól, pierogi, Kuchnia świąteczna - Boże Narodzenie
  • Pierogi z kapustą

    • Sobota, 9 listopada 2002 (13:32)
    Nadzienie: około 80 dkg kiszonej kapusty, 2 cebule, kopiasta łyżka tłuszczu. Ciasto pierogowe: 3 szklanki mąki, jajo, ok. szklanki wody, szczypta soli.
    jaja, ciasto, wody, Kuchnia świąteczna - Boże Narodzenie, pierogi
  • Śledzie marynowane z cytryną

    • Sobota, 9 listopada 2002 (11:45)
    0,5 kg filetów śledziowych, 2 cytryny, sok z jednej cytryny, szklanka oliwy, kilka ziarenek pieprzu, kilka ziarenek ziela angielskiego, cebula.
    cytryny, śledzie, Maria Winiarska, śledź, Kuchnia świąteczna - Boże Narodzenie, ryby
  • Śledź ze słodką niespodzianką

    • Sobota, 9 listopada 2002 (11:44)
    4 filety śledziowe, 2 łyżki rodzynek. Marynata: szklanka białego octu winnego, łyżeczka ziaren gorczycy, 3 zmielone ziarenka ziela angielskiego, liść laurowy, szczypta cukru, pieprz. Sos:...
    pieprz, śledź, ryby, Kuchnia świąteczna - Boże Narodzenie
  • Zupa grzybowa z łazankami

    • Sobota, 9 listopada 2002 (11:43)
    80 g suszonych grzybów (najlepiej borowików), 10 g mąki, jajo, sól, 0,5 średniego selera, pietruszka, marchewka, cebula, 10 ziaren pieprzu, łyżka soku z cytryny, łyżka masła.
    jaja, cytryny, sól, grzyby, Kuchnia świąteczna - Boże Narodzenie, zupa
  • Szczupak z sosem chrzanowym

    • Sobota, 9 listopada 2002 (11:42)
    1 szczupak, 3 łyżki tartego chrzanu, 4 łyżki masła, łyżeczka mąki, sok z cytryny, 200 ml gęstej śmietany, sól, pieprz, cukier.
    pieprz, cytryny, S.O.S., szczupak, Kuchnia świąteczna - Boże Narodzenie
  • Kulebiaczki z kapustą

    • Sobota, 9 listopada 2002 (11:42)
    Ciasto: 0,5 kg mąki, jajo, łyżka masła, 250 ml mleka, 0,5 łyżeczki cukru, 20 g drożdży, łyżeczka soli. Farsz: 20 g obgotowanych pokrojonych suszonych grzybów, 0,5 kg kiszonej kapusty, 2...
    pieprz, jaja, sól, ciasto, Kuchnia świąteczna - Boże Narodzenie
  • Karp a la Darna

    • Sobota, 9 listopada 2002 (11:37)
    1 kg filetów z karpia, 1,5 kg ziemniaków, 200 g wędzonej szynki z tłuszczykiem, dwie duże cebule, dwa ząbki czosnku, łyżka masła, sól, pieprz.
    Kuchnia świąteczna - Boże Narodzenie, ryby, karp
  • Karp marynowany

    • Sobota, 9 listopada 2002 (11:36)
    2 kg filetów z karpia, 0,1 l octu winnego lub jabłkowego, 10 ziaren czarnego pieprzu, 500g cebuli, 3 liście bobkowe, sól, olej do smażenia.
    olej, ryby, karp, Kuchnia świąteczna - Boże Narodzenie
  • Karp w czarnym sosie

    • Sobota, 9 listopada 2002 (11:35)
    Jeden karp, pół marchewki, pół pietruszki, kawałek selera, jedna cebula, 4 łyżki masła, pół szklanki czerwonego wina,pół szklanki ciemnego piwa, 2 łyżki octu winnego, 3 łyżki starego...
    sok, liść, cytryny, krew, S.O.S., ryby, Kuchnia świąteczna - Boże Narodzenie, karp