Drożdże: Właściwości i zastosowania

Drożdże to produkt wielozadaniowy. Są niezbędne nie tylko w przemyśle spożywczym i piwowarskim, ale także kosmetycznym. Zawierają mnóstwo cennych składników odżywczych i świetnie wpływają na nasz organizm. Stymulują pracę mózgu, poprawiają pamięć i koncentrację i są niezastąpionym wsparciem dla osób zestresowanych i przemęczonych. Rewelacyjnie wpływają również na urodę – zwalczają trądzik i wypryski, włosom nadają sprężystość i blask, hamując jednocześnie ich siwienie i wypadanie. Jak stosować drożdże wewnętrznie i zewnętrznie, by jak najlepiej wykorzystać ich cenne właściwości?

Drożdże zawierają wiele cennych substancji
Drożdże zawierają wiele cennych substancji ©123RF/PICSEL

Czym są drożdże i jakie są ich rodzaje?

Czym są drożdże?
©123RF/PICSEL

Drożdże to jednokomórkowe grzyby o bioaktywnych właściwościach, z których korzystano już w starożytności. Ze względu na właściwości fermentacyjne używa się ich do produkcji pieczywa, piwa i wina, a także w przemyśle farmaceutycznym i kosmetycznym. Wyróżnia się drożdże piekarnicze (nie można ich spożywać w wersji surowej) i piwowarskie. Te ostatnie zawierają więcej wartościowych substancji odżywczych i stosuje się je nawet w postaci suplementu diety. Znajdują się w nich duże ilości witamin z grupy B, a także kwas pantotenowy, kwas foliowy, łatwo przyswajalne białko, biotyna, błonnik, nienasycone kwasy tłuszczowe oraz wiele minerałów: fosfor, cynk, selen, chrom, potas i żelazo. Drożdże są łatwe do wyhodowania, tanie, nietoksyczne i niechorobotwórcze.

Właściwości drożdży

Właściwości drożdży
©123RF/PICSEL

Drożdże piwowarskie świetnie wpływają na układ nerwowy. Zawierają niemal wszystkie witaminy z grupy B, które wspierają pracę mózgu, poprawiają pamięć i koncentrację i działają antydepresyjnie – ułatwiają walkę ze stresem i bezsennością. Cenna jest także duża ilość znajdującego się w drożdżach cynku – bierze on udział w metabolizmie glukozy i reguluje poziom cukru we krwi, wspólnie z chromem odpowiada też za wytwarzanie insuliny przez trzustkę. Z kolei nienasycone kwasy tłuszczowe korzystnie wpływają na układ krążenia – obniżają poziom złego cholesterolu i chronią przed miażdżycą. Drożdże zawierają także błonnik, który przyspiesza metabolizm, reguluje pracę jelit i zmniejsza ryzyko zaparć, a także kwas foliowy, będący niezbędnym elementem diety kobiet w ciąży, ponieważ chroni płód przed uszkodzeniami.

Drożdże są również niezastąpione w pielęgnacji skóry i włosów. Znajdująca się w nich duża ilość biotyny wzmacnia włosy, nadaje im sprężystość oraz połysk i chroni je przed siwieniem oraz wypadaniem. Cenny jest również kwas pantotenowy, który przyspiesza gojenie się ran. Drożdże stosowane zewnętrznie skutecznie zwalczają też trądzik i zaskórniki, zmniejszają ilość wydzielanego sebum. Można je stosować nawet na wrażliwą skórę.

Zastosowania drożdży

Zastosowania drożdży
©123RF/PICSEL

W przemyśle spożywczym

W przemyśle spożywczym drożdże wykorzystuje się głównie do produkcji pieczywa. To niezbędny składnik drożdżowych ciast. Drożdże dostępne są w postaci suszonej lub liofilizowanej. Można z nich przygotować zdrowy napój do picia, ale trzeba pamiętać, że surowe drożdże piekarnicze trzeba zalać wrzątkiem.

W kosmetyce

Drożdże są składnikiem wielu kosmetyków do skóry i włosów, ale możemy wykorzystać je samodzielnie i przygotować odżywczą maseczkę do twarzy, która pomoże rozprawić się z trądzikiem i wypryskami. 5 dag drożdży wystarczy wymieszać z niewielką ilością letniego mleka (jeśli masz cerę tłustą, do cery suchej zamiast mleka użyj oliwy z oliwek), tak by powstała konsystencja odpowiednia do nałożenia na twarz. Maseczkę należy wetrzeć w skórę delikatnymi, kolistymi ruchami i pozostawić na około 20 minut, a następnie zmyć ciepłą wodą.

W przemyśle farmaceutycznym

Od wielu lat drożdże wykorzystuje się do produkcji leków przeciwzakrzepowych, insuliny oraz szczepionek przeciwko WZW typu B. Naukowcy prowadzą badania nad możliwością wykorzystania ich do produkcji szczepionek antynowotworowych oraz leków na schorzenia lekooporne. W aptekach dostępne są także drożdże lecznicze w postaci suplementów diety.

Nawóz do kwiatów

Drożdże piekarskie świetnie nadają się do przygotowania naturalnego nawozu do kwiatów, który przyspiesza wzrost roślin i wzmacnia ich korzenie. Kostkę drożdży należy włożyć do wiadra i zalać 10 litrami ciepłej wody, wymieszać, a następnie zostawić na około godzinę. Płynem wystarczy podlać kwiaty (najlepszy efekt osiąga się wczesną wiosną i latem).

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas