Dieta młodości: Produkty bogate w witaminę A i E

Procesy starzenia zachodzące w naszym organizmie są nieubłagane i nie możemy ich zatrzymać. Istnieją jednak proste sposoby, by znacznie je spowolnić i dłużej cieszyć się młodym wyglądem oraz świetnym samopoczuciem. Sekret tkwi w prawidłowej diecie oraz zdrowym stylu życia – nie bez przyczyny hasło "jesteś tym, co jesz” utarło się w świadomości wielu osób. Spożywanie produktów bogatych w witaminę A i E to przepis na młodzieńczy wygląd, dobrą kondycję narządów i zgrabną sylwetkę. Wbrew pozorom nie potrzebujemy drogich kosmetyków przeciwzmarszczkowych. Najzdrowsze "eliksiry młodości" mamy w zasięgu ręki.

Jak się odżywiać, by na dłużej zachować młodość?
Jak się odżywiać, by na dłużej zachować młodość? ©123RF/PICSEL

Jak działa witamina A i w jakich produktach jest jej najwięcej?

Źródła witaminy A
©123RF/PICSEL

Witamina A to jedna z najważniejszych substancji dla naszej skóry – to właśnie jej niedobór prowadzi do przedwczesnego starzenia się i powstawania zmarszczek. Odpowiada ona za wzrost i regenerację komórek, chroni je też przed działaniem wolnych rodników. Zapobiega nadmiernej utracie wody przez skórę, przyczynia się do produkcji kolagenu i elastyny, sprawia, że skóra jest jędrna i elastyczna. Wspomaga leczenie trądziku oraz usuwanie przebarwień. Naukowcy potwierdzają również jej antynowotworowe właściwości. Witamina A wpływa także na prawidłowe widzenie i wzmacnia układ odpornościowy.

Warto też wiedzieć, że witaminę A tracimy w trakcie nadmiernej ekspozycji na słońce. To dlatego częste opalanie się przyspiesza starzenie się skóry. Szczególnie latem powinniśmy więc dbać o jej dostarczanie do organizmu. Największe ilości tej cennej substancji znajdują się w wątróbce, tranie, olejach roślinnych i maśle, a także warzywach (brokuły, pomidory, marchew, szczaw, szpinak, jarmuż) i owocach (awokado, mango).

Dlaczego warto jeść produkty bogate w witaminę E?

Źródła witaminy E
©123RF/PICSEL

Witamina E nie bez przyczyny zyskała miano "witaminy młodości" - jest silnym przeciwutleniaczem, który chroni komórki przed wolnymi rodnikami i hamuje procesy starzenia się. Silnie regeneruje, odżywia i natłuszcza skórę, zapewniając jej jędrność i elastyczność. Z tego względu witamina E jest częstym składnikiem wielu kosmetyków. Warto jednak wiedzieć, że witamina młodości doskonale wspiera pracę układu krążenia – działa przeciwzakrzepowo, obniża poziom złego cholesterolu, chroni przed miażdżycą i udarem. Usuwając z organizmu wolne rodniki, zmniejsza też ryzyko powstawania nowotworów. Witamina E jest ponadto niezbędna dla przyszłych rodziców – zwiększa produkcję nasienia u mężczyzn, a u kobiet wspiera owulację i prawidłowy rozwój płodu. Jej prawidłowy poziom jest więc gwarancją witalności i młodzieńczego wyglądu. Najwięcej witaminy E znajduje się w olejach roślinnych (np. słonecznikowym, rzepakowym, oliwie z oliwek), orzechach włoskich i laskowych, migdałach, a także w pełnoziarnistym pieczywie, jajach, mleku i zielonych warzywach.

Uważaj, jak przygotowujesz posiłki

Gotuj na parze
©123RF/PICSEL

Liczy się nie tylko to, co jesz, ale też w jaki sposób gotujesz. Naukowcy udowodnili, że smażenie, pieczenie i grillowanie sprawia, że produkty tracą cenne składniki odżywcze. Wytwarzają się w nich za to szkodliwe substancje będące efektem niepełnego spalania tłuszczów i białek. Sprzyjają one rozwojowi wolnych rodników, są przyczyną stanów zapalnych organizmu, a nawet nowotworów. W efekcie prowadzą do szybszego starzenia się organizmu. Podobny efekt daje nagły wzrost poziomu cukru we krwi oraz gwałtowne skoki glukozy. Właśnie dlatego tak ważne jest, by podstawą naszej diety były surowe warzywa i owoce, a także gotowane, duszone lub przyrządzane na parze posiłki.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas