Olej kokosowy - ułatwia odchudzanie, wzmacnia skórę
Jego zapach od razu cię oczaruje. I ma postać białego masła. Przechowuj go w temperaturze pokojowej lub w lodówce. Świetnie smakuje z pieczywem lub ciastem.
Ułatwia odchudzanie – wprawdzie kaloryczność wszystkich tłuszczów jest zbliżona: 1 g produktu dostarcza 9 kalorii, to olej koksowy szybko syci – dlatego sprzyja odchudzaniu. Ma też właściwości bakteriobójcze.
Pomaga w walce z drobnoustrojami, w tym także z bakterią Helicobakter pylorii, odpowiedzialną za wrzody żołądka. Z kolei dzięki jego właściwościom antywirusowym możesz zapobiec pojawianiu się opryszczki na ustach. Pomaga również wzmacniać odporność.
Zmiękcza i wzmacnia skórę – olej sprawdza się w pielęgnacji każdego rodzaju skóry. Nawilża ją i uelastycznia, działa antybakteryjnie i przeciwzapalnie. Zmiękcza stwardniałe pięty i możesz go stosować jako maskę na stopy (pozostaw na całą noc). Jest niezastąpiony jako nabłyszczacz i odżywka do zniszczonych włosów. Wystarczy wetrzeć go we włosy na 15 minut przed umyciem głowy.
Idealny do smażenia w wysokiej temperaturze
Najlepiej nadaje się do smażenia warzyw i mięs, np. w woku, gotowania oraz pieczenia ciast. Jest olejem, na którym możesz w bezpieczny sposób przygotowywać potrawę, doprowadzając ją do bardzo wysokiej temperatury. Nie staje się toksyczny.
Olejki na piękną skórę
1. Odbudowujący eliksir ujędrnia skórę dzięki m.in. olejom z krokosza i otrębów ryżowych.
2. Nawilżający olejek do twarzy. Zawiera oliwę z oliwek, która zapobiega wysuszeniu skóry.