Promienna skóra zimą? Sprawdź nasze sposoby
Chłodny i suchy wiatr, niska wilgotność powietrza, temperatury bliższe „0” każdego dnia, centralne ogrzewanie w mieszkaniu nastawione na „full” – wszystkie znaki na niebie i ziemi wskazują, że zima nadchodzi! Z pewnością może odczuć to nasza skóra, która w miesiącach zimowych często zaczyna się łuszczyć, przesuszać, ściągać. Nierzadko towarzyszy temu uczucie swędzenia. Dlatego tak ważne zimą jest prawidłowe dbanie o cerę „od zewnątrz”, używanie odpowiednich kremów i regularne nawilżanie, ale również „od wewnątrz”. Stosowanie odpowiedniej diety i wprowadzenie do jadłospisu odpowiednich produktów pomoże nam chronić skórę przed wysuszeniem i pozwoli zachować jej zdrowy i promienny wygląd. Niektóre produkty można wykorzystać również do przygotowania specjalnych odżywczych maseczek.
Oliwa z oliwek
Bogata w witaminy A i E, kwasy tłuszczowe oraz cenne minerały oliwa z oliwek to jeden z najlepszych naturalnych kosmetyków. Doskonale nawilża skórę i sprawia, że staje się ona miękka i elastyczna. Zapobiega również szybkiemu starzeniu się skóry i powstawaniu zmarszczek. Nie bez przyczyny często nazywana jest “eliksirem młodości”.
Aby nasza skóra była miękka i gładka, należy ciepłą oliwę z oliwek rozetrzeć w dłoniach, a następnie posmarować nią twarz i ramiona, a także łokcie i kolana. Po kilkuminutowym, delikatnym masażu tych partii ciała, należy wziąć ciepłą, relaksującą kąpiel. Ten prosty zabieg powtarzany regularnie sprawi, że skóra będzie nawilżona, wygładzona i przyjemna w dotyku.
Oliwa z oliwek powinna również na stałe zagościć w naszej kuchni. Warto używać jej m.in. do przyrządzania lekkich sałatek.
Awokado
Awokado z pewnością przyniesie ukojenie suchej skórze i pomoże jej przetrwać zimowe miesiące. A wszystko to dzięki witaminie A, C i E oraz kwasom tłuszczowym, które zabezpieczają skórę przed utratą wilgoci. Ponadto awokado jest naturalnym źródłem magnezu, potasu oraz kwasu foliowego, który posiada właściwości regenerujące.
Szczególnie w okresie zimowych zalecane jest stosowanie maseczki z awokado, która pomaga utrzymać odpowiednie nawilżenie skóry i zapobiega jej przesuszeniu.
Składniki:
- awokado
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
Miąższ awokado należy dokładnie rozgnieść, by powstała jednolita papka. Następnie wymieszać ją z pozostałymi składnikami. Maseczkę pozostawić na twarzy do wyschnięcia, po czym dokładnie spłukać ciepłą wodą. Ten naturalny kosmetyk można stosować nawet kilka razy w tygodniu, zarówno na skórę twarzy, jak i na inne części ciała, które wymagają nawilżenia.
Marchew
Nie jest żadnym odkryciem stwierdzenie prostego faktu: marchewka to samo zdrowie! Powinno się ją chrupać codziennie i cieszyć się jej niezwykłymi właściwościami. Marchew bogata jest w witaminę A oraz szereg innych antyutleniaczy, które chronią skórę przed niszczącym działaniem wolnych rodników, odpowiedzialnych m.in. za przedwczesne starzenie się skóry. Z kolei beta-karoten oraz likopen redukują ryzyko uszkodzeń skóry przez promieniowanie UV, a potas pomaga poradzić sobie z problemem nadmiernego wysuszenia..
Marchew jest niedroga i łatwo dostępna, dlatego nigdy nie powinno jej zabraknąć w naszej kuchni. Szklanka soku marchewkowego spożywana codziennie zapewni skórze doskonałe nawilżenie od wewnątrz. Warto też jednak wykorzystać cudowne właściwości kosmetyczne marchewki również „od zewnątrz” i kilka razy w tygodniu przygotować maseczkę, dzięki której skóra będzie gładka, delikatna i nawilżona.
Składniki:
- 2 łyżeczki startej marchewki
- 1 łyżeczka śmietany
- 1 łyżeczka miodu
- kilka kropli oliwy z oliwek
Nałożyć maseczkę na oczyszczoną i osuszoną skórę twarzy. Po upływie 15 minut zmyć zimną wodą.
Brokuły
Brokuły posiadają niezwykłe właściwości odżywcze, zdrowotne, ale także kosmetyczne. Są bogatym źródłem witaminy A, B oraz C. Witamina A chroni skórę przed zewnętrznymi uszkodzeniami, witamina B zapobiega jej wysuszeniu, którego przyczyną może być zimne i suche powietrze, natomiast witamina C stymuluje powstawanie kolagenu, który poprawia elastyczność skóry.
Regularne spożywanie brokułów to prosta recepta na zdrową i piękną skórę. Gotowane na parze, pieczone, blanszowane – wszystko zależy od kulinarnych upodobań. W każdej postaci brokuły dostarczają naszemu organizmowi niezbędną dawkę zdrowia.
Łosoś
Aby cieszyć się zdrową i nawilżoną skórą oraz zapobiec jej swędzeniu, pieczeniu i wysuszeniu w okresie zimowym, należy do stosowanej diety wprowadzić łososia. Wysoka zawartość kwasów omega 3 odżywia skórę i chroni ją przed wysuszeniem nawet wtedy, kiedy wystawiona jest ona na szkodliwe działanie czynników zewnętrznych, takich jak zimne powietrze czy centralne ogrzewanie.
„Tajną bronią” łososia są też zawarte w nim minerały, selen i cynk, które działają ochronnie i stymulują produkcję nowych komórek.
Nasze menu powinno zawierać dania rybne co najmniej 2 razy w tygodniu.
Ciemna czekolada
Czekolada dobrze wpływa na cerę? Chociaż brzmi to nieprawdopodobnie, to tak właśnie jest! Szczególnie czekolada zawierająca co najmniej 70% kakao pozytywnie działa na wygląd skóry. Odpowiedzialne są za to flawonole pozyskiwane z nasion owoców kakaowca. Flawonole należą do grupy przeciwutleniaczy, które chronią skórę przed szkodliwym promieniowaniem UV i wolnymi rodnikami. Pomagają też zachować jej miękkość i delikatność.
Wystarczy jeść od 50 do 100 g ciemnej czekolady tygodniowo, by skóra nabrała blasku. Można jej też pomóc stosując raz w tygodniu specjalną, słodką maseczkę.
Składniki:
- tabliczka ciemnej czekolady
- 1 łyżeczka mąki
- 1 łyżeczka śmietany
- kilka kropli soku z cytryny
Roztopioną czekoladę należy połączyć z pozostałymi składnikami, a po wystudzeniu nałożyć na twarz i pozostawić na 20 minut. Następnie zmyć maseczkę ciepłą wodą.